Δέκα τραγούδια των QUEEN που αξίζει να ακούσεις….. ΜΑΡΙΑ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ

Οι Queen είναι το συγκρότημα εκείνο που επηρέασε τη ζωή μου περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μπάντα, τόσο μουσικά όσο και ιδεολογικά. Είναι η μεγαλύτερη αδυναμία που είχα ποτέ στη Μουσική, τους θεωρώ μουσικούς μάγους που κατάφεραν να γεννήσουν μέσα στην καρδιά μου έναν κυκεώνα συναισθημάτων.

Η μπάντα του Freddie Mercury, Brian May, Roger Taylor και John Deacon, παραμένει η καλύτερη που πέρασε ποτέ από το μουσικό στερέωμα και αξίζει να τη γνωρίσεις και την αγαπήσεις πραγματικά.

Για αυτό και μοιράζομαι μαζί σας σε αυτό το άρθρο, δέκα κομμάτια που δεν είναι τόσο γνωστά στο ευρύ κοινό, δίνοντας στον κάθε αναγνώστη την ευκαιρία να ακούσει κάτι μαγικό, ένα άκουσμα που θα τον συνεπάρει και θα τον γεμίσει συναισθήματα (εννοείται, δε θα αναφερθώ στα γνωστά Bohemian Rhapsody, We will rock you/we are the Champions, Another One Bites the Dust, I want to break free). Αυτά τα ξέρουμε, τα έχουμε ακούσει.

Ώρα να ακούσουμε τους πραγματικούς Queen, μερικά αριστουργήματα που δεν μπορεί να μην ακούγονται τόσο συχνά στο ραδιόφωνο, αλλά είναι διαμάντια για όποιον τα ανακαλύψει.

The March of the Black Queen:

Είναι –κατά τη γνώμη μου- το μεγαλύτερο αριστούργημα των Queen. Συμπεριλαμβάνεται στο άλμπουμ Queen II (ακούστε το ολόκληρο), η οπερετική ροκ κορυφώνεται με τέλεια ένωση φωνών, πολυπλοκότητα σύνθεσης και στιχουργική ευφυία. Ο ‘’προφήτης’’ του Bohemian Rhapsody, αριστούργημα:

Teo Torriate (Let us cling together):

Γιατί οι Queen μπορούν να ερμηνεύσουν τραγούδια ακόμα και στα Ιαπωνικά. Το τραγούδι που έγραψε ο Brian May για μία περιοδεία του συγκροτήματος στην Ιαπωνία και συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ του 1976, A day at the races.

Cool Cat:

Το Hot Space (1982) είναι ίσως το πιο εμπορικό άλμπουμ της μπάντας, καθώς ξέφυγε τελείως από το rock στοιχείο και πειραματίστηκε με jazz/funk/disco. Είναι υπέροχο να βλέπεις ένα συγκρότημα να πειραματίζεται σε καινούργια πράγματα, να τολμάει να βγει έξω από τα νερά του. Το Cool Cat είναι ένα ‘’διαμάντι’’ του άλμπουμ, η σύμπραξη μεταξύ Deacon και Mercury ήταν τόσο επιτυχής. Γιατί ο Freddie τελικά, ήταν η πιο cool γάτα από όλες.

Scandal:

Ο Brian May αγανακτεί επειδή ο σκανδαλοθηρικός τύπος της εποχής ασχολείται με την προσωπική του ζωή και το διαζύγιό του. Ο Freddie υποφέρει από AIDS και παραμένει δραστήριος, χαρίζοντας μία από τις καλύτερες ερμηνείες του, από το άλμπουμ του 1989, The Miracle:

Innuendo:

Για εμένα προσωπικά, το μεγαλύτερο αριστούργημα της μπάντας, που έδωσε το όνομά του στο ομώνυμο άλμπουμ του 1991. Δεν είναι τραγούδι, είναι ολόκληρη φιλοσοφία της ζωής. Ο Freddie γνώριζε πως θα φύγει από τη ζωή σύντομα και η υπαρξιακή του αγωνία κορυφώνεται σε ένα τραγούδι που μιλάει για ζωή, για θάνατο, για θρησκείες, για ηθική.  Και μόνο η λέξη Innuendo (υπαινιγμός), σε πάει σε άλλα μονοπάτια.

Friends Will Be Friends:

Το καλύτερο κομμάτι που δημιουργήθηκε ποτέ για τη φιλία. Από το άλμπουμ A Kind of Magic:

The Prophet’s Song:

Μαζί με το The March of the Black Queen και το Bohemian Rhapsody, τα τρία κομμάτια με τη μεγαλύτερη χρονική διάρκεια από τη δισκογραφία της μπάντας. Ένα επικό αριστούργημα που πραγματεύεται το τέλος του κόσμου με την οπερετική ροκ να απογειώνεται:

The Millionaire Waltz:

Τι να σχολιάσεις για αυτό το άσμα; Την αρμονία των φωνών, το μπάσο του John Deacon, τους στίχους, το παίξιμο της κιθάρας; Το A day at the Races, είναι ένα άλμπουμ που επιβάλλεται να ακούσεις στη ζωή σου:

In only seven days:

Τι ευαίσθητη ψυχή αυτός ο John Deacon και πόσο σπουδαία η συνεισφορά του στη μπάντα. Μία γνωριμία που διήρκεσε μόνο εφτά μέρες, από το άλμπουμ Jazz:

My Life Has Been Saved:

Από το άλμπουμ Made in Heaven, το τελευταίο άλμπουμ της μπάντας που ο Freddie δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει. Ευγνωμοσύνη μπροστά στο θάνατο που υπάρχει γύρω μας τη στιγμή που εσύ μπορείς να είσαι καλά και ζωντανός:

Η ταπεινή μου γνώμη. Μην ακούσετε μόνο αυτά τα κομμάτια, ακούστε ΟΛΗ τη δισκογραφία της μπάντας- είναι Queen, μόνο καλό στον εαυτό σου θα κάνεις!!!

 

ΜΑΡΙΑ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ

Διαβάστε Περισσότερα