Δένδιας-Τσαβούσογλου: σημειώσατε “Χ”… (πάνε στην παράταση οι φρεγάτες)

Δένδιας-Τσαβούσογλου σημειώσατε… Χ.
Ένα… “Χ” που βολεύει και τις δύο πλευρές, καθώς συμφώνησαν για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στις 14 Ιουνίου.
Στο μεταξύ, στις 15 Ιουνίου, αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για τις φρεγάτες.
Βολικό λέει;
Της ήρθε… «κουτί» της κυβέρνησης;
Ένα… “απρόσμενο” δώρο;
Φυσικά και η απάντηση είναι «ναί» και στα 3 ερωτήματα.

Στη συζήτηση που είχαν οι δύο υπουργοί, εκτός για τη συνάντηση σε επίπεδο Πρωθυπουργών, συμφώνησαν εκτός των άλλων, για πάγωμα των ασκήσεων και για ένα… ήσυχο καλοκαίρι.
Όλως τυχαίως, έκαναν στροφή 180 μοιρών οι γείτονες;
Όχι βέβαια…
Οι απέναντι, γνωρίζουν πολύ καλά, ότι διπλωματία είναι να λες “καλό σκυλάκι” μέχρι να βρείς πέτρα…
Έχουν αντιληφθεί ότι βρίσκονται στο καναβάτσο και ολομόναχοι και η προσπάθεια επαναπροσέγγισης με τις Η.Π.Α. περνάει από το Αιγαίο… Oι S-400, μπορεί να είναι το αγκάθι, αλλά η πρόθεση εξομάλυνσης των Ελληνο-τουρκικών σχέσεων, είναι το προαπαιτούμενο. Με δυό λόγια, συμφέρει τον Ερντογάν στο πλαίσιο της καλής γειτονίας, να ρίξει στάχτη στα μάτια μας και να παγώσει -έστω και προσωρινά- την αγορά φρεγατών.

Σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί η τουρκιά: στην μετάθεση της απόκτησης φρεγατών από το Π.Ν. (ονειρεύονται έως και επ’ αόριστον αναβολή της απόκτησής τους…). Ξεχνάμε μήπως τί έκαναν με τις FREMM; Κίνησαν θεούς και δαίμονες για να επηρεαστεί η τότε κυβέρνηση και στο τέλος να καταλήξει να μην τις πάρουμε και το πέτυχαν…

 

Στο μεταξύ η ελληνική κυβέρνηση, πιστή στο… πνεύμα των διαρκών αναβολών, έχει και το μειονέκτημα ότι είναι οικονομικά παγιδευμένη. Γιατί δεν είναι μόνο τα 5 δισ. που θα σκάσει ακατέβατα (και που για ένα κράτος που τελεί ουσιαστικά υπό οικονομική επιτήρηση δεν είναι λίγα…). Είναι και τα ναυπηγεία που αποτελούν μέγα πονοκέφαλο για την ίδια και που θέλει να απαλλαγεί από τον νταλκά των εκατομμυρίων ευρώ που τρώει σε πρόστιμα κάθε χρόνο από την Ε.Ε.

                                              Και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς… χειρότερα
Από την άλλη οι κυβερνώντες, με χαρακτηριστικό τους την αργοπορία λήψης αποφάσεων, δείχνουν να διακατέχονται από προχειρότητα έως και έλλειψη συναίσθησης του «επείγοντος», πρός ένα Όπλο που γνωρίζουν καλά, ότι δεν μπορεί να απαξιωθεί περαιτέρω. Με βάση αυτά, το ενδεχόμενο αναβολής της απόφασης, βολεύει πολύ την κυβέρνηση καθώς με αυτόν τον τρόπο και θα κρατήσει το ενδιαφέρον των «μνηστήρων» αμείωτο και καλύτερες προσφορές μπορεί να αποσπάσει και χρόνο θα κερδίσει.
Χρόνο όμως που δεν τον έχει το Π.Ν…

Σε καθαρά πολιτικό επίπεδο λοιπόν, την σύμφέρει να… «τα βρεί» στις 14 του μηνός με τους απέναντι είτε… τεχνητά, είτε προσωρινά και να… μεταθέσει χρονικά το πρόβλημα, αφήνοντας στην άκρη την πολυπόθητη από τον Στόλο, ανανέωσή του, που σε αυτήν την περίπτωση σημειώστε: «ραντεβού τον Σεπτέμβρη»…

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει να βρεί ένα -προσωρινό έστω- «modus vivendi» για το Αιγαίο, με το σκεπτικό-παγίδα, που έντεχνα του έστησαν: ότι δηλαδή στο βάθος-κήπος κείτεται η… Χάγη.
Παράλληλα, με τους απέναντι να είναι άγρια στριμωγμένοι και πάνω απ’ όλα απομονωμένοι διεθνώς, παίζει σοβαρά να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις Μπάιντεν σε ό,τι αφορά τους S-400 (δεν αποκλείεται όπως πρώτος είχα γράψει, να τους δούμε να… «αποθηκεύονται» στα Κατεχόμενα) και με τις κατάλληλες… συστάσεις του πλανητάρχη πρός τις δύο πλευρές, να εξομαλυνθούν οι σχέσεις της υπερδύναμης με την τουρκιά. Έτσι, κερδίζουν και χρόνο, καθώς διατηρούν τις ελπίδες τους να μας πλασάρουν, τις ακατάλληλες ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΕΣ «φρεγάτες» τους.
Κερδισμένοι λοιπόν οι Αμερικάνοι, που έχουν «μ’ ένα σμπάρο δυό τριγώνια».
Κερδισμένη η τουρκιά, που επανέρχεται χωρίς το παραμικρό κόστος, ως απολωλός πρόβατο, στο μαντρί.
Κερδισμένη και η κυβέρνηση Μητσοτάκη και δη το προφιλ του Πρωθυπουργού (που κάποιες φορές δείχνουν να είναι το μόνο που τους ενδιαφέρει…), καθώς τα βρίσκει… αναίμακτα, με τους γείτονες.
Κι ο μεγάλος χαμένος; Ποιός άλλος… το Π.Ν. μας.

Σε μιά τέτοια περίπτωση, ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει από την Σύνοδο Κορυφής επιχειρώντας να «πουλήσει» στη κοινή γνώμη, το σκεπτικό ότι οι φρεγάτες -πρός ώρας- μπορούν να περιμένουν, καθώς με τους απέναντι ηρεμούν τα πράγματα, υπάρχει θετικό κλίμα να τα βρούμε με φόντο τη Χάγη.
Αποτέλεσμα αυτού, θα είναι η χώρα μας να αρκεστεί στην αγορά των 2 Φ/Γ τύπου «Μ» από την Ολλανδία (με βλέψεις για την απόκτηση και των 2 Βελγικών). Παράλληλα, θα προχωρήσουν στον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ και θα έρθουν να μας «πουλήσουν» με πανηγύρια και φανφάρες μια… «γερή ανανέωση Στόλου», βαφτίζοντας σαπάκια 30+ ετών ως «νέες ικανότατες μονάδες» που θα πλαισιώσουν τις υπερ-40ετής τύπου «S» που διαθέτουμε…
Type 31 Light Frigate – Weapons options – UK Land Power

 

 

                                                                  Ραντεβού τον Σεπτέμβρη…
Έτσι, η μετάθεση της απόφασης αγοράς, θα πάει για μετά το καλοκαίρι (αφού αυτό συμφωνήθηκε να είναι… ήπιο). Μία μετάθεση που όπως είπαμε, βολεύει κυρίως τους Αμερικάνους που επιθυμούν να ξεφορτωθούν τις M.M.S.C. Τις οποίες αν τις πλασάρουν με… δώρο 2 Ticonderoga ως «ενδιάμεση λύση», καθώς πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι 2 εξ’ αυτών αποσύρονται (ΚΑΙ αυτά 35+ ετών) κάπου δένε το… γλυκό και για την ελληνική κυβέρνηση…

Τώρα αν παίζει το σενάριο των «Tico» ή όχι, αυτό είναι μιά άλλη ιστορία. Η λογική λέει «όχι». Αν οι Σύμμαχοι όμως, το χρησιμοποιήσουν ως μέσον πίεσης, εμείς που φερόμαστε να τα θέλουμε διακαώς αυτά τα… “γερασμένα παληκάρια”, θα… «τσιμπήσουμε». Ωστόσο ακόμα και ΑΝ (με κεφαλαία το «άν» γιατί οι Αμερικάνοι δεν θα ρισκάρουν να ερεθίσουν τον Ερντογάν) μας τα δώσουνε, κανείς δεν εγγυάται ότι θα τα διατηρήσουν στη διαμόρφωση που τα έχουν οι ίδιοι (και ο νοών, νοείτω…).

Αν για εκεί πάει η υπόθεση, τουλάχιστον πείτε το ευθέως στον κόσμο ότι ως πολιτικοί θέλετε να πάρετε τα ΑΧΡΗΣΤΕΣ αμερικάνικες κορβετο-φρεγάτες, να τελειώνει το παραμύθι. Και αντί να αναλώνεστε σε αξιολογήσεις ΕΝΑΜΙΣΗ ΧΡΟΝΟ ΤΩΡΑ και το Π.Ν. να φλερτάρει καθημερινά με την απαξίωση και την… κατάργησή του, πάρτε την απόφαση εσείς, ώστε να χαντακώσετε το Όπλο για τα επόμενα 40 χρόνια.
Εσείς φυσικά ως πολιτικοί δεν έχετε να χάσετε τίποτα: εσάς δεν θα σας θυμάτε κανείς μετά από μερικά χρόνια, αλλά στο μεταξύ, θα κινδυνεύουμε να θυμόμαστε κι άλλους ακρωτηριασμούς εθνικής κυριαρχίας, εξ’ αιτίας της δική σας απόφασης-κόλαφος.

Και επειδή αυτό, το γνωρίζουν ΠΟΛΥ καλά οι υψηλά ιστάμενοι στο Γ.Ε.Ν., καλό θα είναι η Κυβέρνηση να θυμάται ότι σε περίπτωση που ενδώσει και κάνει τα κέφια των Αμερικανών, δεν αποκλείεται καθόλου, να δεί ομαδικές παραιτήσεις μεγάλου αριθμού ανώτατων Αξιωματικών του Π.Ν. Γιατί πολύ απλά, εδώ δεν πρόκειται για την τοποθέτηση μιάς παραγγελίας, αλλά για ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ και παραδοσιακά, τα στελέχη του Ναυτικού μας, έχουν αποδείξει ότι καρέκλες, τίτλοι και αξιώματα, δεν τα έβαλαν ποτέ πάνω απ’ την πατρίδα…

El Comandante

Διαβάστε Περισσότερα