Διεθνής Υποκρισία στην Συρία και μούγκα από τους Jesuiδες… Trelogiatros

Χάος επικρατεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη βόρεια Συρία με τις τουρκικές δυνάμεις να βομβαρδίζουν ασταμάτητα τους Κούρδους της περιοχής και τους νεκρούς να είναι εκατοντάδες, τη στιγμή που ο Ερντογάν κάνει λόγο για πάνω από 300.

Οι δραματικές εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου απεικονίζουν ανθρώπους να αγκαλιάζουν τους αγαπημένους τους και να ξεκινούν προς το άγνωστο, αφήνοντας την κόλαση του πολέμου πίσω τους. Πρόκειται για μέλη μιας εθνικής μειονότητας γνωστής ως κουρδικού λαού. Ζώντας σε μια περιοχή, η οποία ελέγχεται από τις Μονάδες Λαϊκής Προστασίας (YPG), μια δύναμη άμυνας αποτελούμενη κυρίως από τους Κούρδους, η συχνά στοχοθετημένη ομάδα δέχεται και πάλι επίθεση, καθώς η Τουρκία ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης την επιχείρηση με όνομα «Πηγή Ειρήνης», με σκοπό να διώξει τις κουρδικές δυνάμεις μακριά από τα σύνορά της.

Πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Ποιοι είναι οι Κούρδοι; Οι Κούρδοι είναι μια εθνική μειονοτική ομάδα που καταλαμβάνει κυρίως μια ορεινή περιοχή που διασχίζει τα σύνορα της Τουρκίας, του Ιράκ, του Ιράν, της Συρίας και της Αρμενίας. Αν και έχουν ζήσει ως μειονότητα, στην πραγματικότητα υπάρχουν περίπου 25 με 30 εκατομμύρια Κούρδοι στην περιοχή. Όλους τους ενώνει μια κοινή φυλή, ένας κοινός πολιτισμός, καθώς και ίδια γλώσσα. Οι περισσότεροι Κούρδοι είναι Σουνίτες Μουσουλμάνοι.

Πριν από τον Α ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, οι παραδοσιακοί Κούρδοι ζούσαν ως νομάδες, μέχρι τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία τους στέρησε την ελευθερία τους και τους χώρισε σε νέα έθνη-κράτη. Οι Κούρδοι αγωνίστηκαν για να διατηρήσουν την ταυτότητά τους, ενώ συχνά αναφέρονται ως «Τούρκοι των βουνών» στην Τουρκία. Μάλιστα, η Τουρκία τους απαγορεύει να φορούν παραδοσιακές κουρδικές στολές ή να μιλούν τη γλώσσα τους. Εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις και πολιτικές δίωξης.

Παρόλο που οι Κούρδοι είναι η μεγαλύτερη εθνική μειονότητα στην Τουρκία, αφού αποτελούν περίπου το 20% του πληθυσμού, δεν αναγνωρίζονται ως μειονότητα στην Τουρκία. Πού ζουν οι Κούρδοι;

Το «Κουρδιστάν» είναι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα κράτη χωρίς κράτος, μια μη κυβερνητική περιοχή της οποίας ο λαός δεν έχει επίσημη πατρίδα ή χώρα.
Σήμερα, το Κουρδιστάν αποτελείται από πέντε διαφορετικές περιοχές: τη νοτιοανατολική Τουρκία, τη βορειοανατολική Συρία, το βόρειο Ιράκ, το βορειοδυτικό Ιράν και τη νοτιοδυτική Αρμενία.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι Κούρδοι άρχισαν να εργάζονται για τη δημιουργία πατρίδας γνωστής ως Κουρδιστάν. Το 1920, η συνθήκη των Σεβρών περιέγραψε τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ζήτησε αυτόνομο Κουρδιστάν. Τρία χρόνια αργότερα, μετά το τέλος του πολέμου, οι δυτικοί σύμμαχοι εγκατέλειψαν τις απαιτήσεις για ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος και η κουρδική περιοχή χωρίστηκε μεταξύ πολλών χωρών.

Τι συμβαίνει με την Τουρκία και τους Κούρδους;

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διατηρούσε πάντα μια σκληρή στάση εναντίον του κουρδικού λαού. Από νωρίς έχει ξεκαθαρίσει ότι απώτερος σκοπός του είναι να εξαλείψει το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), το οποίο αναπτύσσεται στην Τουρκία και το Ιράκ και πολεμάει την Τουρκία για πάνω από τρεις δεκαετίες. Αυτό έχει δημιουργήσει ένα βαθύ χάσμα μεταξύ των Τούρκων και των κούρδων Τούρκων.

Το 2016, τα φιλο-κουρδικά ΜΜΕ έκλεισαν, περισσότεροι από 11.000 εκπαιδευτικοί απολύθηκαν λόγω υποτιθέμενων συσχετισμών τους με το ΡΚΚ, ενώ τουλάχιστον 24 κυβερνητικοί υπάλληλοι αντικατέστησαν Κούρδους δημάρχους στη χώρα. Η Τουρκία έχει εκφράσει εδώ και πολύ καιρό την αντίθεσή της για την έντονη κουρδική παρουσία στη βορειοανατολική Συρία, κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Ο στρατός της Τουρκίας έχει ήδη μετακινηθεί σε τμήματα που είχαν στην κατοχή τους οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας υπό την αιγίδα των Κούρδων και των ΗΠΑ και τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη το μακροπρόθεσμο σχέδιο τους για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία. Σύμφωνα με το CNN οι στόχοι είναι δύο: Να οδηγηθούν οι Κούρδοι μακριά από τα τουρκικά σύνορα και να χρησιμοποιηθεί η περιοχή με σκοπό να επανεγκατασταθούν περίπου 2 εκατομμύρια σύροι πρόσφυγες.

Γιατί η Τουρκία τους επιτίθεται τώρα; Τον περασμένο Ιανουάριο, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ξεκινήσουν την απόσυρση των στρατευμάτων τους από τη Συρία και να «σιγά – σιγά» θα τους στείλουν πίσω στις ΗΠΑ.

Οι Κούρδοι της Συρίας είχαν εκφράσει εξ αρχής τους φόβους τους ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει την αποχώρηση αυτή ως ευκαιρία για να επιτεθεί στην περιοχή. Μετά την ξαφνική ανακοίνωση του Τραμπ το βράδυ της Κυριακής, οι φόβοι αυτοί πήραν σάρκα και οστά.

Παρ’ όλα αυτά, οι ΗΠΑ έσπευσαν να πάρουν αποστάσεις από την επίθεση. «Η Τουρκία σύντομα θα προχωρήσει με τη μακρά προγραμματισμένη επιχείρησή της στη Βόρεια Συρία», ανέφερε σε δήλωσή του ο Λευκός Οίκος .

 

«Οι ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα υποστηρίξουν ούτε θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση, και οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών, έχοντας νικήσει τον εδαφικό »Χαλιφάτο» του ISIS, δεν θα βρίσκονται πλέον στον άμεσο τομέα» συμπλήρωσε.
Ωστόσο, η κίνηση αυτή των ΗΠΑ αφήνει τους Κούρδους της Συρίας στο έλεος μιας επιχείρησης που αποσκοπούσε στην απομάκρυνσή τους από τα τουρκικά σύνορα.

Την ίδια στιγμή κλιμακώνονται οι διεθνείς αντιδράσεις για τη στρατιωτική επέλαση της Τουρκίας στα κουρδικά εδάφη στη βορειοανατολική Συρία. H παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί ενεή τις σφαγές στη Συρία, ενώ μία μετά την άλλη οι μεγάλες χώρες του κόσμου καταδικάζουν την κίνηση της Τουρκίας. Παράλληλα, το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ που συγκλήθηκε εκτάκτως δεν έβγαλε καμία ουσιαστική απόφαση αποδεικνύοντας ότι είναι μαριονέτα.  Αυτοσυγκράτηση συνέστησε στην Τουρκία ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για την επίθεση στην Συρία που δεν τολμάει να συνετίσει τον παράφρονα Σουλτάνο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αξίωσε τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης που ξεκίνησε η Τουρκία στη βόρεια Συρία και προειδοποίησε ότι καμία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δεν πρόκειται να δοθεί «για μια ζώνη ασφαλείας». Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή. Η προφανής καταπάτηση του διεθνούς δικαίου και της Συνθήκης της Λωζάνης είναι κάτι που η Ελλάς πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη της.

Η υποκρισία κάποιων ΜΜΕ δεν θα πρέπει να αγνοηθεί, δεδομένου ότι διαρκώς παραποιούν τις πληροφορίες, δαιμονοποιώντας τη βία από τη μία πλευρά, ενώ ευλογούν το «δίκαιο σπαθί» της άλλης πλευράς. Χειραγωγούν την κοινή γνώμη, έτσι ώστε ορισμένα θύματα της βίας να εμφανίζονται σε όλες τις ανθρώπινες διαστάσεις τους, προκαλώντας εκτεταμένη αποστροφή και απόρριψη για τους θύτες˙ ενώ παράλληλα τα θύματα της άλλης πλευράς καταλήγουν απλά στατιστικά στοιχεία, όπως οι παράπλευρες απώλειες.

Γι’ αυτό, και πριν να είναι πολύ αργά, ας αντιδράσουμε μπροστά στη βία που είναι έξω, αλλά και μπροστά στη βία που υπάρχει μέσα μας, διότι μία νέα γενοκτονία είναι σε εξέλιξη, και μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο, η αδιαφορία και η υποκρισία είναι επίσης όπλα μαζικής καταστροφής. Και το δυστύχημα όλων·
Η Δύση τελικά στέλνει τους Κούρδους στην αγκαλιά της Ρωσίας και του Άσαντ. Το κείμενο που ακολουθεί τα λέει όλα:

“Σε άρθρο του Foreign Policy, o στρατηγός των Κούρδων, Μαζλούμ Κομπανί Αμπντί φέρεται να δηλώνει: «Γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να κάνουμε οδυνηρούς συμβιβασμούς με τη Μόσχα και τον Άσαντ εάν επιλέξουμε συνεργασία μαζί τους. Αλλά αν πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ συμβιβασμών και γενοκτονίας του λαού μας, σίγουρα θα επιλέξουμε τη ζωή για τους ανθρώπους μας».

Σε άλλο σημείο του άρθρου αναφέρει: «Πιστεύουμε στη δημοκρατία ως βασική ιδέα, αλλά υπό το πρίσμα της εισβολής της Τουρκίας και της υπαρκτής απειλής που θέτει η επίθεσή της για τον λαό μας, ίσως χρειαστεί να επανεξετάσουμε τις συμμαχίες μας. Οι Ρώσοι και το καθεστώς της Συρίας έχουν κάνει προτάσεις που θα μπορούσαν να σώσουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν υπό την προστασία μας. Δεν εμπιστευόμαστε τις υποσχέσεις τους. Για να είμαι ειλικρινής, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποιον να εμπιστευτούμε».

«Μας εγκαταλείψατε. Αφήνετε να μας σφάξουν», ήταν σύμφωνα με το CNN το μήνυμα που έστειλε ο Mazloum Kobani Abdi, στην Ουάσιγκτον, απαιτώντας να μάθει εάν οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να κάνουν κάτι για να προστατεύσουν τους Κούρδους.
«Δεν είστε διατεθειμένοι να προστατέψετε τους ανθρώπους μας, αλλά δεν θέλετε να έρθει κάποια άλλη δύναμη για να μας προστατεύσει. Μας πουλήσατε, αυτό είναι ανήθικο» πρόσθεσε ο Mazloum.”
Που στο διάολο εξαφανιστήκατε Jesouides….Υποκριτές και Politically Correct Κοπρίτες…

Trelogiatros

Διαβάστε Περισσότερα