Εγκλήματα στο Ντραγκάο και η φανέλα ακόμα ελαφρυά |ΠΟΛΙΤΗΣ

Ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ μπορεί να κρίθηκε από ένα γκολ, αυτό του Κάι Χάβερτς, ωστόσο ο Τούχελ ήταν αυτός που κέρδισε ουσιαστικά το τρόπαιο για τους μπλε του Λονδίνου. Ευθύνη για την αποτυχία της Σίτι φέρει στο 100% ο Πεπ Γκουαρντιόλα, ο οποίος ξεκίνησε στραβά, συνέχισε στραβά και τελείωσε το ματς στραβά.

Η τακτική του Τούχελ και η απόλυτη υπεροχή της Τσέλσι

Όπως έχουμε γράψει πολλάκις, ο Τόμας Τούχελ δεν είναι καθόλου τυχαίος προπονητής. Αντιθέτως, είναι ένας κόουτς που βλέπει, σκέφτεται και δρα. Ο Γερμανός κέρδισε σε κάθε τομέα τον ομόλογό του και τον υπέταξε πλήρως. Στην ανάλυση πριν τον τελικό, είχαμε γράψει πως το μεγάλο προτέρυμα του Τούχελ είναι πως ο τρόπος που παίζει και το στήσιμο της ομάδας του είναι “από φυσικού” τους ικανά να δημιουργήσουν στον Πεπ σοβαρά προβλήματα. Αυτό σημαίνει πως το παιχνίδι του Γερμανού δεν χρειάζεται ιδιαίτερες μετατροπές για να κοντράρει τον Γκουαρντιόλα.

Εικόνα

Συγκεκριμένα, το 3-4-3 που επέλεξε ο Τούχελ, άφησε πλήρως εκτεθειμένη την Σίτι, καθώς όπως είχαμε πει στην ανάλυσή μας, ο Πεπ θα αναγκαζόταν να κολυμπήσει σε άγνωστα νερά αν θέλει να έχει ελπίδες να αντιμετωπίσει το επερχόμενο (πλέον απερχόμενο) masterclass του ομολόγου του. Ο προπονητής της Τσέλσι, λοιπόν, γέμισε τον άξονα και βρχυκύκλωσε την κυκλοφορία των Πολιτών. Με 4-5 παίχτες να βρίσκονται συνεχώς γύρω από την σέντρα, η Τσέλσι έσπρωχνε την Σίτι στις πτέρυγες, όπου μπορούσε μετά να την παγιδεύσει και να κάνει την κυκλοφορία της πιο αργή και απ’ το ελληνικό δημόσιο. Οι παίχτες του Πεπ δεν έβρισκαν πουθενά διαδρόμους, και οι αμυντικοί της Τσέλσι δεν είχαν πολύ δύσκολο έργο στην αναχαίτιση των επιθέσεων.

Επιθετικά, ο Τούχελ είχε πολύ εύκολο έργο. Εκμεταλλευόμενος το έγκλημα του Πεπ να μην χρησιμοποιήσει κάποιον κόφτη (έγκλημα που θα αναλυθεί παρακάτω), ο Γερμανός προσπάθησε με γρήγορες αλλαγές και εκμεταλλευόμενος τα κενά ανάμεσα σε άμυνα και κέντρο να αναπτυχθεί. Η απουσία εξαριού, ταίριαξε στο πλάνο του, καθώς οι δεύτερες μπάλες κατέληγαν σχεδόν πάντα στα πόδια των μπλε. Επόμενο που ζήτησε ο Τούχελ, ήταν η στοχοποίηση του Ζιντσένκο. Οι ευκαιρίες, καθώς και το γκολ προήλθαν από την μεριά του Ουκρανού. Συνολικά, ο Τούχελ εξέθεσε κάθε αδυναμία του Πεπ, τον έστειλε στα προπονητικά θρανία, ενώ μεγάλη ευθύνη, αν όχι όλη, για την σημερινή αποτυχία φέρει και ο ίδιος ο Καταλανός τεχνικός με τις εγκληματικές επιλογές του.

Εικόνα

Τα εγκλήματα του Γκουαρντιόλα και ένα πλάνο καταδικασμένο να αποτύχει

Πολλοί θεωρούσαν πως η Μάντσεστερ Σίτι θα έχει εύκολο έργο απέναντι στην φρεσκοφτιαγμένη Τσέλσι. Ο συγκεκριμένος πολίτης, ωστόσο, είχε τονίσει την ανάγκη πιο ρεαλιστικής προσέγγισης που πρέπει να ακολουθήσει ο κόουτς, καθώς και ότι ο αγώνας σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί χαλαρά.

Ως πολίτης, οφείλω να ομολογήσω πως είναι η πρώτη φορά που δεν είδα κάποια συγκεκριμένη τακτική από τον Πεπ. Προσπαθούσα στο ημίχρονο να καταλάβω πως προσπαθούσε να προσεγγίσει το παιχνίδι και αδυνατούσα. Ωστόσο, αξίζει να σταθούμε σε μερικά κομβικά σημεία που του στέρησαν το ματς, τα εγκλήματα τα οποία έκανε ο Καταλανός και στέρησε από την Σίτι το πιο πολύτιμο ασημικό της ΟΥΕΦΑ.

Εγκλημα 1: Η χρήση του Στέρλινγκ

Μία κίνηση δίχως απολύτως καμία λογική. Ο Ραχίμ Στέρλινγκ είναι σίγουρα ένα από τα ποιοτικότερα εξτρέμ της Πρέμιερ Λιγκ. Ωστόσο, εδώ και ενάμιση μήνα, ο Άγγλος ΣΕΡΝΕΤΑΙ. Δεν αποδίδει και οι εμφανίσεις του κρίνονται χείριστες. Όταν λοιπόν, έναν ποδοσφαιριστή δεν τον εμπιστεύεσαι και δεν τον χρησιμοποιείς καθόλου τον τελευταίο καιρό, ακριβώς επειδή είναι μία σκιά του εαυτού του, τότε η επιλογή του ως βασικός στο κρισιμότερο ενενηντάλεπτο της ιστορίας του κλαμπ είναι τουλάχιστον αμφισβητίσιμη κίνηση. Το αποκορύφωμα ήταν και το περιβραχιόνιο. Είσαι ένα μήνα ανύπαρκτος, στον αγώνα σε έχει ξεσκονίσει ο Τζέιμς, δεν έχεις δικαιολογήσει την παρουσία σου με κανέναν τρόπο και αντί να ζητήσεις μόνος σου αλλαγή επειδή “τραυματίστηκες”, παίρνεις και το περιβραχιόνιο να παραστήσεις τον αρχηγό……

Έγκλημα 2: Το “έξι” έμεινε στην Αγγλετέρα

Τα τελευταία περίπου 20 χρόνια, δεν έχει υπάρξει καμία ομάδα που να πήρε Τσάμπιονς Λιγκ δίχως καθαρό κόφτη. Έναν παίχτη που θα προστατεύει τα στόπερ, θα καλύπτει τον χώρο μπροστά τους και θα κόβει μπαλιές και επελάσεις. Η Σίτι του τελικού επλήγη από την απουσία του Ρόντρι/Φερναντίνιο στο κέντρο. Δεν υπήρχε καμία συνοχή μεταξύ αμυντικής γραμμής και των Γκουντογκάν – Σίλβα, ενώ τα στόπερ ανέβαιναν πολύ ψηλά για να μην υπάρχουν αυτά τα κενά. Τέλος, στο γκολ της Τσέλσι φάνηκαν οι συνέπειες της απόφασης του Πεπ να μην χρησιμοποιήσει κόφτη. Η εξαιρετική ασσίστ που πέρασε ο Μέισον Μάουντ, ο οποίος για άλλη μία φορά έδειξε γιατί πρέπει να αποτελέι βασικό στέλεχος της εθνικής Αγγλίας στο Γιούρο, δεν βρήκε εμπόδιο πουθενά μέχρι να φτάσει στον Χάβερτς, καθώς ο χώρος από τον οποίο πέρασε ήταν στην ευθύνη του εξαριού, ο οποίος και δεν υπήρχε στο γήπεδο.

Έγκλημα 3: Ντε Μπρούινε και Φόντεν στο πουθενά

Ο Τόμας Τούχελ είχε απενεργοποιήσει εντελώς τον άξονα της Σίτι. Ο μόνος τρόπος να δημιουργήσει ευκαιρίες η ομάδα του Μάντσεστερ ήταν μόνο από λάθη, κόντρες ή κάποια ατομική ενέργεια. Με λίγα λόγια, ο Γκουαρντιόλα δεν βρήκε τον παραμικρό τρόπο να ελευθερώσει τους Ντε Μπρούινε και Φόντεν, ώστε να κυκλοφορήσει η μπάλα και να γίνει παιχνίδι. Αντ’αυτού, αρκέστηκε στα ψευτοόβερλαπ του Ζιντσένκο και τον χείριστο Στέρλινγκ που έπρεπε να βγει από το 30′. Με τους Φόντεν και Ντε Μπρούινε, λοιπόν, απενεργοποιημένους και κρυμμένους στον άξονα, η Σίτι έγινε προβλέψιμη, αργή και πολύ εύκολη στο μαρκάρισμα. Η μόνη όαση στο όλο σημερινό συνονθύλευμα ήταν η ενέργεια του Φόντεν να πιέζει όπου μπορεί και οι ατομικές ενέργειες του Μάχρεζ.

Έγκλημα 4: Αλλαγές παράλογες και διάβασμα του αγώνα ανύπαρκτο

Ήδη από το πρώτο λεπτό, ο Πεπ έπρεπε να ζητήσει από έναν εκ των Ρόντρι/Φερναντίνιο να κάνουν ζέσταμα, ενώ στο 15 θα έπρεπε ο 4ος να δείξει το νούμερο αυτού που βγαίνει. Στην ανάπαυλα, θα έπρεπε ο Στέρλινγκ να μην βει καν στο γήπεδο και στην θέση του να μπει ένα χαφ, ένας κόφτης. Ο Πεπ επέλεξε να κάνει την πρώτη αλλαγή στο 60+ και αντί να βγάλει τον αποκρουστικό Στέρλινγκ, διάλεξε να βγάλει τον Σίλβα, που ήταν ο μόνος που έπαιζε μία υποτυπώδη άμυνα από τα χαφ. Το διάβασμα του Πεπ ήταν τραγικό. Καμία τακτική αλλαγή στην διάρκεια του αγώνα, με τον Γκουντογκάν να είναι πολύ ριχός στο παιχνίδι του, ενώ ο Τούχελ έκανε στοχευμένες και σωστές αλλαγές επειδή έβλεπε, σκεφτόταν, έπραττε.

Εικόνα

Μία μεγάλη “ΠΑΕ” – ένας μικρός Σύλλογος

Η περιαυτολογία λένε δεν είναι καλό πράγμα. Ωστόσο, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως σε όλα όσα έχουμε πει για τους Τούχελ, Τσέλσι, Γκουαρντιόλα, Σίτι έχουμε πέσει επικίνδυνα μέσα. Έχουμε τονίσει πως ο Πεπ πρέπει να μάθει να έχει plan b. Το τίκι τάκα δεν θα βγαίνει πάντα. Ορίστε, λοιπόν κύριε Καταλανέ. ίσως να κατάλαβε επιτέλους πως ο Γκουντογκάν δεν είναι Ινιέστα για να κρατάει ένα κέντρο μόνος του. Έχουμε πει πως ομάδα που θέλει να παίζει με αξιώσεις σε τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ, δεν μπορεί να παίζει με αριστερό μπακ τον Ζιντσένκο. Ορίστε, όλες οι ευκαιρίες της Τσέλσι προήλθαν από εκεί, ενώ όπως έχουμε ξαναπεί, δεν θέλω να φανταστώ τι έχει να περάσει από πάνω από τον Ουκρανό όταν οι διαχρονικά κραταιές δυνάμεις (Ρεάλ, Μπάρτσα, Λίβερπουλ, Γιούβε κλπ) ξαναφτιάξουν τις ομάδες τους. Έχουμε πει πως ο Τούχελ μπορεί πολύ εύκολα να χτυπήσει και να πληγώσει τον Γκουαρντιόλα. Και έτσι έγινε, ο Γερμανός έγινε ο 2ος κόουτς που δίνει τσλ στους Λονδρέζους.

Με πολύ απλά λόγια, ο Πεπ αρνήθηκε να γίνει πιο πραγματιστής και να προσεγγίσει πιο ρεαλιστικά τα πράγματα και το πλήρωσε, με τον χειρότερο τρόπο. Θα δώσουμε τα δέοντα συγχαρητήρια στον Τόμας Τούχελ και το εξαιρετικό σύνολό του και θα κλείσουμε ως εξής.

Μετά το στραπάτσο υπ’ευθύνης του Γκουαρντιόλα, η Μάντσεστερ Σίτι παρέμεινε μία μεγάλη – επιτυχημένη και κερδοφόρα “ΠΑΕ” (ή όποιο είναι το αντίστοιχο Αγγλικό για τις ΠΑΕ), και ένας πολύ μικρός Σύλλογος!

ΠΟΛΙΤΗΣ

Διαβάστε Περισσότερα