Ένας άψογος τακτικά Ολυμπιακός | Sons Of Football

Ο Ολυμπιακός με το εξαιρετικό του αποτέλεσμα στη Πόλη θύμισε έπειτα από μακρύ διάστημα το σύνολο που μας ενθουσίαζε υπό τις οδηγίες του Μαρτίνς. Ο Πορτογάλος κόουτς αποδεικνύει πως το ρόστερ του το εκμεταλλεύεται στο έπακρο, το διαχειρίζεται επάξια, ενώ ανάλογα τις συνθήκες μίας πρόκλησης το επεξεργάζεται και καταλλήλως. Η εμφάνιση του Ολυμπιακού συνδυάστηκε τόσο από υποδειγματική ανασταλτική δουλειά όλων των παρευρισκόμενων στο γήπεδο, όσο και από σαφές σχέδιο στο τομέα της επίθεσης, έχοντας ως κέρδος την ατομική ανάδειξη των παικτών και την θετική σε όλους, έκπληξη που οι ίδιοι μας προξένησαν.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την ενασχόληση με τους παίκτες του και τα οφέλη του καθενός, πραγματικά τους ξεζουμίζει σε μέγιστο βαθμό. Μπορεί και παίρνει ό,τι θετικό στοιχείο φέρουν μαζί τους, αλλά και τους εξελίσσει αντίστοιχα. Χώρια την εύστοχη προσέγγιση του παιχνιδιού έναντι της Φενέρμπαχτσε, παρακολουθήσαμε ποδοσφαιριστές που και πάλι ανέβηκαν περισσότερο στα μάτια μας, ενώ φανέρωσαν νέα στοιχεία στο παιχνίδι τους. Λόγου χάρη, τις προάλλες εκθειάζαμε την χρησιμότητα του γρήγορου Αγκιμπού, αλλά αποκαλώντας τον με αφέλεια πως ίσως δεν πρόκειται για κάτι ιδιαίτερο. Κι όμως χθες, μας διέψευσε, αντικρίζοντας τα προσόντα, όπως νεοσύστατα στοιχεία που αποτύπωσε επιτυχώς στο χορτάρι. Ο νεαρός Καμαρά πέρα το ότι ασφαλίζει την τριάδα είτε ως τρίτος χαφ, είτε αργότερα ως εξτρέμ, διαθέτει και ατομική ικανότητα. Υπό πίεση διατηρεί έξοχα την κατοχή, έχει προσποίηση του σώματος που ξεγελά, ενώ παρίσταται στους πρωταγωνιστές σε μάχες και επιθέσεις της ομάδας.

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, ο Μαρτίνς και το επιτελείο του κατόρθωσαν το τέλειο πλάνο. Εάν εξαιρέσουμε την περίπτωση Μπα σε ρόλο δεξί μπακ (που δέχθηκε κίτρινη και αντικαταστάθηκε), οποιοδήποτε άλλο σκεπτικό εφάρμοσε στη πράξη τον δικαίωσε πανηγυρικά. Βέβαια, ακόμη και η επιλογή Μπα, σύμφωνα με τις μετέπειτα δηλώσεις Μαρτίνς, επιλέχθηκε για τη σκληράδα του στο μαρκάρισμα πάνω στο ζόρικο εξτρέμ των Τούρκων, ενώ με τον Μασούρα στην ίδια πτέρυγα διαμορφωνόταν ένα τρικ πεντάδας στην ερυθρόλευκη άμυνα.

Από εκεί και πέρα, ο Πορτογάλος κόουτς μάντεψε ενδεχομένως σωστά την αργοκίνητη τετράδα άμυνας των Τούρκων και τα χαφ τους, και εκεί λοιπόν τους έσπασε με τις κούρσες των δύο Καμαρά από τον άξονα. Ήδη ο Ολυμπιακός στήθηκε με γνώμονα την αντεπίθεση, πράγμα που τον ευνόησε αρκετά γρήγορα η τακτική του με το τσιμπηματάκι του Τικίνιο στο τετ α τετ του. Κάθε φορά που ερχόταν η μπάλα τόσο στους δύο Αφρικανούς χαφ, όσο και στο Μασούρα, υπήρχε χώρος και χρόνος για να ξεδιπλώσουν το παιχνίδι του Ολυμπιακού. Ειδικά στις επιθέσεις των δύο τελευταίων γκολ, ολόκληρη η Ελληνική ομάδα αντάλλαξε πάσες, εκμεταλλευόμενη την αναστάτωση της Φενέρ, αλλά και τους κενούς χώρους στην απέλπιδα προσπάθειά τους να πατήσουν στην εστία του Βάτσλικ.

Πέρα από τον καταπληκτικό Αγκιμπού και ορισμένες μονάδες που γνωρίζαμε την δεδομένη ποιότητά τους, γίναμε και χθες μάρτυρες μίας γεμάτης εμφάνισης του Μασούρα, που βάσει του αρχικού του ταλέντου έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις προσδοκίες τόσο του εαυτού του, όσο και αυτές που κι εμείς συχνά απαιτούμε από κάθε παίκτη. Πλέον, όπως και να το θέσουμε, η μία θέση στα φτερά ανήκει δικαιωματικά στο Μασούρα, ενώ σιγά σιγά παίκτες όπως ο Ρέαμπτσιουκ με το δικό τους πάντα ταβάνι σε δυνατότητες, συμβάλλουν σημαντικά σε ένα ομοιογενές σύνολο που επιτέλους το έδειξε χθες ο Ολυμπιακός. Έπειτα από καιρό, βελτιώθηκε η πάσα κάτω από πίεση, υπήρχε πειθαρχία από πλευράς παικτών, αποφεύγοντας ακατανόητες αποφάσεις ή βιαστικά διωξίματα κακήν κακώς. Εδώ καλά καλά, ο Μαρτίνς απέσπασε και ένα ουσιώδες δεύτερο ημίχρονο από τον… Λαλά, τον οποίο είχαμε ήδη ξεγράψει από την αρχή της σεζόν με τον συνεχή μάλιστα παραγκωνισμό του. Αντιθέτως, ο Γάλλος μπακ ενσωματώθηκε παραδόξως εύκολα στο πνεύμα του αγώνα, και συνείσφερε στα γκολ με το πέρασμα της πάσας στους ανενόχλητους χαφ της ομάδας.

Το συγκεκριμένο στοιχείο είναι μάλιστα που μας ικανοποίησε από πλευράς Μαρτίνς, πως όποιος κι αν πήρε θέση μάχης στον αγώνα κούμπωσε εύκολα, δείχνοντας η σύνθεση και μία χημεία που απουσίαζε στο νωθρό ξεκίνημα το καλοκαίρι. Φυσικά, υπάρχει και άλλη μία παράμετρος: στη βασική ενδεκάδα προστέθηκαν τελευταία φρέσκα πόδια, νεαροί παίκτες που αναζωογονούν τις προσπάθειες των Ερυθρολεύκων.

Sons Of Football

Διαβάστε Περισσότερα