Ένας «ισπανός», προβληματικός Παναθηναϊκός Sons Of Football

Όλοι μας είχαμε την απορία για την φετινή Ισπανική έκδοση του Παναθηναϊκού υπό τις οδηγίες του άπειρου Πογιάτος, καθώς και την ανυπομονησία να δούμε τις πρώτες ενέργειες των νέων παικτών ως σύνολο. Η πρώτη τους εμφάνιση όμως, αιφνιδιάστηκε από τον υπολογίσιμο Αστέρα Τρίπολης, και έφεραν τους πρώτους ενδοιασμούς και την ήττα (1-0) για την μέτρια «πράσινη» απόδοση.

Ιδέες για ποδόσφαιρο κατοχής, αλλά…

Το νεοσύστατο – από Ισπανόφωνους – Τριφύλλι στόχευσε εξ αρχής να επιβάλλει το παιχνίδι του, με συνεχή κατοχή και κάποιες ωραίες πρώτες συνεργασίες. Η εναλλαγή της μπάλας κυμαίνονταν σε ικανοποιητικά επίπεδα, έως ότου φανούν τα πρώτα σημάδια μίας δυσλειτουργικής σύνθεσης. Η επιλογή των δύο φορ παρόπλισε παντελώς την αριστερή πτέρυγα, καθώς με την επιλογή των Καρλίτος και Μακέντα άφησε στο περιθώριο τον Χατζηγιοβάννη. Το 4-3-3 αποτέλεσε βεβιασμένη επιλογή υπό αυτές τις συνθήκες, χωρίς να δίνεται σημασία στην απουσία ενός ικανότατου και κλασσικού αριστερού μπακ. Οι ιδέες λοιπόν για κυριαρχικό ποδόσφαιρο δεν απέδωσαν στο χορτάρι, καθώς η μονοδιάστατη απειλή από τα πόδια του Καρλίτος, η μηδενική δημιουργία από τους υπόλοιπους και η αφελής άμυνα στο τέλος, κατέστησαν ευάλωτο τον Παναθηναϊκό.

Ενθαρρυντικά δείγματα γραφής ο Καρλίτος

Ο παίκτης που διέφερε στο πρώτο ημίωρο του αγώνα έναντι των άλλων, υπήρξε ο πρωτοεμφανιζόμενος Καρλίτος. Εκπληκτικός χειρισμός της μπάλας από τον βραχύσωμο Ισπανό φορ και συνεχείς κινδύνους από τα πόδια του. Ωραία χτυπήματα φάουλ και διαρκείς κινήσεις στον επιθετικό χώρο. Η ποιότητα του αδιαμφισβήτητη, αλλά η κούραση και η υποχρέωση να κινείται σε πολλούς χώρους τον έβγαλα off προς τα τέλη του παιχνιδιού. Ίσως η τοποθέτηση του ως μοναδικός φουνταριστός με την πλαισίωση δημιουργικών για χάρη του εξτρέμ τον φέρει πιο κοντά στο αντίπαλο «κουτί».

Η αστοχία στις τακτικές επιλογές

Ο Πογιάτος δεν είχε και το ιδανικότερο επίσημο ντεμπούτο. Η πρώτη εικόνα των νεοφερμένων δεν εντυπωσίασε, ενώ η απουσία περσινών πολύτιμων μονάδων ήταν εμφανής στη χημεία του συνόλου. Θεωρούμε ανεπίτρεπτο να μην αρχίζει ο εκρηκτικός Χατζηγιοβάννης στην ενδεκάδα του ΠΑΟ. Ένα ίσως πιο ορθολογικό σχήμα με την παρουσία του στην αριστερή πλευρά, στην οποία όχι μόνο πρωταγωνιστεί αλλά προσφέρει βοήθειες αντίστοιχο στο ακραίο μπακ. Από την άλλη, ιδιαίτερη συμβολή σε αυτό τον Παναθηναϊκό κατέχει φυσικά ο Κουρμπέλης, ο οποίος είχε ως παρτενέρ τον ασταθή Αγιούμπ και τον άπειρο Σερπέζη. Η απόφαση της αλλαγής του έφερε πιθανόν την αναστάτωση στο Τριφύλλι. Η μεσαία γραμμή αποκόπηκε από την επίθεση, ενώ η αντίστασή της έλειπε πριν την άμυνα.

Τέλος, η χθεσινή ανύπαρκτη συνεργασία μεταξύ των δύο φορ απέδειξε πως η επιλογή του ενός είναι η πιο φρόνιμη επιλογή. Η αναγκαία εξίσου συμβολή των ακραίων χαφ ίσως φέρει την ώθηση στον ποιοτικό Καρλίτος και τα εύκολα γκολ, τα οποία χθες χάθηκαν όλα μάταια.

 

ΥΓ. Εκπληκτικό ταλέντο ο Ριέρα της Τρίπολης. Μας συστήθηκε πέρσι, πάει φέτος για την διάκριση…

Διαβάστε Περισσότερα