Επόμενη στάση στους 8 της Ευρώπης | ΠΟΛΙΤΗΣ

Με σπασμένα φρένα μπήκαν (και βγήκαν) στο γήπεδο οι Πολίτες, αφού συνέτριψαν τα Λιοντάρια της Λισαβόνας με το εμφατικό 5-0, παίρνοντας έτσι ένα προβάδισμα που τους στέλνει από το πρώτο 90λεπτο στους 8 του Τσάμπιονς Λιγκ.

 

Εικόνα

Παρά την κυριαρχική εμφάνιση της πρωταθλήτριας Αγγλίας, είναι γεγονός ότι ο Αμορίμ προσπάθησε στην αρχή να αντιμετωπίσει με αρκετά ορθόδοξο τρόπο την “σούπερ-Σίτι” του Ισπανού ομολόγου του. Η Σπόρτινγκ είχε αρκετά συμπαγή αμυντικό σχηματισμό, έχοντας ως στόχο να απαγορέψει οποιαδήποτε απόπειρα ανάπτυξης των Πολιτών από τον άξονα. Το πλάνο έδειχνε να δουλεύει, αφού η Σίτι έβγαινε μπροστά κυρίως από τα πλάγια, είτε με τον πλαγιοκοπημένο Κανσέλο και μετέπειτα τον Στέρλινγκ, βγάζοντας τριγωνάκια με τον χαφ, είτε με αντίστοιχο τρόπο από την μεριά του Μάχρεζ.

Ωστόσο, τα προβλήματα για τους Πορτογάλους φάνηκαν άμεσα, καθώς όχι μόνο τα δύο εξτρέμ της Σίτι, Στέρλινγκ και Μάχρεζ, ήλεγχαν πλήρως τον ασβέστη, αλλά και επειδή ο Πεπ τροποποίησε την τακτική του, ενεργοποιώντας εκ νέου το κέντρο του. Αρχικά, το πλάνο ήθελε τον Ρόντρι να γυρνάει κοντά στα Στόπερ, να μαζεύει τη μπάλα και να μοιράζει παιχνίδι, με τους Κανσέλο και Στόουνς να προωθούνται στην γραμμή, αφήνοντας την επιλογή στα εξτρέμ να συγκλίνουν στον άξονα.

Εικόνα

Η μικρή αλλαγή που έκανε ο Πεπ ήταν να φέρει τον Στόουνς πιο πίσω, ώστε στην φάση ανάπτυξης να σχηματίζει τριάδα με τα δύο στόπερ, ενώ ο Ρόντρι παρέμενε στον χώρο του κέντρου, με τον Κανσέλο να έρχεται και αυτός κεντρικά, όπως συνηθίζει φέτος. Η κίνηση αυτή διέλυσε τα σχέδια του Αμορίμ και έφερε το χάος στα λιοντάρια, αφού πρακτικά επέτρεψε στον Γκουαρντιόλα να απολαμβάνει υπεραριθμείες σε κάθε χώρο του γηπέδου, ενώ στα πλάγια είχε την ευλογία να βλέπει τους Στέρλινγκ και Μάχρεζ να εκθέτουν την αντίπαλη άμυνα στο ένας με έναν και να μοιράζουν ασσίστ.

Θετικό για την Σίτι είναι επίσης ότι κατάρφερε για πρώτη φορά φέτος να τελειώνει με τέτοια ευκολία τις φάσεις, φάσεις τις οποίες μέχρι πρότεινος δεν μπορούσε να μετουσιώσει σε γκολ, λόγω απουσίας σέντερ φορ. Ωστόσο, βλέπουμε ότι όταν οι επιθετικοί της πρωταθλήτριας είναι σε φόρμα, τότε η ανάγκη για σέντερ φορ φαντάζει όντως περιττή. Το ερώτημα όμως είναι: “θα είναι σε φόρμα ο Στέρλινγκ, ο Μάχρεζ, ο Φόντεν και ο Σίλβα για 40 αγώνες (κατά μέσο όρο ανά σεζόν), ώστε να μην χρειάζεται η Σίτι ένα σέντερ φορ?”

Εικόνα

Την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα μπορεί να την δώσει μόνο ο χρόνος και τα αποτελέσματα που θα επωμισθεί ο Γκουαρντιόλα και οι παίχτες του. Μέχρι τότε, δίνουμε τα εύσημα για την απόδοσή τους στους Στέρλινγκ (γκολ ποίημα στο παραθυράκι του Αδάν), τον Μάχρεζ, τον Σίλβα και τον Ρόντρι που ήταν οι κορυφαίοι σήμερα, ενώ αξίζει ιδιαίτερη αναφορά στους Πορό και Παλίνια που ήταν οι μόνοι διασωθέντες του Τιτανικού της Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

Αν και η ιστορία έχει δείξει ότι στο ποδόσφαιρο δεν είναι τίποτα αδύνατο, η λογική λέει ότι ο επαναληπτικός στο Μάντσεστερ θα είναι διαδικαστικού χαρακτήρα. Ο Πεπ έχει βάλει το τρένο Σίτι στις ράγες, ένα τρένο που αυτή τη στιγμή δείχνει να μην μπορεί να εκτροχιαστεί, ενώ πλέον στάση θα κάνει στους 8. Μένει να δούμε, αν θα καταφέρει ο Καταλανός τεχνικός να το πάει εξπρές μέχρι τον τελικό και να της δώσει επιτέλους το πολυπόθητο κύπελλο του Τσάμπιονς Λιγκ.

ΠΟΛΙΤΗΣ

 

Διαβάστε Περισσότερα