Ερασιτεχνικά Διαγράμματα απευθυνόμενα σε άσχετους. Trelogiatros

Τέτοια ερασιτεχνικά διαγράμματα κυκλοφορούν αρκετά. Αυτό εδώ πχ, που διακινείται για να δείξει πόσο καλά πάμε σε σύγκριση με άλλες χώρες, έχει αρκετά σοβαρά λάθη και είναι ψευδές και παραπλανητικό. Αλλά τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά για να διαδίδει ο καθένας ψευδείς πληροφορίες ακόμη κι αν το κάνει καλόπιστα. Αυτό εδώ πχ μπορεί να δημιουργήσει αδικαιολόγητο εφησυχασμό.

ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ. Καταρχάς δεν ξέρουμε καν πόσοι έχουν όντως περάσει την ασθένεια χωρίς να καταγραφούν. Άρα δεν μιλάμε για κρούσματα αλλά για θετικά τεστ. Το πρόβλημα εδώ δεν είναι μόνο αυτό, αλλά ότι η πρακτική του ποιοι υποβάλλονται σε τεστ, με ποια κριτήρια κλπ, διαφέρει όχι μόνο από χώρα σε χώρα αλλά και στην ίδια χώρα κατά την πορεία της εξέλιξης της νόσου. Άρα η σύγκριση κρουσμάτων μεταξύ κρατών είναι λανθασμένη.

Πέραν αυτού τα διαπιστωμένα αυτά κρούσματα δεν μπορούν να ληφθούν ούτε ως proxy variable για το συνολικό πλήθος κρουσμάτων χωρίς ειδικά μοντέλα. (Αυτό είναι το πρώτο σοβαρό λάθος). Για παράδειγμα η Ελλάδα που μας αφορά. Η Ελλάδα από την μέρα 0 από τα πρωτα κρούσματα φαίνεται σαν να έχει μηδέν κρούσματα για 15 μερες. Εδώ έχουμε οικογένεια λαθών. Πχ τον γραμμικό άξονα σε ένα μέγεθος που εξελίσσεται λογαριθμικά (και άρα χάνονται οι διαφορές στην αρχή της καμπύλης).

Αλλά το σημαντικό λάθος εδώ είναι το «Ημέρες από τα πρώτα κρούσματα». Αυτό είναι και το δεύτερο λάθος του τεστ. Επίσης στο ανυπόγραφο αυτό διάγραμμα ξεκινάει τις καμπύλες στον άξονα του χρόνου με πολύ ασαφή κριτήρια και δεν υπάρχει καμία συγκρισιμότητα. Τι σημαίνει «πρώτα κρούσματα»; Στην Ελλάδα πχ το πρώτο από το δέκατο κρούσμα είχαν δέκα μέρες διαφορά. Αλλά δέκα μέρες στην εξέλιξη του φαινομένου αργότερα δημιουργούν δραματικές διαφορές όταν πας να συγκρίνεις.

Και φυσικά το δεύτερο σημείο που πρέπει να εστιάσουμε αφορά τους πληθυσμούς. Και ακόμη περισσότερο όταν δεν έχεις γεωγραφικά ομοιογενή κατανομή της επιδημίας. Το εν λόγω διάγραμμα είναι εντελώς παραπλανητικό γιατί τα δείγματα που έχουν παρθεί από κάθε χώρα είναι 1ον μη αντιπροσωπευτικά της κάθε χώρας και 2ον εντελώς μη συγκρίσιμα μεταξύ τους. Δεν κατανοώ επιπλέον το τι ακριβώς απεικονίζει ο ΧΧ’. Προσωπικά φρονώ πως δεν πρέπει να γίνεται ΚΑΘΟΛΟΥ μνεία σε αποτελέσματα τεστ ή σε κρούσματα αλλά ΜΟΝΟ σε θανάτους.

Μόνο οι θάνατοι είναι αδιάψευστα στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στατιστικά. Και δυστυχώς η χώρα μας με 10,7 εκατ. πληθυσμό ήτοι 85η στον κόσμο σε πληθυσμό σε σύνολο 195 ανεξαρτήτων χωρών καταγράφει προς ώρας 32 θανάτους καταλαμβάνοντας την 28η θέση (!) στον κόσμο. Μόνο αυτό θα έπρεπε να μας λυπεί ως χώρα. Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα εάν δούμε τη θέση που καταλαμβάνουμε σε σοβαρές περιπτώσεις (διασωληνομένους).

Εκεί καταλαμβάνουμε την 20η θέση δυστυχώς! Με άλλα λόγια οι νεκροί έχουν τάση για μεγάλη αύξηση. Εχθές μόνο αυξήθηκαν από 28 σε 32 ήτοι αύξηση 14,29% σε ένα 24ωρο. ΔΕΝ πάμε καθόλου καλά… Όπως βαίνουν τα πράγματα ενδέχεται να ξεπεράσουμε την εκατόμβη νεκρών και να αγγίξουμε ίσως και τους 200 ή 300 νεκρούς προς το τέλος αυτής της περιπέτειας (μακάρι να διαψευστώ)…

Εν τω μεταξύ μας συγκρίνουν με την Ιταλία, την Ισπανία, το UK, την Γαλλία, την Ελβετία κλπ. δηλ. με τις χώρες με τη ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ διάδοση του ιού στον κόσμο. ΑΛΙΜΟΝΟ να γίνουμε Ιταλία. Μετά από τέτοια υπερδεκαετή οικονομική καταστροφή θα ήταν ανυπολόγιστη εθνική τραγωδία να είμαστε και στην πρώτη θέση στη διάδοση του κορωνοϊού στον κόσμο.

Πάντως καλά ΔΕΝ πάμε… Διότι πολύ σύντομα δεν θα μιλάμε για τους νεκρούς του κορωνοϊού αλλά για εκατοντάδες χιλιάδες και εκατομμύρια συμπολιτών μας που θα έχουν φθάσει στα όρια της απόγνωσης. Η Ελλάδα ΔΕΝ μπορεί να αντέξει και άλλη ύφεση. Έχασε μεταξύ 2008 και 2016 πάνω από το 25% του ΑΕΠ της. Στην Ελλάδα έχουμε διπλασιασμό διασωληνωμένων / θανάτων ανά πέντε περίπου ημέρες (το οποίο είναι στα διεθνή επίπεδα, άλλες χώρες λίγο πιο ψηλά, άλλες λίγο πιο χαμηλά.

Έχουμε ένα πιο ανεπαρκές σύστημα υγείας, λίγες κλίνες ΜΕΘ σχετικά με τον πληθυσμό και είμαστε εντελώς ανυπεράσπιστοι μπροστά στην οικονομική καταστροφή που θα έρθει, καθώς το κράτος μας δεν θα μπορεί να δανειστεί. Τουτέστην η σύγκριση δεν μπορεί να γίνεται με άλλες χώρες με άλλα δημογραφικά χαρακτηριστικά.

Όμως μπορεί κάποιος να συγκρίνει με χώρες παρόμοιου μεγέθους πληθυσμιακά. Πχ Ολλανδία. Όσον αφορά νεκρούς και ΜΕΘ είναι όντως τα μόνα hard facts. Αλλά δεν πρέπει να κοιτάμε αριθμούς καθόλου. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, σε αυτήν τη φάση, μόνο rate of deaths ή rate of intubated patients. Επίσης, το γεγονός ότι είχαμε ασθενείς Intubated και μετά βγήκαν από τις ΜΕΘ και την διασωλήνωση μόνο ελπιδοφόρο μπορεί να είναι.

Εάν στο τέλος της περιπέτειας έχουμε 200 νεκρούς, από έναν τέτοιο ιό, δεν θα είναι κακό αποτέλεσμα όσο φριχτό και να ακούγεται. Ο ιός δείχνει να έχει Ro=3.2 ‘η από 2.5 μέχρι 3.2 από τα τελευταία paper που αρχίζουν να βγαίνουν από την Ιταλία και συγκεκριμένα την Λομβαρδία. Μιλάμε για απίστευτο νούμερο. Με τέτοιο νούμερο για να πιάσεις κάποια στιγμή ανοσία αγέλης χρειάζεται ΑΝΩ του 80% του πληθυσμού να έχει ανοσία.

Είναι μια πολύ πολύ δύσκολη κατάσταση παγκοσμίως. Όσο για την σύγκριση χωρών, ακόμα και οι διαφορές στην κατανομή των ηλικιών ή στην αστικότητα παίζουν ρόλο. Συμπέρασμα: Πονάνε τα μάτια μας με αυτά που διαβάζουμε. Αλλά εδώ δεν είναι θέμα επιστημονικής παραξενιάς. Δίνουν λάθος πληροφορία και δημιουργούν λάθος εντυπώσεις για σοβαρά θέματα.

Ας αφήσουν να μιλούν οι επιδημιολόγοι, τόσο δύσκολο είναι; Και ενώ Έχουμε πολυ λιγότερους πόρους και υποδομές απ΄ότι η Βόρεια Ιταλία στο δικό μας σύστημα υγείας εν τω μεταξύ, κάποιοι χαίρονται και λένε πόσο μάγκες είμαστε εμείς και ότι φταίνε οι Ιταλοί. Εν κατακλείδι Μην δίνετε καμία σημασία και μην αναδημοσιεύετε και προπάντων μην ερμηνεύετε και σχολιάζετε στατιστικά που δεν προέρχονται από επίσημες πηγές.

Trelogiatros

Διαβάστε Περισσότερα