Εθνική Κολομβίας: μπουνίδια μετά την «ήττα του αιώνα» Ι El Comandante

Την Εθνική Κολομβίας την θεωρούσα ως την πλέον υπερτιμημένη ομάδα της Ν. Αμερικής στα τελευταία μουντιάλ. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ήταν και εξαιρετικά… φαρδιά από πίσω, ρε παιδί μου (για να το θέσω έτσι… κομψά).
Κι όπως ήταν λογικό, αυτή η φούσκα κάποια στιγμή έσκασε. Όταν σ’ αυτά τα παιδιά, αυξήθηκαν οι αποδοχές τους, ξεφρένιασε η δόξα, εκτοξεύτηκε η φήμη, πήραν τα μυαλά τους αέρα. Από αυτήν την άποψη, θεωρώ μεγάλο κωλόπαιδο τον James Rodriguez. Ένα κακό αντίγραφο της ψυχοσύνθεσης του Neri Castillo, απλά σε κάπως πιο ήπια μορφή.

Κι όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις κολώνιες-μαϊμού που πουλάνε στη λαϊκή, το… άρωμα της Εθνικής εκείνης που ονειρευόταν τελικά παγκοσμίου Κυπέλλου, κάπου ξεθύμανε και τη θέση του, άρχισε να καταλαμβάνει η συσωρευμένη σκατίλα που εδώ και κάποια χρόνια ελόχευε.
Η Ουρουγουάη τους «φιλοδώρησε» 3 μπαλάκια στο μεταξύ τους ματς στην Barranquilla. Το Εκουαδόρ-πού σε πονεί και πού σε κόφτει, τους έριξε 6 στ’ αυτιά πρίν μιά εβδομάδα. Κάπου εκεί άρχισαν όχι μόνο τα όργανα, αλλά και να δείχνει ο καθένας το πραγματικό του πρόσωπο.

Ο τεχνικός του συγκροτήματος Carlos Queiroz, μετά την ήττα, τους δήλωσε ότι αν θεωρούν ότι αυτός είναι η αιτία της χαμηλής απόδοσης της ομάδας, ήταν πρόθυμος να δηλώσει την παραίτησή του. Κύριος και επαγγελματίας. Δεν κατάλαβε όμως, ότι η σιωπή που εισέπραξε από τους παίκτες του, δεν σήμαινε άρνηση. Σήμαινε ότι υπάρχει ένα πολύ κακό κλίμα στα αποδυτήρια. Ένα κλίμα που πιστέψτε με -επειδή το ποδόσφαιρό τους το γνωρίζω από τα σώβρακα και μέσα- υποβόσκει από τα προκριματικά του Μουντιάλ της Ρωσσίας και απλά γιγαντώθηκε και βγήκε στην επιφάνεια στις μέρες μας.

Στην Εθνική Κολομβίας λοιπόν, υπάρχουν κλίκες. Σέκτες που κινούνται γύρω από 2 παίκτες, που προσπαθούν να αντιγράψουν τα κόζα του Μέσσι και να μετατρέψουν το εθνικό τους συγκρότημα,  σε όργανο εξυπηρέτησης των συμφερόντων τους μόνο, αλλά (κυρίως) του υπερφίαλου εγωισμού τους και του πρεστίζ τους… Και μία από αυτές, τις… «παρεΐτσες» ανήκει στον James

 

Απειλεί με μηνύσεις ο James. «Έχω δώσει τις αποδείξεις που σε ενοχοποιούν στην Ομοσπονδία» απαντά ο Bonnet

Σε συζήτησή μου στη μακρινή χώρα του καφέ με τον Gabriel Delascasas, ο καλός φίλος και συνάδελφος μου είπε στα ίσια, ότι στα αποδυτήρια κάποιοι έφτασαν να πιαστούν στα χέρια… O καβγάς (που έλαβε χώρα λίγο πρίν την έναρξη του αγώνα με την Ουρουγουάη) έγινε για… τα μάτια του περιβραχιόνιου.
Κανονικά πρώτος αρχηγός των “
cafeteros”, είναι ο Radamel Falcao. Καθώς όμως δεν έπαιζε στο συγκεκριμένο ματς, το περιβραχιόνιο περιήλθε στον τρίτο αρχηγό, τον τερματοφύλακα David Ospina. Ναί, κανονικά έπρεπε να το πάρει ο James Rodríguez, ως δεύτερος αρχηγός που είναι επίσημα. Ο προπονητής όμως, προτίμησε να το δώσει στον τερματοφύλακα της ομάδας. Και κάπου εκεί το… «καλόπαιδο» τα έκανε… «τατάνα όλα». Στο περιστατικό επενέβη ο Muriel, ζητώντας από τον πρώτο να σεβαστεί την επιλογή του «μίστερ» και για το καλό της ομάδας να μη συνεχίσει τη διαμάχη, με αποτέλεσμα να ανάψουν τα αίματα, κάποιοι να έρθουν στα χέρια και τα αποδυτήρια να γίνουν… μαλλιά κουβάρια.

Οι… κακές γλώσσες λένε ότι το επεισόδιο αυτό, δεν ήταν ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο.  Ο γνωστός δημοσιογράφος Javier Hernández Bonnet, πρόσφατα αναφέρθηκε δημόσια στις διενέξεις που έχουν λάβει χώρα τελευταία, επεσύροντας την μήνη του James, ο οποίος σε έξαλη κατάσταση, απείλησε ότι θα καταφύγει σε ένδικα μέσα. Ο δημοσιογράφος όμως κρατώντας την ψυχραιμία του, του απάντησε αποστωμοτικά ότι έχει στη διάθεσή του, όλα τα chats που αποδεικνύουν τη συμπεριφορά του άσσου της Έβερτον και μάλιστα τις συνομιλίες αυτές φρόντισε να τις παραδώσει και στην Ομοσπονδία…

Το μόνο σίγουρο είναι πως η «ήττα του αιώνα» όπως την χαρακτήρισαν στην Κολομβία (καθώς αποτελεί την πλέον ταπεινωτική ήττα των τελευταίων 40 χρόνων), άνοιξε τον χορό των εξελίξεων. Είναι αρκετά τα μέλη της Ομοσπονδίας που έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τον Πορτογάλλο Τεχνικό και τις επιλογές του και που ζητούν την απομάκρυσνή του. Κάτι που δεν έχει λάβει χώρα πρός το παρόν, καθώς μπορεί η απαίτηση να υπάρχει, δεν υπάρχει αντικαταστάτης στον ορίζοντα όμως… Το θέμα είναι πως όποιος προπονητής κι αν κάτσει στον πάγκο αυτό, θα πρέπει να βάλει μυαλό σε κάποιους τσάμπα-μάγκες τύπου James, πρωτού ξεκινήσει το έργο της αγωνιστικής… ανάστασης των «cafeteros».

El Comandante

Διαβάστε Περισσότερα