EUROLEAGUE-ΓΥΡΙΖΕΙ ΣΕΛΙΔΑ | DRAZEN

Η διοργάνωση έφτασε οργανωτικά σε οριακό σημείο. Το ομολογουμένως ανταγωνιστικό επίπεδο εντός παρκέ δεν συνδυάζεται από ανάλογες κινήσεις σε διοικητικό επίπεδο.

Οι χειρισμοί της σεζόν 2019-2020 που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ αλλά και δεν υπήρξε το παραμικρό πλάνο για την ολοκλήρωση της , άνοιξαν για τα καλά τον ασκό του Αιόλου για την διοργανώτρια αρχή.

Ο ισχυρός άνδρας της Euroleague ολοκληρώνει τη θητεία του στο τέλος Ιουνίου του 2022. Ο Τζόρντι Μπερτομέου θα αποτελέσει παρελθόν, μετά από μια ψηφοφορία μεταξύ των 11 ομάδων-μετόχων της διοργάνωσης που έληξε με 6-5 υπέρ της μη παραμονής του στο τιμόνι της Euroleague.

Ξεκίνησε η αλήθεια είναι κάπως διαφορετικά και σίγουρα με τεράστια αυτοπεποίθηση. Ισχυρίστηκε πως θα βελτιώσει το αθλητικό επίπεδο της διοργάνωσης αλλά και θα την προωθήσει σε μεγάλες αγορές της Δύσης.

Το μακρινό 2000 είδαμε ομάδες εκτός από τις Ισπανία, Ιταλία & Ελλάδα και ομάδες από χώρες όπως το Βέλγιο , η Γερμανία , η Πορτογαλία και η Αγγλία. Η τελευταία ήταν η μεγάλη αγορά-στόχος του Μπερτομέου.

Σαφώς και το άνοιγμα δεν έγινε ποτέ με πιο τρανταχτό παράδειγμα την ματαίωση του δεύτερου συνεχόμενου  Final-Four στο Λονδίνο το 2014.

Η οικονομική κακοδιαχείριση και η δημιουργία δυο αντίπαλων στρατοπέδων είναι μια πραγματικότητα. Το αρχικό πλάνο εσόδων που είχε η διοργανώτρια αρχή έκανε λόγο για περίπου 810 εκατομμύρια δολάρια για μια 10ετία.

Το ποσό αυτό αντιστοιχούσε στις 11 ομάδες πλέον που διαθέτουν εγγυημένο συμβόλαιο. Από τα χρήματα αυτά μεγάλο ποσοστό (τα 2/3 περίπου) προέρχονται από τα τηλεοπτικά συμβόλαια που υπάρχουν με κάθε χώρα ξεχωριστά.

Περίπου μια 5ετία πριν , η IMG , μια πολυεθνική που ειδικεύεται σε διοργανώσεις εκδηλώσεων ανά τον πλανήτη μπήκε στην διοργάνωση και πρόσφερε 35 εκατομμύρια το χρόνο. Έτσι βοήθησε να εξισορροπήσει την κατάσταση αφού οι Ελληνικές ομάδες έδιναν 11 εκατομμύρια το χρόνο ενώ οι υπόλοιπες εφτά ομάδες που δεν διαθέτουν το περιβόητο συμβόλαιο , δεν έδιναν παραπάνω από 5 εκατομμύρια όλες μαζί.

Όμως ο covid έφερε περικοπές και ένας σημαντικός χρηματοδότης άρχισε να κλίνει την κάνουλα. Εάν προσθέσουμε την μείωση εσόδων από τα εισιτήρια αλλά και την αναγκαστική ναύλωση τσάρτερ για την διασφάλιση της υγείας των αθλητών , τα έξοδα διπλασιάστηκαν.

Τι ζητούσαν λοιπόν οι εφτά ομάδες που πραγματοποιήσαν πέρυσι μια μυστική συνάντηση .Αρχικά να τους δοθούν τα χρήματα της διαφοράς που κλήθηκαν να πληρώσουν με εντολή της διοργανώτριας αρχής πέρυσι για τα συμβόλαια των παιχτών.

Το 60% των συμβολαίων των χρημάτων στην περσινή διακοπή έγινε 80% με εντολή άνωθεν και γονάτισε ουσιαστικά αρκετές ομάδες.

Το NBA θα κάνει εντός πενταετίας γερό μπάσιμο και σε συνεργασία με τη FIBA , θα θελήσει να αποτελέσει η Ευρώπη περιφέρεια του καλύτερου πρωταθλήματος στον πλανήτη.

Εδώ θα έχουν συνεργασία και τα Εθνικά Πρωταθλήματα και το αποτέλεσμα θα είναι να υποβαθμίσει την Euroleague και αυτό γιατί δεν υπάρχει η προοπτική να μπει κάποια ομάδα στην διοργάνωση από τα Εθνικά πρωταθλήματα άρα οι ομάδες θα ψάξουν άλλο τρόπο.

Ακόμα ένα σημαντικό λάθος ήταν η επίθεση που έκανε στα παράθυρα των προκριματικών των Εθνικών ομάδων και δεν ανέβαλλε ως όφειλε τα παιχνίδια της Euroleague.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν τα χρήματα που έλαβαν αρκετές ομάδες βάση της τελικής βαθμολογίας το 2021. Ο Ολυμπιακός της 12ης θέσης πήρε μόλις 250.000 ευρώ ενώ ο Παναθηναϊκός της 16ης θέσης τίποτα.

Τα 2 εκατομμύρια του νικητή της διοργάνωσης σίγουρα θα κάνουν του ιθύνοντες του Champions League να γελούν.

Ακόμα και το καινούριο Conference League στο ποδόσφαιρο μοιάζει μια διοργάνωση που θα αποφέρει περισσότερα έσοδα από την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση μπάσκετ στην Ευρώπη.

Ο συνασπισμός των ομοσπονδιών πριν 20 χρόνια κατέληξε σε μια κλειστή λίγκα 11 ομάδων. Η προοπτική να μπει κάποια ομάδα στην διοργάνωση από τα Εθνικά πρωταθλήματα δεν υπάρχει πλέον.

Το Champions League της FIBA με αργά αλλά σταθερά βήματα κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και αποτελεί πλέον ένα δεύτερο πυλώνα που σιγά σιγά αρχίζει και απειλεί την οπισθοδρομική Euroleague.

Το καταλάβαν οι ομάδες και πήραν μια απόφαση με σκοπό να προστατεύουν τη διοργάνωση που αγωνίζονται αλλά και να βρουν τρόπος να υπάρξει μια καλύτερη κερδοφορία.

Το αθλητικό προϊόν παρά τις όποιες ελλείψεις είναι σε υψηλό επίπεδο , μένει να βρεθεί ο σωστός άνθρωπος να οδηγήσει και διοικητικά στο επόμενο μεγάλο βήμα την διοργάνωση,

 DRAZEN

 

 

 

Διαβάστε Περισσότερα