Φλορεντίνο Πέρεθ European Super League το μόνο βιώσιμο πλάνο για την επιβίωση του ποδοσφαίρου!

Επιμένει ο Φλορεντίνο Πέρεθ, παρά το ναυάγιο της European Super League. Ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης δήλωσε έκπληκτος από την επίθεση που δέχτηκε το εγχείρημα και επέμεινε στη θέση του ότι είναι το μόνο βιώσιμο πλάνο για την επιβίωση του ποδοσφαίρου!

H συνέντευξη του Φλορεντίνο Πέρεθ στον ραδιοφωνικό σταθμό «Cadena Ser»:

Τι συνέβη με την European Super League: «Είμαι λίγο στενοχωρημένος και απογοητευμένος γιατί έχουμε τρία χρόνια δουλεύοντας σε αυτό το πρότζεκτ. Έχει να κάνει με το τι μπορούμε να κάνουμε για να παλέψουμε για την οικονομική κατάσταση στο ισπανικό ποδόσφαιρο. Το πρωτάθλημα δεν αγγίζεται, είναι μέρος της ιστορίας. Και το φορμάτ του Champions League είναι γερασμένο, ξεπερασμένο και έχει ενδιαφέρον μόνο από τα προημιτελικά και μετά.

Πριν δεν έχει ενδιαφέρον. Εμείς είμαστε χαρούμενοι που ομάδες από κάποιες χώρες μπορούν να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες ομάδες. Αλλά όταν είσαι σε τέτοια κατάσταση… Πέρυσι οι δώδεκα σύλλογοι χάσαμε 600 εκατομμύρια. Αυτό το φορμάτ δεν λειτουργεί και σκεφτήκαμε να κάνουμε ένα φορμάτ που, χωρίς να καυχιώμαστε, θα παίζαμε οι πιο σημαντικές ομάδες της Ευρώπης.

Κοιτάξαμε τους αριθμούς και είδαμε ότι μπορούν να βγουν περισσότερα χρήματα. Ώστε να μην χάνουν οι μεγάλοι και με αλληλεγγύη για όλους. Όλες αυτές οι ομάδες έχουμε δύο δισεκατομμύρια φιλάθλους από τα τέσσερα δισεκατομμύρια όσων τους αρέσει το ποδόσφαιρο».

Τι συνέβη: «Ποτέ δεν έχω δει τόση επιθετικότητα, ήταν κάτι ενορχηστρωμένο. Μας εξέπληξε όλους. Όταν δώσαμε την είδηση, ζητήσαμε να δούμε τον πρόεδρο της UEFA και της FIFA. Ούτε μας απάντησαν. Σε 20 χρόνια δεν είδα αυτή την επιθετικότητα στη ζωή μου. Απειλές, ύβρεις, σαν να είχαμε σκοτώσει το ποδόσφαιρο».

Αν περίμενε να έχει τη στήριξη της UEFA: «Γιατί όχι; Αφού δουλεύουμε για να σώσουμε το ποδόσφαιρο. Φαίνεται σαν να μην συνέβη τίποτα και έχουν συμβεί πολλά, ήρθε μια πανδημία. Εμείς (σ.σ. η Ρεάλ) φέτος αντί για 900 εκατομμύρια θα έχουμε ως έσοδα 600».

Τα γεγονότα: «Συνέβη ένα γεγονός πολύ δύσκολο. Είναι δύσκολο να το εξηγήσω, αλλά υπήρχε κάποιος στο γκρουπ των Άγγλων που δεν είχε μεγάλο ενδιαφέρον. Αυτό άρχισε να μεταδίδεται στους άλλους. Ένας δεν ήταν ποτέ πολύ πεπεισμένος. Υπογράφηκε μια δεσμευτική συμφωνία. Η Premier ανέβαζε το κλίμα από την άλλη πλευρά… Εκείνοι (σ.σ. οι Άγγλοι) είπαν ότι θα το αφήσουν».

Για το μέλλον: «Αν δεν προχωρήσει αυτό το πρότζεκτ, θα προχωρήσει άλλο πιο μπροστά. Άρχισαν να κάνουν μια ενορχηστρωμένη εκστρατεία ότι θα τελειώσουμε με τις Λίγκες, τα αθλητικά κριτήρια… Ότι τελειώναμε με το ποδόσφαιρο. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν προνόμια και δεν θέλουν να τα χάσουν, ακόμα και αν είναι εις βάρος της χρεοκοπίας των συλλόγων».

Αν είναι η χειρότερή του στιγμή: «Όχι. Όταν με καλούν οι Άγγλοι, συναντιόμαστε όλοι για να δούμε τι μπορεί να γίνει. Εκείνοι το προσπάθησαν, αλλά ούτε πρόκειται να το κάνουμε για να φαίνεται ότι σκοτώνουμε το ποδόσφαιρο. Αν δεν πρέπει να το κάνουμε, δεν το κάνουμε. Αλλά πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλη λύση».

Αν το ποδόσφαιρο πεθαίνει: «Ας εφεύρουν κάτι άλλο. Οι ιδιοκτήτες αυτών των συλλόγων, των αγγλικών, στην πλειοψηφία τους είναι Αμερικανοί. Δεν είναι εδώ για να βγάζουν χρήματα, αγαπούν το άθλημα. Βρίσκονται σε μια περίεργη κατάσταση, την οποία ποτέ δεν είχαν αντιμετωπίσει…».

Τι συνέβη τις τελευταίες 48 ώρες: «Πως μπορούσαμε να είχαμε υποσχεθεί ότι θα συμμετάσχουν οι Γερμανοί και οι Γάλλοι, αφού όλοι υπογράψαμε την ίδια δεσμευτική συμφωνία. Μας έλειπαν τρεις, γιατί στη Μπάγερν άλλαζαν οι επικεφαλής. Έμεναν τρεις θέσεις για Γερμανούς και Γάλλους και μετά άλλοι πέντε που θα διαλέγαμε με βάση τα αθλητικά κριτήρια. Και πολλές άλλες ομάδες που θα έπαιζαν ένα δεύτερο πρωτάθλημα ή ένα Champions League…. Το πρότζεκτ ήταν βιώσιμο.

Οι Άγγλοι βλέπουν το κλίμα, πιστεύω ότι η UEFA στήνει ένα σόου που εμένα με εξέπληξε. Πιστεύω ότι ένας πρόεδρος της UEFA πρέπει να είναι ένας άνθρωπος σωστός. Και ήταν σαν να ρίξαμε μια πυρηνική βόμβα. Ίσως αυτό που δεν κάναμε ήταν να το παρουσιάσουμε και να το εξηγήσουμε σωστά, αλλά δεν μας έδωσαν και την ευκαιρία. Κάποιοι δεν θέλουν να συμβεί τίποτα. Δεν μπορεί στο αγγλικό πρωτάθλημα αυτοί οι έξι να χάνουν και οι άλλοι 14 να κερδίζουν. Και στο ισπανικό πρωτάθλημα αυτοί που είμαστε ψηλά χάνουμε και οι άλλοι κερδίζουν».

Για το αν η ESL είναι ένα πρότζεκτ πλουσίων: «Αυτό είναι μια πυραμίδα. Αν επάνω υπάρχουν χρήματα, και εγώ μπορώ να το πω γιατί η Ρεάλ δεν είναι δική μου και είναι των μελών της… Αν υπάρχουν χρήματα επάνω, κατεβαίνει. Αν επάνω δεν παίζει ο Φέντερερ κόντρα στον Ναδάλ… Ε για να δει κάποιος τον Ναδάλ να παίζει με το 80, δεν θα πάει».

Για το αν τελείωσε η ESL: «Είναι σε stand by, υπάρχει. Θα δούμε τι θα γίνει. Η Γιούβε και η Μίλαν δεν έφυγαν. Είμαστε όλοι μαζί. Και η Μπαρτσελόνα το σκέφτεται. Κάποιος είπε ότι από τους 20 να είναι οι τέσσερις πρώτες από την Αγγλία, την Ισπανία… Το βασικό είναι οι αγώνες να έχουν την προσοχή όλου του κόσμου και κυρίως των νεαρών, γιατί το 40% των νέων μεταξύ 16 και 24 ετών δεν βλέπει πλέον ποδόσφαιρο. Αν έχεις ένα πολύ καλό ματς, ενσωματώνεις τη νεολαία αντί να πάει να παίξει στο PlayStation».

Για το πρότζεκτ: «Το ποδόσφαιρο διατηρείται διαχρονικά από τους μεγάλους συλλόγους. Το τένις διατηρείται από τους μεγάλους παίκτες. Το φαινόμενο Μέσι ήταν καλό για το ισπανικό ποδόσφαιρο και το για το ποδόσφαιρο γενικά. Ας μας δώσει κάποιος άλλο φορμάτ για να γεννηθούν έσοδα, γιατί αλλιώς το ποδόσφαιρο πεθαίνει».

Για το φορμάτ συμμετοχής των συλλόγων: «Μπορούν να μπουν τέσσερις από κάθε χώρα. Η Ρεάλ πάντα ήταν παρούσα, η πιθανότητα να μην είναι τώρα, είναι μηδενική. Πρέπει να είναι αυτοί που τα τελευταία 20 χρόνια το κέρδισαν, αυτοί που έχουν περισσότερους followers στα social media και περισσότερους φιλάθλους στο ποδόσφαιρο, γιατί τους χρειαζόμαστε. Αν η ομάδα τους παίζει, θα τη δουν. Λένε ότι είμαστε όλοι ίδιοι, αλλά υπάρχουν αγώνες που δεν τους βλέπει κανείς. Εγώ δυσκολεύομαι να τα δω… Και αν δυσκολεύομαι εγώ… Έλτσε – Βαγιαδολίδ, θα το έβλεπα για τον (σ.σ. πρόεδρο) Ρονάλντο».

Για το αν τον άφησαν μόνο του: «Και εσένα (σ.σ. τον δημοσιογράφο) σε χειραγωγούν με τον ίδιο τρόπο. Λένε ότι η Γιούβε δεν είναι, και δεν είναι αλήθεια. Μίλησα μαζί του (σ.σ. Ανιέλι). Φαίνεται ότι είμαστε ικανοί, ότι έχουμε τα χρήματα με τη JP Morgan για να βγούμε από την τρύπα που είναι πολλοί μέσα, ας δούμε τι θα κάνουμε. Θα ήταν αμαρτία να μην εδραιώσουμε αυτό το πρότζεκτ. Γιατί η UEFA μιλάει για το 2024, όταν δεν θα ξέρουμε που θα είμαστε.

Το νέο φορμάτ του Champions League δεν το καταλαβαίνει κανείς. Εγώ, που δεν είμαι χαζός, δεν το καταλαβαίνω. Και πρέπει να το κάνουμε τώρα, γιατί η σοβαρή κατάσταση είναι τώρα. Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει το Covid, φέτος σίγουρα και κάποιοι λένε ότι και του χρόνου. Δουλέψαμε για την καλύτερη λύση. Αλλά αν θέλουν μια άσημη ομάδα από την Τουρκία να μπει… Τα χρήματα βγαίνουν από τους καλούς αγώνες, όπου υπάρχει ανταγωνισμός. Πρέπει να υπάρχουν αγώνες Φέντερερ-Ναδάλ κάθε Τρίτη και Τετάρτη».

Για το σύστημα διεξαγωγής: «Οι ομάδες… Αυτός που είναι ψηλός πρέπει να έχει πιο ψηλό κοστούμι και ο πιο μικρός, ένα πιο μικρό. Δεν μπορεί όλος ο κόσμος να έχει το κοστούμι του μεγάλου. Η πραγματικότητα είναι αυτή και το λένε οι τηλεοράσεις. Το βλέπεις στις τηλεθεάσεις. Και αν από τις 20 βάλεις 10 μέτριες και 10 καλές, κάθε φορά που δεν βάζεις έναν καλό για να ικανοποιήσεις, χάνεις 20% των εσόδων. Εγώ ήρθα να βοηθήσω».

Για τις απειλές: «Χρειάστηκε να ζητήσουμε μια προσωρινή δικαστική διαταγή για να προστατευτούμε. Και ο δικαστής με το ευρωπαϊκό δίκαιο είπε ότι είναι νόμιμο, ότι δεν υπάρχει μονοπώλιο».

Γιατί δεν μίλησαν άλλοι πρόεδροι: «Επρόκειτο να μιλήσει ο Λαπόρτα (σ.σ. πρόεδρος της Μπαρτσελόνα) την επόμενη μέρα, αλλά δεν υπήρξε χρόνος. Μίλησα με τον Λαπόρτα. Εγώ πιστεύω ότι οι Άγγλοι δεν έχουν φύγει. Με τον ενθουσιασμό που δούλεψαν πάνω σε αυτό, αλλά είναι κουρασμένοι γιατί συνάντησαν μια αντίδραση και κάτι συμπεριφορές…».

Για τα δεσμευτικά συμβόλαια: «Τα υπογράψαμε μαζί και είναι δεσμευτικά. Γιατί να πω ψέματα. Είναι αδιάφορο αν σας λένε άλλα. Πως να μην είναι δεσμευτικά; Νομικές κινήσεις εναντίον τους; Όχι. Αλλά δεν μπορείς να βγεις έτσι από ένα συμβόλαιο… Είναι δεσμευτικά συμβόλαια σοβαρών ανθρώπων, επιχειρηματιών που η πλειοψηφία γνωρίζει αυτόν τον κόσμο.

Το πρώτο που συμφωνήσαμε είναι να σταματήσουμε και να εξηγήσουμε ακριβώς τι είναι αυτό, όπως ίσως έπρεπε να είχαμε αρχίσει. Είμαστε ανοιχτοί στο να πει κάποιος άλλος κάτι. Σεβόμαστε την ισπανική Liga, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι άλλη διοργάνωση να γεννήσει πολλά χρήματα».

Για τον διαχωρισμό πλούσιων και φτωχών: «Η Ρεάλ είναι πλούσια σε τρόπαια. Δεν θα ασκήσω κριτική στη UEFA ή στη FIFA, ο κόσμος ξέρει πως είναι ο καθένας. Εγώ δεν βγάζω ούτε ευρώ. Ο πρόεδρος της LaLiga έχει μισθό. Εγώ αν πρέπει να αγοράσω μια φανέλα, την πληρώνω, αν πρέπει να πάω ένα ταξίδι το πληρώνω, αν πρέπει να δώσω τραπεζικές εγγυήσεις, τις δίνω. Αν το κάνω είναι γιατί είναι καλό για το ποδόσφαιρο».

Αν περιμένει αντίποινα: «Κανένα. Αλλά τις προάλλες προβληματίστηκα πολύ γιατί ο πρόεδρος της UEFA είπε ότι πρέπει να ενθαρρυνθούν και να απελευθερωθούν οι επενδύσεις… Ο καθένας ας το ερμηνεύσει όπως θέλει, αλλά δεν φαίνεται καλό. Το Financial Fair Play είναι απαραίτητο, αλλά όχι ελαστικό, αυστηρό».

Για την αντίδραση των κυβερνήσεων: «Με όλη μου την αγάπη, ο Άγγλος πρόεδρος βρίσκεται σε προεκλογική διαδικασία. Αυτοί που θέλησαν να βλάψουν, το έκαναν. Αλλά όταν θα έρθει η πραγματικότητα, να δούμε τι θα συμβεί. Αυτοί οι σύλλογοι θα χάσουν πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ και δεν τα έχουν. Οι Άγγλοι τα έχουν αλλά σε άλλα μέρη δεν τα έχουν. Πολύς κόσμος με κάλεσε και μου έδωσε συγχαρητήρια».

Για τις μεταγραφές των «galacticos»: «Δεν θα υπάρξουν χωρίς την European Super League. Ούτε για την Ρεάλ, ούτε για κανέναν. Γενικά είναι αδύνατο, αν το χρήμα δεν ρέει… Αν μια μικρή ομάδα δεν πουλήσει έναν παίκτη, θα περάσει πολύ άσχημες στιγμές γιατί τα τηλεοπτικά δικαιώματα θα πέφτουν. Πρέπει να βρεθεί μια λύση και να συζητηθεί. Και στο πλαίσιο της αλληλεγγύης θα δίναμε 400 εκατομμύρια, μετά 600.. Αυτά τα χρήματα τα δουλέψαμε πολύ με τη πιο σημαντική χρηματοπιστωτική εταιρεία γιατί πιστεύουν σε αυτό το πρότζεκτ. Αν κάποιος πιστεύει ότι η European Super League τελείωσε κάνει μεγάλο λάθος, θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε».

Για το αν η Ρεάλ θα κινηθεί για τον Κιλιάν Μπαπέ: «Δεν έχω τηλεφωνήσει στον Αλ Κελαΐφί (σ.σ. πρόεδρος της Παρί Σεν Ζερμέν). Είμαι 20 χρόνια εδώ και είμαι φίλος με όλους. Ξέρουν τι έχω κάνει για το ποδόσσφαιρο και πιστεύω ότι έχω την αξιοπιστία, χωρίς να θέλω να φανώ αυτάρεσκος».

Για την ανανέωση του Σέρχιο Ράμος: «Εξαρτάται από την κατάσταση της Ρεάλ, φέτος θα έχουμε 300 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα ως έσοδα. Θα πρέπει να πωληθεί κάποιος παίκτης, να γίνουν πράγματα. Πως δεν θα μου άρεσε να συνεχίσει ο Ράμος, αφού τον αγαπώ σαν να ήταν παιδί μου».

Μήνυμα στον κόσμο του ποδοσφαίρου: «Αυτό που λέω στον κόσμο είναι ότι η ζωή αλλάζει. Όταν περνούν δύο δεκαετίες, εμφανίζονται νέες γενιές που ζητούν νέα πράγματα. Πιστεύουμε ότι σκέφτονται σαν εμάς και δεν είναι αλήθεια. Το ποδόσφαιρο είναι το πλέον παγκόσμιο άθλημα, αλλά αν δεν το φροντίσουμε, θα πάνε αλλού. Υπάρχουν πολλές πλατφόρμες και οι νέοι πάνε αλλού. Αν δεν υπάρχουν ανταγωνιστικά παιχνίδια… Όταν καλύτερα είναι τα παιχνίδια, περισσότερα πληρώνουν.

Έχουμε μιλήσει με πολλές πλατφόρμες και ξέρουμε τι ζητάνε. Ακόμα υπάρχει κόσμος που δεν πιστεύει ότι υπάρχει ο κορονοϊός… Άλλαξε η ζωή. Σε όλες τις επιχειρήσεις κατέβασαν τους μισθούς. Στη Ρεάλ οι παίκτες του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ… Ποτέ δεν είχα δει στη Ρεάλ να πρέπει να πας στον κόσμο και να του ζητήσεις να κατεβάσει τον μισθό. Όταν κάποιος το κάνει αυτό, είναι γιατί η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Αλλά κάποιοι εξακολουθούν να λένε ότι δεν έχει συμβεί τίποτα. Θέλω να υπάρχει διαφάνεια.

Στο μπάσκετ στις Ηνωμένες Πολιτείες δημοσιεύονται οι μισθοί των παικτών και των παραγόντων, δημοσίως. Και όταν πρέπει να γίνει μια προσπάθεια, φαίνεται. Αυτό πρέπει να γίνει στο ποδόσφαιρο. Δεν είδα στη FIFA και τη UEFA να κατεβάζουν τους μισθούς και δεν υπήρξε καμία κριτική. Ο μισθός μου είναι δημοσίως γνωστός, όλοι κάναμε θυσίες. Το ποδόσφαιρο χρειάζεται θυσία γιατί αν συνεχίσουμε να πιστεύουμε ότι δεν συνέβη τίποτα, μια μέρα θα κλαίμε».

 

Πηγή in.gr

Διαβάστε Περισσότερα