Freddie Mercury 5 September 1946 – 24 November 1991

Στις 24 Νοεμβρίου 1991 πεθαίνει από ΑIDS ο διάσημος Βρεττανός τραγουδιστής, per Former, στιχουργός και πιανίστας Φαροκ Μπουλσαρα. Βρεττανός και Μπουλσαρα; Ναι, γεννήθηκε στη Ζανζιβάρη, ένα Αφρικανικό νησί αποικία τότε της Μ. Βρετάνιας και σήμερα μέρος της Τανζανίας. Οι γονείς του Bomi και Jer BΡοτζερ  ήταν Παρσι ( Πέρσες με θρησκεία τον Ζωροαστρισμό) με καταγωγή από την Ινδία. Είχαν μεταναστεύσει στη Ζανζιβάρη για να μπορέσει να εργαστεί ο πατέρας του στο εκεί Βρετανικό αποικιακό γραφείο. Ο Φαροκ, που είχε και μια αδελφή νεότερη την Kashmira, στάλθηκε το 1955 στην Ινδία σε ένα Αγγλικό οικοτροφείο αρρένων το St. Peters school. Εκεί απέκτησε το παρατσούκλι Φρεντι το οποίο τον συνόδευσε όλη του τη ζωή. Ο διευθυντής του σχολείου παρατηρώντας το μουσικό του ταλέντο πρότεινε στους γονείς του να πάρει μαθήματα πιάνου, πράγμα που έγινε. Ο Φρεντι τραγουδούσε επίσης στη χορωδία του σχολείου.

Το 1963 επιστρέφει στη Ζανζιβάρη η οποία απέκτησε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο όμως την επόμενη χρονιά το 1964 η οικογένεια του φεύγει λόγω μιας επανάστασης που ξέσπασε εναντίον του Σουλτάνου της Ζανζιβάρης. Εγκαθίστανται στο Λονδίνο και ο 18χρονος Φρεντ σπουδάζει γραφιστική στο Earling College of Art. Παράλληλα κάνει τα πρώτα του μουσικά βήματα με το γκρουπ Wreckage. Ο Φρεντ ι μέσω ενός συμφοιτητή του, του Tim Staffel ( μπασίστα και τραγουδιστή), μπαίνει στο γκρουπ Smile. Μέλη του γκρουπ πλην του Tim Staffel και του Φρεντι είναι ακόμη ο Μπράιαν Μει( κιθάρα)  και ο Ρότζερ Τέιλορ. Αρχές του 1970 ο Tim Staffel εγκαταλείπει και τον Απρίλη του ιδίου έτους, Φρεντι, Μπράιαν και Ρότζερ ιδρύουν το θρυλικό συγκρότημα στο οποίο ο Φρεντ ι δίνει το όνομα Queen. Στο γκρουπ, του οποίου ο Φρεντ ι είχε σχεδιάσει και το λογότυπο, προστίθεται το 1971 το τελευταίο μέλος του ο μπασιστας Τζον Ντικον. Λίγο μετά την ίδρυση του γκρουπ ο Φρεντ ι Μπουλσαρα αποκτά το καλλιτεχνικό όνομα με το οποίο θα γίνει διάσημος : Μέρκιουρι, που είναι το Ρωμαϊκό αντίστοιχο του αγγελιοφόρου των θεών των Αρχαίων Ελλήνων, του ΕρΤυπο που το πρώτο άλμπουμ των Queen και στο κομμάτι My Fairy King, υπάρχει ένας στίχος: Mother Mercury, look what they’ ve done to me, i cannot run i cannot hide.

Οταν τον ρώτησαν αν η Mother Mercury του τραγουδιού αναφερόταν στη μητέρα του απάντησε : Ναι κι από εδώ και στο εξής εγώ θα λέγομαι Φρεντ ι Μέρκιουρι. Είχε σχέση για περίπου 6 χρόνια έως το 1976 με τη Μαίρη Όστιν αλλά έληξε όταν ο Φρεντ ι παραδέχτηκε την ομοφυλοφιλία του. Στα μέσα της δεκαετίας του 80 μετακομίζει στο  Λονδίνο ( Κενσινγκτον) αφού πριν ζούσε ήσυχα σε Νέα Υόρκη και Μοναχό ηχογραφώντας διάφορα άλμπουμ. Από το 1985 έως το 1991 που πεθαίνει είχε πιστό σύντροφο τον Τζιμ Χατον. Ο Φρεντ ι διέψευδε ότι είχε προσβληθεί από AIDS, ωστόσο στις 23 Νοεμβρίου 1991 ανακοινώνει στον Τύπο, που είχε κατασκηνώσει έξω απ το σπίτι του ,ότι πάσχει από ΑIDS και την επόμενη μέρα στις 24 Νοεμβρίου 1991 πεθαίνει. Ο Φρεντ ι Μέρκιουρι θεωρείται από τους μεγαλύτερους και πιο χαρισματικούς τραγουδιστές όλων των εποχών. Στους στίχους του τραγουδιού του 1991 ,the show must go on, φαίνεται ότι ο Φρεντι αποστεωμένος και αδύναμος βαδίζει προς το τέλος. Πάμε να τον δούμε και να τον ακούσουμε. Βίντεο πρώτο: Queen Bohemian Rhapsody(live at Rock Montreal, 1981) και απο Ρίο ντε Τζάνειο το συγκινητικό δεύτερο βίντεο: Love of my life- Rock in Rio 1985. Αναπαύσου εν ειρήνη Φρεντ ι.

 

 

Κώστας Ιλίσια.

Διαβάστε Περισσότερα