Γηραιά Δημοκρατική Ήπειρος Ι ΠΑΝΙΩΝΑΚΙΑΣ

Η Ευρώπη μας!  ” Our Europe ” όπως  εμφατικά, τόνιζε στο παρελθόν πρώην Έλληνας πρωθυπουργός. Το σπίτι μας.Το κοινό μας μέλλον.

Μια Ήπειρος γεμάτη συμπράξεις ( οικονομικές προπάντων, γεωστρατηγικές, πολιτικές κ.α.) απο την εποχή της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Χάλυβα & Άνθρακα ( 1952 ) έως την Ευρωπαϊκή Ένωση του σήμερα. Θα λέγαμε πως  μια Ελληνική ρήση, τα λέει όλα για την πορεία της: ” Έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. ” 

Τίποτα πιο εύστοχο. Έχει κυλήσει τόσο πολύ νερό, που πλέον το  ” νερό ” ξεχείλισε, και το  ” αυλάκι ” διαβρώθηκε.

Αν το 1952 η σύμπραξη των κρατών, στην τότε Ε.Κ.Α.Χ. ήταν μια απάντηση στο αντίπαλο Δέος της Ε.Σ.Σ.Δ  αλλά και των Η.Π.Α. για την εν μέρη επιβιωση τους, και το αβέβαιο μέλλον μετά τον Β’ Π.Π. ( τίποτα πιο γλαφυρό για την εποχή εκείνη, δεν το έχει περιγράψει καλύτερα, στο βιβλίο του  ένας απο τους ήρωες του Ιrwin Shaw  στο  Πλούσιος & Φτωχός : ” Mε το τέλος του πολέμου όλοι ήταν χαρούμενοι που έχασαν οι Ναζί, και όλοι προβληματισμένοι που κέρδισαν οι Αμερικάνοι ”.

Τα χρόνια πέρασαν, και απέναντι στις Η.π.Α, οι οποίες προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να ποδηγετήσουν, το οικονομικό μοντέλο, της ολοένα διευρυνόμενης Ε.Ε.- η οποία πλέον είχε να αντιμετωπίσει και 2 διαφορετικά πολιτικά μοντέλα εξ ανατολής- ( Κίνα με τις αλλαγές απο 70’s και Ρωσία  90’s με την πτώση του τείχους ) θα βρεθεί πλεον, προ τετελεσμένων γεγονότων, σε μια συγκυρία γεγονότων, η οποία θα πριονισει το μέλλον της, και θα την οδηγήσει ( όπως όλα δείχνουν ) με μαθηματική ακρίβεια σε ένα οδυνηρό τέλος ( ίσως όχι το ίδιο όπως της ΕΣΣΔ ). Ισως να ζεί το  δικό  ” 1960 ”  της τότε  ΕΣΣΔ, και το χειρότερο είναι πως ήδη το έχει καταλάβει. 

Το έχουν καταλάβει οι πολιτικοί της προϊστάμενοι. Ο Emmanouel, η Georgia, o Olaf, o Κυριακός και οι υπόλοιποι. Γνωρίζουν πολύ καλά την μακροοικονομικη ανθεκτικότητα.Γνωρίζουν ότι η κλεψύδρα αδειάζει απο χρόνο, και το έλλειμμα όλο διογκώνεται. Και όσο το έλλειμμα διογκώνεται, τόσο οι φόροι θα αυξάνουν, τόσο οι μισθοί θα απομειώνονται, τόσο θα αναζωπυρώνονται  mini κοινωνικές εξεγέρσεις, ( τύπου Γαλλίας ) και τόσο θα κατερρεί εσωτερικά και ο βαθύς πυρήνας. Αυτός της αλληλεξάρτησης για κοινωνική ευημερία,και συνοχή. Η Ευρώπη πριν της οικονομική της κατάρρευση  ( σε 20, 25 ή 40 χρόνια ή και πολύ πιο σύντομα με ένα πόλεμο προ των πυλών της  θεος φυλαξοι ) θα περάσει στο πλέον αυταρχικό στάδιο: Tου ” ΜacronLepen -νισμού ” 

Θα γίνει κυριολεκτικά, μια  ” Γηραιά ” και στην Δημοκρατική αντίληψη Ηπειρος, όπου η ΄΄ αυταρχική Ανατολή ΄΄ θα φαντάζει Γη της Επαγγελίας. 

Το μόνο που μένει, είναι αν θα προλάβουμε να το ζήσουμε, και να επαληθευτεί η Καντονέζικη  Κινέζικη παροιμία : ” Σε καταριέμαι να ζεις σε ενδιαφέροντες καιρούς  ”     

* God bless Οur Europe !!!               

Διαβάστε Περισσότερα