Γκουαρδιόλα: Ο κορυφαίος σε μαραθώνιο αγώνων.

Έπειτα από την κατάκτηση του άτυπου Community Shield, ο Γκουαρδιόλα έφτασε επιτυχώς στους 28 τίτλους καριέρας. Ένα επίτευγμα που τον καθιστά ξεχωριστό και ισχυροποιεί το φαινόμενο «guardiolismo» στα γήπεδα της Αγγλίας.

Αποτελεί γεγονός πλέον, ότι ο Καταλανός προπονητής διαθέτει το χάρισμα να τροποποιεί την αγωνιστική εικόνα μίας ομάδας. Σε βάθος χρόνου, λοιπόν, και με διαρκή βελτίωση ο ίδιος να την φέρνει στη κορυφή. Βέβαια, στη φιλοσοφία του Γκουαρδιόλα δεν κυριαρχούν οι κατακτήσεις τροπαίων, αλλά ο τρόπος που θα φτάσει στην επιτυχία τους. Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να προετοιμάζει ένα σύνολο ικανών παικτών σε μία μακρά σειρά αγώνων. Οι ιδέες και οι διατάξεις του επικεντρώνονται στα τεχνικά χαρακτηριστικά των παικτών και προωθεί την ομαδική εργασία μέσα από το απαιτητικό του passing game.

Ο Γκουαρδιόλα ανέκαθεν υπήρξε υποστηρικτής του όμορφου, παραγωγικού ποδοσφαίρου. Λάτρης του θεάματος, συνδυάζοντας όμως και την αντίστοιχη ουσία. Τριγωνικό, κάθετο και άμεσο ποδόσφαιρο, έχοντας εξίσου την απαιτούμενη διάρκεια στην απόδοση των ποδοσφαιριστών. Επιθυμεί να παρουσιάζει ένα θελκτικό σύνολο στα μάτια των φιλάθλων. Ο Καταλανός ασχολείται ,επιπλέον με την εξέλιξη των παικτών του, την αποφυγή των ατομικών τους λαθών και με την απελευθέρωση της ποιότητας τους εντός αγωνιστικού χώρου.

Ωστόσο, το επιτυχημένο έργο του Γκουαρδιόλα διαθέτει και την αδύναμη πλευρά του. Σίγουρα, το επιθετικό του πλάνο κρίνεται επιτυχημένο. Όμως όταν πρόκειται για νοκ – άουτ αγώνες και δύσκολες αποφάσεις εντός παιχνιδιού, ο Καταλανός υπολείπεται σε αξία. Διότι διαφορετικά προετοιμάζεις την ομάδα σου εναντίον της Τότεναμ της Premiership και αλλιώς αντιμετωπίζεις την Τότεναμ του Champions League. Σε διπλούς αγώνες που διακυβεύονται προκρίσεις, χρειάζεται κανείς να προσηλωθεί στα αμυντικά του καθήκοντα, να τροποποιήσει την γραμμή των αμυνομένων και να προσαρμόσει το σύστημα με βάση την αξία του αντιπάλου.

Συνεπώς, για να καταφέρει ο Γκουαρδιόλα να κερδίσει το βαρύ στοίχημα της Ευρώπης, χρειάζεται ο ίδιος να αναθεωρήσει κάποιες πτυχές των ιδεών του. Να διατηρήσει μεν την επιθετική φιλοσοφία, αλλά να προσέξει δε την αμυντική συμπεριφορά και την αφέλεια της ομάδας του. Η Ευρώπη επιτάσσει διαφορετική προσέγγιση, εγρήγορση στη σωστή απόφαση της στιγμής και  κυρίως, την αποφυγή ιδανικών που τείνουν να γίνουν εμμονικά με τη πάροδο του χρόνου.

Sons of Football

Διαβάστε Περισσότερα