Ground Control to Major TOM… David Bowie

Ο David Robert Jones γεννήθηκε στο Brixton το 1947 και έφυγε απο αυτόν τον μάταιο κόσμο τον Ιανουάριο του 2016. Παρακολούθησε μαθήματα τέχνης,χορού,μουσικής στο Bromley Technical High School και άρχισε να παίζει διάφορα όργανα. Ενας καυγάς με εναν φίλο του -τον George Underwood – λιγο έλειψε να του στοιχίσει την όραση στο αριστερό του μάτι αλλά ομως δεν γλύτωσε τις πολύμηνες νοσηλείες.  Σημειωτέον ,Ο Underwood φιλοτέχνησε τα πρώτα LP του Bowie.

1976: David Bowie poses for an RCA publicity shot in 1976. (Photo by Michael Ochs Archives/Getty Images)

 

Το πρώτο του συγκρότημα ηταν οι “THE CONRADS” που έπαιζαν σε διάφορα events. μετά ήρθαν οι KING BEES -MANISH BOYS-LOWER THIRD-THE BUZZ -THE RIOT SQUAD και η αλλαγή του ονόματος σε Bowie. Απο οτι έχει πει το έκανε προς τιμήν του γνωστού υπερασπιστή του Αλαμο JIM BOWIE και βεβαίως για να μην τον μπερδεύουν με τον αλλο David Jones των Monkees.
Ειναι 1967 και το πρώτο του ομώνυμο άλμπουμ του είναι γεγονός. Ακολουθεί ενα ακόμη προφητικό αλμπουμ με το εκπληκτικό SPACE ODDITY που αφηγείται μια διαστημική καταστροφή με τον χαρακτήρα Major Tom να αιωρείται πλέον στο διάστημα και που συμπίπτει με την αποστολή του Απόλλων 2 στη Σελήνη.

Θα ακολουθήσει το “HUNKY DORY”που είναι ένας φόρος τιμής σε ανθρώπους που τον ενέπνευσαν καθώς και στο νεογένητο παιδί του. Συνέχεια με το “THE MAN WHO SOLD THE WORLD” με φιλοσοφίες του Crowley, του Nietzsche και του Kafka και εκπληκτικά τραγούδια οπως το «The Width Of A Circle» και με τον δαιμόνιο κιθαρίστα MICK RONSON στην πρωτη γραμμή.
το “After All “το “All The Madmen”, με αναφορές στο μυαλό του σχιζοφρενικού αδελφού του Τέρι, κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του στο ψυχιατρικό άσυλο του Cane Hill.: “Μέρα με τη μέρα, μου παίρνουν το μυαλό μακριά … εδώ στέκομαι, με το πόδι στο χέρι, μιλώντας στον τοίχο μου / δεν είμαι εντελώς καλά … κάντε μου κάποια καλή λοβοτομή».

Το δυναμικό”Running Gun Blues” το “Savior Machine ” που διηγείται για μια μηχανή που εφευρέθηκε για να σταματήσει τον πόλεμο και την πείνα, αλλά που έμελε να μισήσει την ανθρωπότητα. Ακολουθεί το νεο alter-ego του που λέγεται ZIGGY STARDUST και το άλμπουμ The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars. Ο νέος Ανδρόγυνος χαρακτήρας του Bowie ειναι γεγονός. Ακολουθει ο νεος πιο dark χαρακτήρας του – ο ΑLADIN SANE- με το ομώνυμο άλμπουμ του που είναι ενας δυναμίτης με τραγούδια οπως Watch that Man,Cracked Actor,Time,Jean Genie,Lady Grinning Soul.

 

Ο Bowie βρέθηκε στην Αμερική το 1970 οπου είδε τους Velvet Underground και τον Κο Iggy Pop στο Κάνσας και αρχίζει περιοδείες και ετοιμασίες για τα νέα άλμπουμ.
Κάποιες προσπάθειες στο σινεμά δεν απέδωσαν ιδιαίτερα και για κάποιο διάστημα βρήκε διέξοδο στην Κόκα αφού ο νέος του χαρακτήρας Thin White Duke ειχε προβλήματα.
Ακολουθει το PIN UPS,DIAMOND DOGS,YOUNG AMERICANS,STATION TO STATION και συνολικά πάνω απο 80 αλμπουμς τουλάγχιστον 200 singles και EP’S και αμέτρητες ανθολογίες.
Η αποδρασή του στο Βερολίνο στα 1976 για να μπορέσει να βρεί παλι τον δρόμο του εχει και κακές και καλές στιγμές.

 

Εκει γνωρίζει και την μεγάλη μορφή που λέγεται Brian Eno τον Robert Fripp και τον Toni Visconti ,κυκλοφορεί μεταξύ 1977-1980 την τριλογία που απαρτίζεται απο τα “Low,Heroes,Lodger” και παράλληλα πρωταγωνιστεί στην ταινία Just a Gigolo. O Bowie επιστρέφει στην Αγγλία και τις περιοδείες του θα παρακαολουθήσουν πανω απο 1,5 εκατομ. fans. Είμαστε στο 2016 ,Black star το τελευταίο άλμπουμ . Ο Bowie ειναι πλέον νεκρός αλλα η επιρροή του στην μουσική σκηνή θα μείνει για πάντα . Απο το Rock n Roll στην Grunge και απο εκεί στην disco και απο την soul στην avant Garde cabaret.

Δεν μπορώ να σκεφθώ καλλιτέχνες ή fans που δεν τους λείπει αυτη η προσωπικότητα.

Can you hear me, Major Tom?

David Bowie – Rock ‘n’ Roll Suicide (HQ)

David Bowie – The Jean Genie (Official Video)

David Bowie – Cat People (Putting Out Fire) Music Video HQ

https://www.youtube.com/watch?v=VpdHMaccjw4

Επιμέλεια άρθρου

Γιωργος

too old to rock

Διαβάστε Περισσότερα