GUNS N΄ ROSES-Διάθεση για καταστροφή .. DRAZEN

Το εμβληματικό συγκρότημα εμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετία του ΄80 και ως τα μέσα της επόμενης δεκαετίας κατάφερε να αφήσει το στίγμα του στην ροκ σκηνή. Κατάφερε να αφήσει κομμάτια που θεωρούνται πλέον κλασικά , να αφήσει ροκ μπαλάντες , διασκευή τραγουδιών καλύτερες και από το πρωτότυπο , video clip υπερ-παραγωγές αλλά και να δημιουργήσει εχθρούς με την πάντα επιθετική -όπως και η μουσική του- συμπεριφορά του.

Αυτοί πάνω κάτω ήταν οι ατίθασοι Guns Ν΄ Roses .Εμφανίστηκαν σε μια εποχή όπου η pop μουσική κυριαρχούσε και οι ταραγμένες μουσικά και όχι μόνο δεκαετίες ΄60 & ’70 ΄φάνταζαν μακριά και δίχως εκπρόσωπο. Εμφανίστηκαν με κάνοντας θόρυβο , για την ακρίβεια πολύ θόρυβο και το επιθετικό στυλ μουσικής τους άρεσε αμέσως και τους έκανε δημοφιλείς σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Guns N’ Roses – Paradise City

Στο Los Angeles εν έτη 1985 σχηματίζεται το συγκρότημα που τάραξε τα νερά ολόκληρης της μουσικής σκηνής. Το αρχικό line up είχε τον frontman  Axl Rose και τον Izzy Stradlin στην κιθάρα . Επίσης στην κιθάρα κυριαρχούσε ο Slash και ο Steven Adler στα ντραμς με τον Duff McKagan στο μπάσο .Η χημεία άργησε να έρθει αλλά όταν ήρθε η μουσική τους έκανε αίσθηση. Αρχικά το συγκρότημα ξεκίνησε ανοίγοντας συναυλίες σε συγκροτήματα όπως οι Aerosmith.

Το 1987 κυκλοφόρησαν το άλμπουμ που τους καθιέρωσε το Appetite for Destruction όπου θεωρείτε ακόμα και σήμερα ένα από τους καλύτερους που ανέδειξε η ροκ μουσική . Το MTV βοήθησε στην εξάπλωση της φήμης και της δημοτικότητας του συγκροτήματος ,προβάλλοντας τα πάντα προσεγμένα video clip τους. Κομμάτια του δίσκου που άφησαν εποχή είναι το Welcome to the Jungle, Sweet Child of Mine και το Paradise City.Την αμέσως επόμενη χρονιά κυκλοφορούν το δεύτερο άλμπουμ τους το G N΄R Lies το οποίο επίσης πήγε πολύ καλά σε πωλήσεις-όχι όπως το πρώτο όμως- και μας άφησε προίκα το εξαιρετικό Patience.

Guns N’ Roses – November Rain (Official Music Video)

Το 1990 πραγματοποιείτε και η πρώτη αποχώρηση με τον Adler να έχει πρόβλημα από την χρήση ουσιών και να μην μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα. Την θέση του παίρνει ο εξαιρετικός Matt Sorum και σε συνδυασμό με την έλευση του Dizzy Reed στα πλήκτρα ετοιμάζονται να κυκλοφόρησαν όχι το επόμενο άλμπουμ τους αλλά τα επόμενα δυο ταυτόχρονα. Να σημειώσουμε ότι ο Stradlin απείχε από αυτό το εγχείρημα. Κυκλοφορούν λοιπόν δυο δίσκους με τίτλο Use Your Illusion I & II.

Τι μουσική παρακαταθήκη μας άφησαν οι δυο δίσκοι ? Αρχικά δυο διασκευές που πλησίασαν αν όχι σε μερικές περιπτώσεις ξεπέρασαν το original κομμάτι. To Live and Let Die του Paul McCartney αλλά και το εξαιρετικό Knocking on Heavens Door του Bob Dylan. Επίσης το You Coυld be mine όπου χρησιμοποιήθηκε και ως soundtrack για την ταινία Εξολοθρευτής Νο2 , την υπέροχη μπαλάντα November Rain με το video clip να αποτελεί μια ακριβή παραγωγή.

Guns N’ Roses – Don’t Cry (Official Music Video)

 

Ακόμα δυο τραγούδια με εξαιρετικές παραγωγές video clip είναι το Don’t Cry αλλά και το Estranged με το επίσης σπουδαίο κομμάτι Coma να αποτελεί άλλο ένα διαμάντι του διπλού άλμπουμ. Τέλος το κλασικό πια Civil War που περιέχεται στον διπλό δίσκο είναι ένα κομμάτι πολιτικά φορτισμένο με αναφορές στον Πόλεμο του Βιετνάμ αλλά και την δολοφονία που σόκαρε την Αμερική , αυτή του προέδρου Kennedy.

Το 1993 κυκλοφορούν το 5ο δίσκο τους με τίτλο The Spaghetti Incident το οποίο απέχει αρκετά από αυτό που μας έχουν συνηθίσει τα προηγούμενα τέσσερα. Κάπου εδώ αρχίζουν οι διαμάχες στο συγκρότημα , με τον Slash το 1996 να αποχωρεί για σόλο καριέρα ενώ από το 1994 είχε αποχωρήσει ο κιθαρίστας Gilby Clarke .Το 1997 αποχωρεί και ο Sorum με τον McKagan με το εμβληματικό συγκρότημα να φτάνει στα όρια της διάλυσης. Πρέπει να πάμε στο μακρινό 2008 για να δούμε εκ νέου δίσκο και συγκεκριμένα το όχι και τόσο πετυχημένο Chinese Democracy.

Guns N’ Roses – Sweet Child O’ Mine (Official Music Video)

 

To 2012 εντάσσονται στο Rock and Roll Hall of Fame εν μέσω ως συνήθως διαμάχης μεταξύ των μελών του .Οι περιοδείες του συνεχίζονται κάποια από τα παλιά μέλη εμφανίζονται και πάλι ενώ στα τέλη του 2015 γίνεται γενναία προσπάθεια από Rose,Slash & McKagan να γίνει μια επανένωση πολλών από των αρχικών μελών του συγκροτήματος.

Στο απόγειο της δόξας του πουλούσαν πάρα πολλούς δίσκους , γέμιζαν στάδια και δημιούργησαν μια ιστορική κόντρα με τους Nirvana. Το μόνο που μένει από  την πορεία των Gυns N’ Roses είναι ότι φτιάχτηκαν για να κατακτήσουν πολύ γρήγορα την κορυφή , σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και να αφήσουν κληρονομιά μουσικά κομμάτια ή για την ακρίβεια μουσικές κομματάρες που θεωρούνται πλέον κλασικά.

Guns N Roses Knocking On Heaven’s Door Live Wembley 1992

DRAZEN

Διαβάστε Περισσότερα