Γυναίκες στη Εξουσία I Irina Time

Άνγκελα Μέρκελ, Τερέζα Μέι, Κριστίν Λαγκάρντ είναι μόνο μερικές γυναίκες από τις δεκάδες που βρίσκονται σήμερα σε θέσεις εξουσίας και επιρροής.

Ιστορικά η εξουσία ανάμεσα στα δύο φύλα κατανέμεται με διαφορετικό τρόπο. Η δύναμη και οι ισχυρές θέσεις συσχετίζονται συχνότερα με τους άνδρες. Ωστόσο, χρόνο με το χρόνο τα δεδομένα αλλάζουν και οι γυναίκες κατέχουν όλο και πιο ισχυρές θέσεις λόγω πολιτικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων.

Τον Ιανουάριο του 2017, το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στα εθνικά κοινοβούλια ανερχόταν στο 23% όταν το 2013 οι γυναίκες ως αρχηγοί κρατών άγγιζαν το 8% και μόλις το 2% κάλυπταν προεδρικές θέσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί επίσης η συμμετοχή των γυναικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το 2017, το 37,4% των βουλευτών στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν γυναίκες, ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο από το 2016. Το 2014, η παρουσία των γυναικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν 35,8%. Και μπορεί το ποσοστό να μην έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ωστόσο, η πορεία είναι σταδιακά ανοδική.

Πέρα όμως από τον τομέα της πολιτικής, οι γυναίκες έχουν δώσει δυναμικό παρόν και στον επιχειρηματικό – τεχνολογικό τομέα. Μελίντα Γκέιτς, Σέριλ Σάντμπεργκ, Μαίρη Μπάρα, Σούζαν Γουοτσίκι είναι μερικές μόνο γυναίκες που έχουν δυναμική παρουσία στον τομέα αυτό.

Ας μη γελιόμαστε όμως. Αν και ο αριθμός των γυναικών στην πολιτική και τον επιχειρηματικό κόσμο έχει αυξηθεί, οι άνδρες εξακολουθούν να κυβερνούν τον κόσμο. Οι γυναίκες αποτελούν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά το 77% των εθνικών βουλευτών είναι άνδρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ το 2016. Μόνο δύο χώρες στον κόσμο – η Ρουάντα και η Βολιβία – έχουν περισσότερες γυναίκες από τους άνδρες στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, «περισσότερες γυναίκες στην πολιτική δημιουργούν ισχυρότερες δημοκρατίες». Μάλιστα, οι γυναίκες τείνουν να καινοτομούν στην πολιτική στηρίζοντας κοινωνικά ζητήματα που συχνά δεν λαμβάνονται υπόψη από τον ανδρικό πληθυσμό.Επίσης, όταν οι γυναίκες εντάσσονται σε ειρηνευτικές διαδικασίες, οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία που θα διαρκέσει τουλάχιστον 15 χρόνια εκτινάσσεται στο 35%, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ειρήνης το 2015. Ωστόσο, μεταξύ 1992 και 2011, μόλις το 2% των κύριων μεσολαβητών σε θέματα που αφορούσαν την ειρήνη ήταν γυναίκες.Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες πολιτικοί τείνουν να είναι πιο συνεργάσιμες και φιλικές.

Είναι «θύματα» της παράδοσης, της αρσενικής πολιτικής κουλτούρας και του σεξισμού.

Οι γυναίκες που έκαναν την διαφορά

Υπάρχουν γυναίκες όμως που κατάφεραν και πήγαν κόντρα στην παράδοση και την κουλτούρα και με πείσμα και επιμονή κατάφεραν και έφτασαν στην κορυφή. Δείτε τις δέκα πιο ισχυρές γυναίκες

Άνγκελα Μερκελ

Τερέζα Μέι

Η συντηρητική πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Μελίντα Γκέιτς

Η Μελίντα Γκέιτς είναι η τρίτη πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο. Μοιράζεται με τον σύζυγό της μία περιουσία περίπου 90 δισ. δολαρίων και είναι αυτή τη στιγμή η ισχυρότερη γυναίκα στον τομέα της φιλανθρωπίας ως συμπρόεδρος του Ιδρύματος Bill and Melinda Gates.

Σέριλ Σάντμπεργκ

Η Σέριλ Σάντμπεργκ είναι Αμερικανίδα και κατέχει τον τίτλο της Chief Operating Officer στο Facebook. Πριν όμως ενταχθεί στο Facebook, η Σάντμπεργκ ήταν Αντιπρόεδρος Παγκόσμιων Διαδικτυακών Πωλήσεων και Λειτουργιών στη Google και συμμετείχε στην έναρξη του φιλανθρωπικού βραχίονα της Google. Επίσης, υπηρέτησε ως αρχηγός του επιτελείου της Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Λόρενς Σάμερς.

Μέρι Μπάρα

Η Μέρι Μπάρα είναι γνωστή και ως η «σιδηρά κυρία» της αυτοκινητοβιομηχανίας. Από τον Ιανουάριο του 2014 έχει αναλάβει τα «ηνία της General Motors ενώ είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει ως CEO σε μια παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία.

Η Μπάρα, εργάζεται στην GM από τότε που ήταν 18 ετών και γράφτηκε στο General Motors Institute για να πάρει πτυχίο μηχανικού. Τελικά, κατάφερε να αφιερώσει τη ζωή της στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Σούζαν Γουοτζίσκι

Η Σούζαν Γουοτζίσκι είναι Διευθύνων Σύμβουλος του YouTube από τον Φεβρουάριο του 2014. Από τότε έχει επικεντρωθεί στο να απωθεί καθετί ενοχλητικό που μπορεί να βλάπτει την εικόνα του YouTube.

Υποστήριξε την εξαγορά του YouTube από την Google ύψους 1,65 δισ. δολαρίων το 2006 με αποτέλεσμα η αξία του να αγγίζει τώρα περίπου τα 90 δισ. δολάρια.

Άμπι Τζόνσον

Τον Οκτώβριο του 2014, σε μια κίνηση που αναμενόταν εδώ και καιρό, η Άμπι Τζόνσον διαδέχθηκε τον πατέρα της, Νεντ, ως διευθύνουσα σύμβουλος της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων στις ΗΠΑ, της Fidelity. Ήδη, προέβη σε περικοπές δαπανών και σε αλλαγές στο προσωπικό, δείχνοντας ότι δεν φοβάται την αλλαγή – κι αυτό ίσως αποδειχθεί καθοριστικό για το μέλλον μιας εταιρείας που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 5,3 τρισ. δολαρίων

Κριστίν Λαγκάρντ

Ως επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του οργανισμού που υπηρετεί ως οικονομικός σύμβουλος και υποστηρικτής 188 χώρες, η Κριστίν Λαγκάρντ έχει αποδείξει με το παραπάνω ότι διαθέτει ισχυρές ικανότητες.

Όταν ανέλαβε το 2011, η Αμερική ακόμα ανέκαμπτε από την οικονομική κρίση και το ΔΝΤ από μια θεσμική. H Κριστίν Λαγκάρντ κατόρθωσε να εντάξει χώρες διαφορετικές όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Βρετανία στο πρόγραμμα της δημοσιονομικής της πειθαρχίας παρά τις αντιδράσεις για τις σκληρές προϋποθέσεις των δομικών της δανείων. Μετά το Brexit η Λαγκάρντ θα πρέπει να δουλέψει με μια διηρημένη Ευρώπη για να εξασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα στην ήπειρο.

Άνα Πατρίτσια Μποτίν

Το 2014, η Άνα Πατρίτσια Μποτίν έγινε ένα από τα πιο ισχυρά τραπεζικά στελέχη στον κόσμο και η πρώτη γυναίκα που τέθηκε επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας στην Ευρωζώνη, που μέχρι τον Ιούλιο είχε κεφαλαιοποίηση 68,4 δισ. δολάρια. Ανέλαβε τη θέση της προέδρου του γιγαντιαίου ομίλου Santander  την επομένη του θανάτου του πατέρα της, Εμίλιο Μποτίν. Τα προηγούμενα χρόνια η τράπεζα είχε δεχθεί κριτική για την εξυπηρέτηση των πελατών και έτσι η Μποτίν αναδιοργανώνει τα καταστήματα και λανσάρει νέα προϊόντα.

Τζίνι Ρομέτι

Η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνουσα σύμβουλος του τεχνολογικού κολοσσού IBM κατάφερε να σπάσει το άβατο της τεχνολογίας και να γίνει ο ένατος CEO στην ιστορία της εταιρείας και η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της.

Παρά την συνεχή πτώση του τζίρου της IBM η Ρομέτι παραμένει στην κορυφή της εταιρείας. Από τότε που ανέλαβε, έχει δαπανήσει πάνω από 8,5 δισ. δολάρια για την εξαγορά πάνω από 30 εταιρειών.

Irina Time

Διαβάστε Περισσότερα