H σπουδαία Άνοιξη του 1999. ΠΑΝΙΩΝΑΚΙΑΣ

Πόσοι από εσάς θυμόσαστε την άνοιξη του 1999  ? Λίγους μήνες πριν την αλλαγή αιώνα και χιλιετηρίδας, το ελληνικό ποδόσφαιρο, ζει τις πιο ένδοξες στιγμές του σε συλλογικό επίπεδο. Πιο ένδοξη και πιο ουσιώδη ,ακόμα και από το ιστορικό 1971,  της μεγάλης επιτυχίας με την παρουσία του Π.Α.Ο. στο Wembley.
Μα τι είχε η άνοιξη του 1999 που πολλοί έως τώρα αγνοούν ή εσκεμμένα ξεχνούν ?
Είχε για πρώτη φορά, στα ποδοσφαιρικά χρονικά, 2 ελληνικές ομάδες να διεκδικούν την είσοδο τους στους  ” 4 ” των 2 κορυφαίων διασυλλογικών οργανώσεων της Uefa: Ολυμπιακός & Πανιώνιος  βρίσκονται στα προημιτελικά του Champions League & Κυπελλούχων αντίστοιχα. Δεν είχε όμως μόνο αυτό. Είχε και την παρουσία της ΑΕΚ στο πιο συμβολικό αγώνα τις ιστορίας της, την 7 Απριλίου στο Βελιγράδι μαζί με την Partizan.
Mια σύντομη ανασκόπηση λοιπόν:
Ο Ολυμπιακός του Ντούσαν Μπάεβιτς,  φιλοξενεί την Vecchia signiora μετά την ρεβάνς από την 03/03/1999 όπου ηττήθηκε 2-1. Μια Vecchia signiora με παίκτες όπως ο Ζidane, ο Deschamps, ο Conte αλλά και των Foncenca , Iouliano , κλπ.. σε μια μέτρια χρόνια στο campionato ( στην 7ή θέση όταν την αντιμετώπισε ο Ολυμπιακός ) φαινόταν φαβορί, αλλά απέναντι στον ίσως καλύτερο ευρωπαικό Ολυμπιακό, θα χρειαζόταν μια λάθος εκτίμηση του Ελευθερόπουλου, σε σέντρα του Biridelli και προβολή του Conte ώστε να ισοφαριστεί στο 86′ και να αποκλειστεί από τα ημιτελικά.
Τις ίδιες ακριβώς μέρες, 04/03 & 18/03  ο Κυπελλούχος Πανιώνιος, έρχεται αντιμέτωπος με την 1η του Campionato, Lacio , μια αρμάδα των Michailovic , De la Penia , Stancovic , Fernando Couto , Salas και φυσικά του Pavel Nedved,όπου μετέπειτα θα κατακτούσε το τρόπαιο πανηγυρικά, έχοντας ίσως, την καλύτερη ομάδα της ιστορίας της.
Ο Πανιώνιος καλείται να πετύχει κάτι, που έχει ξανακάνει στο παρελθόν, όπως με την δευτεραθλήτρια Ισπανίας Atletico Madrid το 1971. Παρόλο που ο Πανιώνιος γίνεται ο μόνη ομάδα στην ιστορία, του ελληνικού ποδοσφαίρου, που φτάνει στα προ-ημιτελικά μια διοργάνωσης , μόνο με νίκες ( !!! ) – 4X4 και έναν γύρο bye – υποτάσσεται στην ανωτερότητα της αντιπάλου. Γνωρίζει 2 ήττες και αποκλείεται.

Έναν μήνα μετά , έχουμε ένα Ευρωπαικό αγώνα,  όχι στα  ” καλεντάρια ” της Uefa , αλλά τα σε αυτά της Αθανασίας … Η  υπό  την ” βρετανική διοίκηση της Εnic ”   ΑΕΚ  ( με manager όμως τον Μελλισανίδη ) αποφασίζει να παίξει Μεγάλη Εβδομάδα στην Σερβία ( Γιουγκοσλαβία ακόμα ) σπάζοντας το εμπάργκο του ΝΑΤΟ που είχε επιβάλλει από τις Ευρωπαικές  χώρες.
Αεροπλάνακι μέχρι Ουγγαρία, ( εκτός Ε.Ε. ) και από εκεί οδικώς Σερβία…!!  – κι άσε την βρετανική πρεσβεία να αφρίζει από τον θυμό της –  Το μήνυμα συμπαράστασης  όμως δώθηκε στον πληττόμενο λαό της Σερβίας.
Υγ. Τα αποτελέσματα των ομάδων το 1999 τα  ” απόλαυσαν ”  οι Ελληνικές ομάδες, στα μέσα της δεκαετίας του 2000 μέσω της εκτόξευσης του runking της Ελλάδος στην κατάταξη της Uefa.
Υγ 2. Μόνο το 1971, με τις επιτυχίες των ελληνικών ομάδων εκείνου του έτους, μπορεί να συγκριθεί με το 1999. Ο Π.Α.Ο. με την θρυλική πορεία στο τότε Πρωταθλητριών , και τον Πανιώνιο να αποκλείει την  Αtletico Madrid ( για πρώτη και τελευταία φορά έως σήμερα, στα ποδοσφαιρικά χρονικά,  ελληνική ομάδα αποκλείει σε ΝΟΚ-ΑΟΥΤ αγώνα την  δευτεραθλήτρια Ισπανίας.) Όμως τα 2 αυτά γεγονότα δεν ανήκουν στην ίδια σεζόν ( Π.Α.Ο. 1970-1971 – Πανιώνιος 1971-1972 ) όπως το 1999.
Υγ 3. Το μήνυμα συμπαράστασης ήταν για το λαό της Σερβίας και ενάντια στο ” επιλεκτικό ” ΝΑΤΟ. Δεν ήταν μήνυμα συμπαράστασης, στον αντεροβγάλτη R. Mlandic και στους εγκληματίες πολέμου Karazic & Milojevic. 

ΠΑΝΙΩΝΑΚΙΑΣ

Διαβάστε Περισσότερα