Η ΄΄ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ” 1913

Ο κόσμος της βιομηχανίας άλλαξε ριζικά τον 19ο αιώνα,με την έναρξη λειτουργίας εργαστασίων.

Ωστόσο,πολύπλοκα προ’ι’όντα,οπως οι μηχανες αυτοκινήτων ,εξακολουθούσαν να παράγονται σε εργαστήρια ,απο ομάδες μηχανικών που εργάζονταν όλοι μαζί πάνω σε ένα συγκεκριμένο εξάρτημα κάθε φορά. Ο βιομήχανος Χένρι Φόρντ άλλαξε τα πάντα το έτος 1913.Η ιδέα του απλή.Αντί να μετακινούνται οι μηχανικοί απο το ένα εξάρτημα στο άλλο ,τα ίδια τα εξαρτήματα θα μετακινούνταν κατά μήκος ενός ιμάντα,κάνοντας διάφορες  στάσεις ,ώστε οι εργαζόμενοι να εκτελούν πάνω τους μια συγκεκριμένη εργασία .Απο τη μία στιγμή στην άλλη ,ο ρυθμός παραγωγής θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά και η τιμή των μεμονωμένων εξαρτημάτων να μειωθεί δραματικά.Το 1914 πουλάει 250,000 αυτοκίνητα και τον επόμενο χρόνο 500,000 χιλιάδες.

Από αυτην την κινητή γραμμή παραγωγής κατασκευάστηκε το αυτοκίνητο Model T, το πρώτο αυτοκίνητο που ήταν προσιτό στο ευρύ κοινό και όχι αντικείμενο πολυτέλειας .Η καινοτομία του Φορντ θα συνέχιζε να κατασκευάζει όχι μόνο το συγκεκριμένο αυτοκίνητο,αλλά θα έφερνε τεράστια ποικιλιά καταναλωτικών αγαθών στην μαζική αγορά,ανοίγοντας τον δρόμο στην σύγχρονη καταναλωτική κουλτούρα. Η εισαγώγη της γραμμής παραγωγής ήταν τόσο σημαντική που επηρέασε τόσο πολύ την ανρθώπινη ζωή μέχρι σημερα,ώστε ο σημερινός τομέας υπηρεσιων να θεωρείται μετεξέλιξή της . ( Ακόμα και ο ιμαντας στα super market έχει βάση αυτή τη γραμμή παραγωγής )

 

Αν και ο καπιταλισμος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 11ου αιώνα , ο πατέρας της σύγχρονης μορφής καπιταλισμού σίγουρα δεν είναι άλλος απο τον Χένρι Φόρντ .

Διαβάστε Περισσότερα