Η αγωνιστική φθορά της Μπαρτσελόνα Sons Of Football

Το θαυμάσιο σύνολο της ένδοξης τετραετίας κληροδότησε στο κλαμπ το ύψιστο status συνεχούς διάκρισης και πρωτοπορίας. Από εκεί και έπειτα, η Μπαρτσελόνα μεταλλάχθηκε σε πιο direct ομάδα, ενώ σήμερα κινδυνεύει να χάσει παντελώς το ξέχωρο στοιχείο της.

Η προβληματική εικόνα πηγάζει από διαφόρου είδους ζητήματα. Η τελευταία εμφάνιση στη φτωχή ισοπαλία εναντίον της Σεβίλλης υπενθύμισε την έλλειψη δημιουργικότητας και πρωτοβουλίας από πλευράς παικτών. Πρωτίστως, τα τωρινά χαφ αποδεικνύονται ανεπαρκή για το επόμενο βήμα. Ο σύλλογος διαθέτει λίγο πολύ τους Βιντάλ, Μπούσκετς, Αρτούρ, Ντε Γιονγκ και Ράκιτιτς.

Όλοι τους όμως εμφανίζουν την ίδια αδυναμία: υπολείπονται σε αντίληψη, προωθητική πάσα και μεταβιβάσεις – κλειδιά στην δύστροπη δημιουργία της ομάδας. Αποτελούν κεντρικά χαφ με σίγουρη πάσα στα λίγα μέτρα, δίχως την απαιτούμενη πρωτοβουλία στο «ξεκλείδωμα» πολυπρόσωπης άμυνας. Και οι πέντε προαναφερθέντες ενεργούν κυρίως σε ρόλο «εξαριού» και «οχταριού», χωρίς να διαθέτουν ικανότητες ενός επιτελικού χαφ. Γι’ αυτό ο Μέσι τους πλαισιώνει στο ημικύκλιο, προκείμενου να «ντυθεί» οργανωτής και κύρια πηγή δημιουργίας.

Η Μπαρτσελόνα ανέκαθεν εναπόθετε τις ελπίδες της και στα εξτρέμ. Ωστόσο, εδώ και μία διετία η ομάδα αναζητά απεγνωσμένα χαφ, τα οποία θα μετριάσουν την φυγή ποιότητας Ινιέστα και Τσάβι. Εγκαταλείποντας λοιπόν αναίτια την ιδέα ανάπτυξης από τα φτερά, οι προπονητές δίνουν περισσότερες ευθύνες στα ακραία μπακ της σύνθεσης. Υπάρχει βέβαια, ένα ακόμη χαρακτηριστικό όλο και πιο ορατό στην καθίζηση του κλαμπ: η εξάρτηση μεν από τον Μέσι, αλλά ότι ο Αργεντίνος παρασέρνει την ομάδα με βάση τις δικές του αγωνιστικές επιδόσεις.

Τί σημαίνει λοιπόν η χρήση «παρασύρομαι» στην αλληλένδετη σχέση Μπάρτσα – Μέσι; Ότι όπως ο Αργεντίνος μάγος εφευρίσκει τρόπους και φέρνει σε υλοποίηση διάφορες επινοήσεις για χάρη των επιτυχιών, τόσο ενδέχεται η αγωνιστική του διάβρωση σιγά σιγά να επιφέρει αδιέξοδο στο κλαμπ. Σε συνάρτηση, πως ο σύλλογος αδυνατεί να βρει άξιους υποστηρικτές πλησίον του ή προθήκες νέων παιδιών με εμφανές ταλέντο. Μακριά σαφώς από τους αστραφτερούς αριθμούς των χρηματικών ποσών.

Η υπέρμετρη, λοιπόν, μυθοποίηση ενός πράγματι ζωντανού θρύλου, όπως ο Μέσι, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα διατηρεί ανεπηρέαστη και αλύγιστη την ομάδα στο πέρασμα των (τελευταίων) χρόνων του Αργεντινού. Όσο ο οργανισμός της Μπάρτσα αψηφά να αντικρίζει τις μακροχρόνιες συνέπειες στην μετά –Μέσι εποχή, τόσο η επιστροφή στο κάδρο των κορυφαίων θα αργήσει να υλοποιηθεί επί χόρτου.

Ο ίδιος ο Μέσι δείχνει νωχελικός και επιλεκτικός ανά διαστήματα ενός παιχνιδιού. Επιλεγεί λίγες και ουσιαστικές κούρσες, ενώ η νεότητα και ευελιξία δίνουν πλέον χώρο σε έμπειρα σουτ, τεχνικά φάουλ και στην αυξημένη διορατικότητά του. Εφόσον ο ίδιος έχει επηρεαστεί από το πέρασμα μίας φρέσκιας ηλικίας, αρκετές φορές παρουσιάζεται ενοχλημένος και τσαντισμένος εντός γηπέδου. Λόγου χάρη οι αψιμαχίες με αντιπάλους ή οι λεκτικές φράσεις με διαιτητές, αποτυπώνει την ορισμένη αγωνιστική αδυναμία του Λίο να ακολουθήσει πλέον ένα υψηλό τέμπο. Βέβαια, είναι φυσιολογικό, καθώς δίπλα του δεν διαθέτει την αντίστοιχη βοήθεια. Έτσι, η δυσαρέσκεια του «φωνάζει» μέσα από την πορεία της ομάδας, επιζητώντας επίμονα μία νέα οπτική στα δρώμενα του συλλόγου.

Η ύπαρξη Σετιέν στο πάγκο της Μπάρτσα δεν ωφέλησε σε καμία περίπτωση επί του παρόντος. Η αναγκαία βελτίωση μετά την τριετία του Βαλβέρδε δεν επήλθε ποτέ, ενώ στο εγγύς μέλλον φαντάζει αδύνατο με το υπάρχον ρόστερ. Ο Μέσι μεγαλώνει, και αυτή η εξέλιξη θα επιφέρει την αρνητική όψη του ζητήματος. Οι παραστάσεις του «κοντού» απάλυναν έως τώρα τις πληγές της ομάδας. Όμως, η κάθοδος του θα σημάνει αυτόματα το σβήσιμο μιας λαμπρής ομολογουμένως εποχής, η οποία θα φέρει αντιμέτωπη την Μπάρτσα με τις προκλήσεις του μεγέθους της.

Sons Of Football

Διαβάστε Περισσότερα