Η Ανεξέλεγκτη χρήση των Social Media

Μετά από δέκα περίπου χρόνια ενασχόλησής μου με τα Social Media, είναι φανερό ότι υπάρχει ανεξέλεγκτη χρήση αυτών των μέσων της μεταξύ μας επικοινωνίας.  Το λάθος που κάνουμε με τα S.M. είναι πως αναρτούμε δημοσίως αυτό που θα λέγαμε σε στενούς φίλους, στην παρέα μας που μας γνωρίζει καλά και δεν μας παρεξηγεί. Αδιαφορούμε για το γεγονός πως η διαδικτυακή παρέα μας στην πραγματικότητα δεν έχει ιδέα ποιοι είμαστε, και εύκολα, πολύ εύκολα, μας παρεξηγεί. Μας χλευάζει, πολλές φορές μας επιτίθεται με ανοίκειες εκφράσεις.

Οι περισσότεροι δημοσιοποιώντας αφιλτράριστες τις σκέψεις μας, βγαίνοντας μπροστά με δηλώσεις, κρίσεις και χαρακτηρισμούς ενώ βρισκόμαστε εν βρασμώ, δίχως την απαραίτητη ψυχραιμία που θα μας προφυλάξει από τις κακοτοπιές, γράφοντας βιαστικά χωρίς να προσέχουμε τις λέξεις που χρησιμοποιούμε, εκτιθέμεθα και χάνουμε το δίκιο μας, ασχέτως αν πολλές φορές δεν έχουμε.

Το αποτέλεσμα αυτής της επιπόλαιης και αφελούς χρήσης του Facebook κυρίως όπως και του Twitter το συναντούμε καθημερινά, με τους χρήστες τους να δημιουργούν εντάσεις, να τσακώνονται, να αλληλομπλοκάρονται. Η Διαδικτυακή κοινωνία αντί να γίνεται πεδίο ανταλλαγής απόψεων, έστω πολιτισμένων διαφωνιών, γίνεται ριγκ.

Ένα savoir vivre για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται και να εκφράζεται ο χρήστης του Internet, ποιες παγίδες πρέπει να προσέχει, ποια όρια δεν πρέπει να ξεπερνά, τι πρέπει να κάνει και τι να αποφεύγει, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο. Για να μην χάνουμε την ψυχραιμία μας, και εντέλει τον πολιτισμό μας.

Φυσικά στις οπαδικές σελίδες τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Είναι ουτοπία να προσδοκάς Savoir-vivre ακόμα και από συνοπαδούς.  Τουλάχιστον αυτοί που διατηρούν Σελίδες ωφείλουν να κρατούν ένα επίπεδο, γιατί και επηρεάζουν πολύ κόσμο και διαμορφώνουν απόψεις και συνειδήσεις.

Trelogiatros

Διαβάστε Περισσότερα