Η Ατλέτικο Μαδρίτης δεν είναι πλέον «ατσάλινη» | Sons Of Football

Όταν ολόκληρη Ατλέτικο Μαδρίτης με καθοδηγητή τον Τσόλο Σιμεόνε χάνει εύκολα με τέσσερα γκολ από την τωρινή πειραματική Μπαρτσελόνα, συνειδητοποιεί κανείς την πτώση αυτού του συνόλου. Η άλλοτε ομάδα των αγωνιστών και των σκληροτράχηλων παικτών έχει δώσει τη θέση της σε ένα υλικό που στο πέρασμα του χρόνου έχει αλλοιωθεί και αντικατασταθεί από νέες μονάδες που ουδεμία σχέση έχουν με το αντιπροσωπευτικό ποδόσφαιρο του Σιμεόνε. Παράλληλα, πέρα από το ζήτημα ποιότητας, προκύπτει φυσικά και η τελμάτωση μεταξύ Τσόλο και ομάδας, καθώς ό,τι ήταν κάποτε επιτυχές τώρα καταλήγει σε φαύλο κύκλο δίχως εξέλιξη.

Λίγο πριν το ντέρμπι ανάμεσα στους Μαδριλένους και τους Μπλαουγκράνα, ο Σιμεόνε αναφέρθηκε σε μία παλαιότερη δήλωση του Τσάβι, στην οποία ο δεύτερος αποκάλεσε το ποδόσφαιρο της Ατλέτικο ως στοιχείο μικρότερου βεληνεκούς κλαμπ. Μπορεί από πλευράς Τσάβι σε ρόλο σχολιαστή να ακούγεται κάπως άκομψο, όμως ο Σιμεόνε δε δίστασε να τον προκαλέσει στο κατά πόσο θα ανταπεξέλθει η φετινή Μπάρτσα στις απαιτήσεις του αγώνα. Και όπως είδαμε, όχι απλά στάθηκε το νεοσύστατο σύνολο της Μπαρτσελόνα, αλλά ολοκλήρωσε την πιο γεμάτη της εμφάνιση.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης για πρώτη φορά παρουσιάστηκε τόσο αποξενωμένη στις συνθήκες του ντέρμπι, καθώς προτίμησε φυσιολογικά να μην επιτεθεί αλλά και σε ανασταλτικό ρόλο πλέον υπολείπεται σε μεγάλο βαθμό. Μέχρι τώρα και μόνο στην Ισπανία, το ρόστερ του Σιμεόνε έχει δεχθεί 30 γκολ παθητικό (!). Ανησυχητικό στοιχείο για την τακτική του Αργεντινού προπονητή, καθώς εδώ και μία δεκαετία πορευόταν με γνώμονα την απαραβίαστη άμυνα και τον τρόπο να αφοπλίζει την επιθετικότητα του αντιπάλου. Σημαντικό εξίσου πως η Ατλέτικο την τελευταία φορά που δέχθηκε τέσσερα γκολ σε ένα ματς, ήταν τον μακρινό Δεκέμβριο του 2012. Σχεδόν μία δεκαετία πριν όταν και διαμορφώθηκε το προφίλ της απροσπέλαστης Ατλέτικο, το οποίο εδώ και τουλάχιστον δύο έτη δεν υφίσταται στο χορτάρι.

Συγκεκριμένα, παρατηρεί κανείς ότι πλέον οι γραμμές της άμυνας και του κέντρου δεν είναι σε καμία περίπτωση στο επίπεδο που βρίσκονταν στο πρόσφατο παρελθόν. Η κύρια αιτία εντοπίζεται στα πρόσωπα που αποχώρησαν όπως οι Πάρτει, Ρόντρι, Σιμάο και Γκάμπι παλαιότερα. Αυτές οι μονάδες δεν ήταν απλώς πολεμιστές στην αναχαίτιση, αλλά και ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί απέναντι στη κατοχή του αντιπάλου. Είχαν την απαραίτητη μαχητικότητα την οποία διακρίνουμε στον Ντε Πολ, αλλά και αρκετή αντίληψη προκειμένου να τα βάλουν με τα θηρία των αντιπάλων. Τη δεδομένη στιγμή μονάχα ο Κόκε έχει παραμείνει υπό τις οδηγίες του Τσόλο, ο οποίος μας φέρνει στο νου την τότε απροσπέλαστη ομάδα.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην αμυντική συμπεριφορά, από την οποία μόνο ο Ουρουγουανός Χιμένεζ έχει παραμείνει από τις αστραφτερές λύσεις των προηγούμενων ετών. Πλέον έχει ως παρτενέρ τον Σάβιτς που χάνει εγκληματικά την κεφαλιά από τον κοντύτερου του γηπέδου Γκάβι, ενώ η ανασταλτική προσήλωση αγνοείται στις πτέρυγες. Σε χώρους δηλαδή που βρήκαν την ευκαιρία οι Αντάμα και Άλμπα να παίρνουν ανενόχλητοι πρωτοβουλίες. Βέβαια, είναι απολύτως λογική αυτή η ανισορροπία, διότι στα αντίστοιχα πόστα δεν υπάρχουν πλέον οι Χουάνφραν και Λουίς Φελίπε, ούτε είναι εύκολο να ανακαλύψει κανείς επάξιους αντικαταστάτες.

Παρόλο που η Ατλέτικο Μαδρίτης διαθέτει αξιόλογες λύσεις στο δημιουργικό και εκτελεστικό κομμάτι, ο Σιμεόνε βασίζεται σε δικές τους προσωπικές ενέργειες. Προτιμά τις ατομικές ντρίπλες του Καράσκο ή τις ευκαιρίες των Φελίξ και Σουάρεζ, σε καμία περίπτωση δεν αναπτύσσουν όλοι μαζί έναν συνειδητό συνδυασμό στο γήπεδο. Και αφού η αμυντική θωράκιση έχει πάει φέτος περίπατο, οι αρετές ορισμένων μονάδων δεν μπορούν να ισοφαρίζουν κάθε φορά το οποιοδήποτε λάθος. Μάλιστα υπήρχαν σημεία κατά τη διάρκεια του Κυριακάτικου αγώνα που δεν κατανοούσε κανείς τις προθέσεις των Μαδριλένων, γυροφέρνοντας και οι έντεκα της σύνθεσης δίχως προσανατολισμό.

Εκεί κιόλας που η Μπάρτσα παρέμεινε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Ντάνι Άλβες, ηχηρή απάντηση από την Ατλέτικο δεν υπήρξε σε ένα μισό ακόμη ημίχρονο πριν την τελική λήξη. Για πρώτη φορά μονάδες στην άμυνα δεν μπορούσαν να εξοστρακίσουν τελικές των Μπλαουγκράνα, ούτε να παίξουν με τον χρόνο τους κυνικά και έξυπνα όπως οι ίδιοι γνώριζαν. Τέλος, βρισκόμαστε στις αρχές μόλις του δεύτερου μισού της σεζόν και δύσκολα η Ατλέτικο δείχνει σύνολο έτοιμο για την διάκριση. Κάποτε αποτελούσε τον δύσκολο μπελά για τις ομάδες με πρωτοβουλία στο παιχνίδι, τώρα παρουσιάζεται ιδανικός αντίπαλος.

Sons Of Football

Διαβάστε Περισσότερα