Η Αυστραλία ακύρωσε τη βίζα του κορυφαίου τενίστα Νόβακ Τζόκοβιτς

Η βίζα του Νο1 τενίστα Νόβακ Τζόκοβιτς για να εισέλθει στην Αυστραλία ανακλήθηκε κατά την άφιξή του στη Μελβούρνη, εν μέσω τεράστιων αντιδράσεων για την απαλλαγή από το εμβόλιο. Ο Τζόκοβιτς κρατήθηκε στο αεροδρόμιο για αρκετές ώρες προτού οι συνοριακοί υπάλληλοι ανακοινώσουν ότι δεν πληρούσε τους κανόνες εισόδου.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε κυβερνητικό ξενοδοχείο κράτησης. Δικαστήριο θα αποφασίσει για την απέλασή του τη Δευτέρα. Η διαμάχη αφορά μια εξαίρεση που είπε ότι έπρεπε να έχει για να παίξει στο Australian Open. Ο Σέρβος παίκτης δεν έχει μιλήσει για την κατάσταση του εμβολιασμού του, αλλά πέρυσι δήλωσε ότι ήταν “αντίθετος στον εμβολιασμό”.

Οι διοργανωτές του τουρνουά δήλωσαν ότι η ιατρική εξαίρεση του Τζόκοβιτς είχε χορηγηθεί από δύο ανεξάρτητες ιατρικές επιτροπές που οργανώθηκαν από την Tennis Australia και την πολιτεία Victoria, και αρνήθηκαν ότι του είχε δοθεί ειδική μεταχείριση.

Η απόφαση εξόργισε πολλούς σε μια χώρα που έχει δει μια αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 και όπου πάνω από το 90% των ατόμων άνω των 16 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Οι άνθρωποι έπρεπε επίσης να υπομείνουν μερικούς από τους αυστηρότερους περιορισμούς στον κόσμο και ορισμένοι εξακολουθούν να μην μπορούν να ταξιδέψουν μεταξύ των πολιτειών ή να φύγουν από τη χώρα.

Την Πέμπτη, αξιωματούχοι των συνόρων δήλωσαν ότι ο Τζόκοβιτς είχε “αποτύχει να προσκομίσει τα κατάλληλα αποδεικτικά στοιχεία” για την είσοδο μετά την άφιξή του από το Ντουμπάι. Τώρα κρατείται σε ένα ξενοδοχείο στο προάστιο Κάρλτον της Μελβούρνης, το οποίο χρησιμοποιείται για την κράτηση μεταναστών.

“Οι μη πολίτες που δεν διαθέτουν έγκυρη βίζα κατά την είσοδο ή που η βίζα τους έχει ακυρωθεί θα κρατούνται και θα απομακρύνονται από την Αυστραλία”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Αυστραλιανή Συνοριακή Δύναμη (ABF).

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον δήλωσε ότι κανείς δεν είναι υπεράνω των κανόνων της χώρας. Πρόσθεσε όμως ότι η στάση του Τζόκοβιτς σχετικά με τον εμβολιασμό είχε τραβήξει την προσοχή.

“Όταν έχεις ανθρώπους που κάνουν δημόσιες δηλώσεις – για το τι λένε ότι έχουν, και τι πρόκειται να κάνουν, και ποιες είναι οι αξιώσεις τους – λοιπόν, τραβούν σημαντική προσοχή στους εαυτούς τους”, δήλωσε ο κ. Morrison στους δημοσιογράφους.

Αν και ο λόγος της εξαίρεσης του Τζόκοβιτς δεν έχει αποκαλυφθεί, ο κ. Μόρισον δήλωσε ότι η προσβολή από το Covid-19 τους τελευταίους έξι μήνες δεν συγκαταλέγεται στα ομοσπονδιακά κριτήρια για την εξαίρεση.

Το συμβάν ώθησε τον πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vucic να δηλώσει ότι ο Djokovic ήταν θύμα “παρενόχλησης” και ότι “ολόκληρη η Σερβία” τον στηρίζει. Ο κ. Μόρισον αρνήθηκε ότι η ακύρωση της βίζας οφειλόταν σε “οποιαδήποτε συγκεκριμένη θέση σε σχέση με τη Σερβία”, περιγράφοντας την Σερβία ώς “καλό φίλο της Αυστραλίας”.

Έξω από το ξενοδοχείο όπου κρατούνταν ο Τζόκοβιτς, υποστηρικτές του τενίστα εξέφρασαν την οργή τους για τη μεταχείρισή του. “Είναι ένα διεθνές σκάνδαλο και ο κόσμος παρακολουθεί”, δήλωσε στο BBC μια Σέρβα, η οποία αναγνωρίστηκε μόνο ως Jelena.

Ο πατέρας του παίκτη, Σρντιάν Τζόκοβιτς, δήλωσε ότι ο γιος του κρατήθηκε σε ένα δωμάτιο που φυλασσόταν από την αστυνομία στο αεροδρόμιο. “Αυτός δεν είναι μόνο ένας αγώνας για τον Νόβακ, αλλά ένας αγώνας για όλο τον κόσμο”, ανέφερε σε δήλωσή του.

“Οι κανόνες είναι κανόνες”, λέει ο πρωθυπουργός για την απέλαση του Νόβακ Τζόκοβιτς. Ο Σκοτ Μόρισον επιστρέφει στα σκληρά λόγια, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εξηγήσει ή απαντήσει στα κραυγαλέα ερωτήματα που βρίσκονται στην καρδιά αυτής της ιστορίας.

Ποιο είναι το θέμα με τη βίζα του Τζόκοβιτς; Ποιος ήταν ο ιατρικός λόγος για την απαλλαγή του; Και γιατί του δόθηκε το πράσινο φως για να πετάξει και να λάβει μέρος στο Australian Open, αφού υπάρχουν προβλήματα με την αίτηση βίζας του; Αρκετά μεγάλα ζητήματα, όπως φαίνεται, ώστε ο παίκτης να απελαθεί.

Ενώ η απαλλαγή του από το εμβόλιο έχει προκαλέσει μεγάλη οργή στους Αυστραλούς -οι οποίοι εδώ και μήνες προτρέπονται να κάνουν το εμβόλιο- ο Τζόκοβιτς δεν είναι ο μόνος παίκτης που του χορηγήθηκε. Η Tennis Australia δήλωσε ότι σε μια χούφτα από τους 26 αθλητές που υπέβαλαν αίτηση δόθηκε απαλλαγή. Ποιοι είναι αυτοί; Γιατί οι περιπτώσεις τους διαφέρουν από του Τζόκοβιτς;

Φαίνεται επίσης να υπάρχει σαφής αποσύνδεση μεταξύ των αποφάσεων της ομοσπονδιακής και της πολιτειακής κυβέρνησης. Η πολιτεία της Βικτώριας είχε εγκρίνει τον Τζόκοβιτς να αγωνιστεί σε ένα τουρνουά στο οποίο έχει κυριαρχήσει και να υπερασπιστεί τον τίτλο του.

Την Τετάρτη, ο κ. Μόρισον δήλωσε ότι ήταν απόφαση της Βικτώριας. Αλλά λιγότερο από μία ημέρα αργότερα άλλαξε απόφαση για να πει ότι κανείς δεν είναι υπεράνω των κανόνων. Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει οργή στο εξωτερικό, αλλά ο πρωθυπουργός ελπίζει ότι η απόφαση θα βρει σύμφωνους τους Αυστραλούς.

Ο κ. Μόρισον έχει δεχθεί τεράστια πολιτική πίεση για τον χειρισμό της παραλλαγής Omicron από την κυβέρνησή του, εν μέσω της εκτόξευσης του αριθμού των κρουσμάτων και του χάους στις κλινικές εξέτασης. Και όλα αυτά με τις εκλογές να πλησιάζουν τους επόμενους μήνες.

Διαβάστε Περισσότερα