Η εκτεθειμένη άμυνα της ΑΕΚ | Sons Of Football

Σε όλες τις επικίνδυνες φάσεις της η Λέστερ αντίκριζε μία ευπαθή άμυνα της Ένωσης, μάλιστα σε χαμηλό δείκτη ταχύτητας. Οι Άγγλοι κατόρθωσαν να την παραβιάσουν με ευκολία, καθώς οι αμυντικοί της ΑΕΚ εμφανίσθηκαν σαστισμένοι στη συνολική προσήλωση.

Βέβαια, ό,τι αξιοσημείωτο έκτιζε στο δημιουργικό τομέα η ΑΕΚ, τόσο πιο επιρρεπής εμφανιζόταν στις αιφνίδιες επιθέσεις των Άγγλων. Σήμερα, το σύνολο του Καρέρα απαρτιζόταν παραδόξως από ορθολογικές επιλογές, με τον ενοχλημένο Λιβάγια στη κορυφή. Σε θέση που ορισμένοι φίλαθλοι επιθυμούσαν να τον παρακολουθήσουν. Δίπλα του ως βασικός, ο τίμιος Ανσαριφάρντ. Επιπλέον, το σύνολο του Καρέρα διέθετε ουσιαστική κυκλοφορία, ομαδικότητα σε κάθε μεταβίβαση και καλές τελικές ευκαιρίες πριν προδοθεί βέβαια από την αμυντική της διάταξη.

Η Λέστερ επένδυσε στο στυλ παιχνιδιού που τις φέρνει φέτος τα θετικά αποτελέσματα σε κάθε διοργάνωση. Επιμένει στις επελάσεις στον ανοιχτό χώρο, επενδύοντας στην ατομική παρουσία του Μάντισον και την συνεχή διαγώνια κίνηση του Βάρντι. Οι προσπάθειές της έγιναν επί το πλείστον από τις δύο ευαίσθητες πλευρές της Ένωσης, ενώ μία μοναδική πάσα – κλειδί στον άξονα φανέρωσε την ολιγωρία του Σβάρνα και των υπολοίπων τριγύρω του. Να προσθέσουμε πως η ΑΕΚ αγωνίζεται εδώ και καιρό χωρίς κατ’ εξοχήν αμυντικό χαφ, μετρώντας την μακροχρόνια απουσία των Σιμόες, Σιμάνσκι και Γαλανόπουλου.

Κι αυτό το στοιχείο αποτελεί εξίσου ένα ελάττωμα που αποτρέπει τον Καρέρα στο να καταστρώνει ευνοϊκότερα τη μεσαία του γραμμή. Εναποθέτει δηλαδή τις ελπίδες του στους τεχνίτες αλλά αργοκίνητους χαφ, Κρίστισιτς και Σάκχοφ. Ακολούθως, την τρίτη θέση την κατοχυρώνει ο θετικός τελευταία Μάνταλος, ο οποίος σημάδεψε άψογα τον Τάνκοβιτς για τη μείωση του σκορ σε 1-2. Μάλιστα ο σκόρερ Τάνκοβιτς πέρασε στο ρόλο του Λιβάγια, απόφαση που έχει λογική. Πρόκειται για δύο πανομοιότυπους παίκτες όσον αφορά τον χώρο που κινούνται εντός της σύνθεσης.

Σήμερα ο Ιταλός κόουτς ρίσκαρε παραπάνω από ότι συνηθίζει. Προσδοκούσε στη βελτίωση της απόδοσης και σε ορισμένες πτυχές του αγώνα το κατόρθωσε. Η ΑΕΚ ήταν πιο παραγωγική στην επίθεση. Αμεσότερες πάσες με την σύγχρονη στήριξη των δύο μπακ, Μπακάκη και Ινσούα. Ωστόσο, και οι δύο αντικαταστάτες των δύο προηγούμενων από την σύνθεση της Πορτογαλίας κρίθηκαν σε αμυντικά καθήκοντα ανεπαρκείς. Παρόλο που υπήρξε η διάθεση και η συνεργασία στο build up της Ένωσης, είναι πλέον ορατό πως τα ακραία μπακ της ομάδας αδυνατούν να υποστηρίξουν τον ρόλο που επιθυμεί ο Καρέρα. Στο συνολικό μέτριο πρόσωπο, αρνητικό πρόσημο παίρνει και το αμυντικό δίδυμο, κυρίως σε χαμένα ατομικά μαρκαρίσματα που έκριναν τον αγώνα.

Πλέον, με το πέρασμα δύο αγωνιστικών, η ΑΕΚ διακατέχεται από μία κοντόφθαλμη οπτική στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Η υπέρβαση με τη Βόλσφμπουργκ της πρόσφερε δυνατότητα να παρευρίσκεται στους ομίλους του Europa League, αλλά χωρίς ο οργανισμός συνολικά να αποβλέπει στη περαιτέρω διάκριση. Δείχνει μη προετοιμασμένος ο σύλλογος για το βήμα παραπάνω, σχετιζόμενο με μία πρόκριση τουλάχιστον στους 32. Σαφώς και η Λέστερ ήταν το θεωρητικό φαβορί πριν την έναρξη του σημερινού αγώνα. Όμως, δεν ήταν δα και ασυναγώνιστοι οι Άγγλοι. Η συνέχεια καθιστά πλέον την ΑΕΚ να αναζητήσει νέες υπερβάσεις – εκτός δηλαδή ορίων της – που ίσως της εξασφαλίσουν κάποιες πιθανότητες στον όμιλο, έστω και την ύστατη στιγμή.

Διαβάστε Περισσότερα