Η επιλογή βασικών έφερε ρίσκο | Sons Of Football

Η βασική ενδεκάδα από πλευράς Μάρτινς σε κάθε αγωνιστική – ανεξαρτήτως αντιπάλου ή διαφοράς βαθμών – αποδεικνύει τον πρωταρχικό στόχο του συλλόγου: το πρωτάθλημα, ενώ όλες οι υπόλοιπες διοργανώσεις έπονται. Ωστόσο, η μοναδική επικέντρωση στη κατάκτηση του, θα επιφέρει και απώλειες σε πολύτιμες μονάδες, ειδικά εάν λάβουμε υπόψιν τη σειρά παιχνιδιών που έχει δώσει ο Ολυμπιακός έως τώρα.

Ακόμη και απέναντι στη Λαμία, ο Πορτογάλος κόουτς παρέταξε όλα τα διαθέσιμα όπλα του, τοποθετώντας στη σύνθεση και τον Φορτούνη, αλλά και τον Βαλμπουενά. Με μοναδικό στόχο να ασκήσει αφόρητη πίεση στην αδύναμη κυκλοφορία της Λαμίας και να αναζητήσει τα άμεσα γκολ, όπως και το έπραξαν οι Ερυθρόλευκοι.

Ο Μπρουμά στον… άξονα

Όπως αναφέραμε για την αξιοποίηση οποιουδήποτε ποιοτικού παίκτη στο επιθετικό κομμάτι, έτσι συνέβη και με τον βασικό Μπρουμά. Στα πρώτα δέκα λεπτά, ο ταχύς εξτρέμ κινούνταν στον άξονα, ενώ τη δεξιά πλευρά με συχνά ανεβάσματα την έλεγχε ο Λαλά. Για πρώτη φορά τον παρατηρήσαμε εκεί τον Μπρουμά, ο οποίος προξενεί ρήγματα και συνδυάζεται αρκετά καλά και με τους γύρω συμπαίκτες του. Όσο έπαιρνε προσπάθειες λίγο έξω από την περιοχή, τόσο πιο εύκολα θα συμμετείχε άμεσα ή έμμεσα σε ουσιαστική ευκαιρία. Έτσι λοιπόν, πέτυχε ένα αξιόλογο γκολ, ενώ μέχρι τη τελική διάρκεια πήρε αρκετές προσωπικές πρωτοβουλίες.

Στο ερώτημα το εάν αξίζει να παραμείνει ο Μπρουμά στο ρόστερ ενόψει της νέας σεζόν, σίγουρα δεν θα ήταν αρνητική εξέλιξη για τον Ολυμπιακό. Δεν έχει μάλιστα την πολυτέλεια το ρόστερ να αποτελείται από ακραία χαφ με εκλεπτυσμένα ατομικά στοιχεία, και ο Πορτογάλος εξτρέμ διαθέτει ικανότητες που φανερά λείπουν εντός συνόλου. Βέβαια, ως παίκτης έχει φανερώσει και ορισμένες αδυναμίες, όπως έλλειψη αποφάσεων στη τελική ενέργεια, ημιτελείς ιδέες στον αγωνιστικό χώρο, ενώ υπολείπεται σε διάρκεια απόδοσης κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.

Η εμμονή με το πρωτάθλημα

Οι περισσότεροι φίλοι του Ολυμπιακού πράγματι απορούν για ποιο λόγο υπήρξε έντονη αδιαφορία στο θεσμό Κυπέλλου εναντίον του Άρη, ενώ σε σχετικά προσιτούς αγώνες στο πρωτάθλημα η ομάδα απαρτίζεται εξ ολοκλήρου από βασικούς. Ακόμη κι αν η βαθμολογία μαρτυρά την ανωτερότητα της ομάδας, αλλά και την άνεση να πειραματιστεί λίγο πριν τους τελικούς με Άρσεναλ. Μάλιστα, η μανία για τον εγχώριο τίτλο προξενεί πιθανές απώλειες παικτών λόγω τραυματισμών, την ώρα που η άμυνα ταλαιπωρείται σε μεγάλο βαθμό.

Ο Παπασταθόπουλος συνεχώς σήμερα ακουμπούσε τον ώμο του με έντονους μορφασμούς. Σε οποιαδήποτε σύγκρουση με αντίπαλο κορμί στην άμυνα, ο Σωκράτης ήταν φανερά χολωμένος με στιγμιαίες ενοχλήσεις. Την ίδια ώρα που η επιλογή Σεμέδο χάθηκε από τα βασικά πλάνα του Μάρτινς σε ένα ακόμη περιβόητο παιχνίδι στο Βόλο για τη… Super League, ενώ ο Μπα αντικαταστάθηκε νωρίς με ύποπτους πόνους στη πλάτη. Βέβαια, την ώρα που σχολιάζουμε το αγωνιστικό κομμάτι εναντίον της Λαμίας, οι πληροφορίες για τη περίπτωση του τελευταίου είναι καθησυχαστικές.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο πως ο Ολυμπιακός είναι στραμμένος στα αντίστοιχα παιχνίδια, αλλά υπάρχει και η έλλειψη προνοητικότητας στη περίπτωση των αμυντικών. Μέγιστο σφάλμα να θεωρούν εδώ και δύο χρόνια το διοικητικό και προπονητικό επιτελείο πως με Αβραάμ στην τετραμελή επιλογή αμυντικών εξασφαλίζει κανείς τα μετόπισθεν. Ειδικά από τη στιγμή που έφυγε ένας υγιής παίκτης και με αγωνιστικό ρυθμό, όπως ο Σισέ, και έρχεται στη θέση του ο απών από τους αγωνιστικούς χώρους, Παπασταθόπουλος.

Ωστόσο, δεν είναι φρόνιμο να επικρίνεται ο Μάρτινς για την όλη προσήλωση στο πρωτάθλημα. Δεν αποτελεί μονάχα δική του προσωπική επιθυμία, καθώς σίγουρα ο καθορισμός των στόχων κατά σειρά εξαρτάται και από τις συζητήσεις με τη διοίκηση. Παρόμοια περίπτωση αποτελεί και εκείνο το αλησμόνητο ματς στη Σερβία έναντι του Ερυθρού Αστέρα. Και σε εκείνη την αναμέτρηση, ο Μάρτινς προχώρησε σε μία αλλοπρόσαλλη ενδεκάδα, που έβλαψε αργότερα τη σύνθεση σε συνοχή και κυκλοφορία αντίστοιχα. Εάν θυμόμαστε ορθά, μετά τον αγώνα στο Βελιγράδι, ακολουθούσε ένα απαιτητικό πρόγραμμα με τους παραδοσιακούς εγχώριους αντιπάλους.

Σε κάθε περίπτωση δηλαδή, ο Ολυμπιακός δίνει εμφανή προτεραιότητα στο πρωτάθλημα, με το οποίο τρέφεται εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα. Υψώνει μεν την αξία του, όμως φρενάρει συχνά την ιδέα της Ευρώπης και τις προσδοκίες των φιλάθλων για ένα βήμα ακόμη παραπάνω.

ΥΓ. Σε άριστη κατάσταση ο Μπουχαλάκης…

Sons Of Football

 

Διαβάστε Περισσότερα