Η επιρροή της blues μουσικής στους Rolling Stones Ι Sons Of Football

Η blues μουσική υπήρξε το είδος που επηρέασε όσο τίποτα άλλο δημιουργικά τους θαυματουργούς Rolling Stones.  Η μπάντα υπήρξε η επιτομή του rock, άξια διάδοχος των υπόλοιπων καλλιτεχνών και ισάξιοι των εγκεφαλικών Beatles. Εξέλιξαν το rock n roll, τη μουσική διαχρονικά έως σήμερα και οφείλουμε πολλά κατ’ επέκταση στη δημιουργικότητα τους.

Οι Rolling Stones από την αρχή φανέρωσαν τις προθέσεις  και τις προτιμήσεις τους όσον αφορά το μουσικό τους προσανατολισμό. Παρότι είναι ένα εκ φύσες γκρουπ ροκ εν ρολ, πρωτίστως τους κέντρισε το ενδιαφέρον οι ιστορίες των μπλουζ τραγουδιών. Η πρώτη τους κίνηση πριν εισέλθουν στο κόσμο του τραγουδιού αποτέλεσε ένα σύντομο ταξίδι στην Αμερική και συγκεκριμένα στη δισκογραφική εταιρεία Chess, προκειμένου να συναντήσουν το είδωλο τους Muddy Waters. Αυτό που τους εντυπωσίασε ιδιαίτερα στον Waters ήταν το έξοχο στυλ που πρόσθετε η σπάνια, βαθειά του φωνή στις ιστορίες των τραγουδιών του. Το έντονο, κυρίαρχο συναίσθημα, το αργό και καθαρό παίξιμο της κιθάρας, ενώ και η χρειά της φωνής του ανατρίχιαζε τον καθένα.

Ένας απλός, ταπεινός άνθρωπος, που εξελίχθηκε σε μία γνωστή φυσιογνωμία της  μουσικής στην Αμερική, απέκτησε άμεσα χρήματα, τα οποία στρέβλωσαν το μυαλό του. Η άστατη ζωή όμως δεν κατάφερε να στεφθεί εμπόδιο στο πολύτιμο ταλέντο του. Οι επιτυχίες του έφεραν το μπλουζ στη κορυφύ όντας ο πρωτοπόρος και κορυφάιος στο είδος. Κυριάρχησε και ενέπνευσε καλλιτέχνες σε όλα τα μήκη, πλάτη του κόσμου, αρχής γενομένης τα νεαρά αγόρια, τους stones, από το Λονδίνο της Αγγλίας.

Γνωρίζοντας τον Waters οι νεαροί Rolling Stones είχαν εξίσου τη τιμητική να συναντήσουν όλα τα αστέρια εκείνης της εποχής: Dixon, Chuck Berry, Robert Johnson κ.λ.π. Δίχως αμφιβολία συμπεραίνουμε η πρώιμη γνώριμια με τα συγκεκριμένα άτομα αφύπνησαν το μυαλό των Stones. Λειτούργησε ως έμπνευση και μία υπόσχεση ότι δουλέυοντας σκληρά και φανερώνοντας τη μουσική δύναμή τους, θα πετύχαιναν στο χώρο που μεγαλουργούσαν κάποτε τα πρότυπά τους. Αντάξιοι να κάθονται δίπλα στα ονόματα τους, έχοντας την δόξα και φήμη που τόσο προσδοκούσαν.

Πέρα από το αστείρευτο ταλέντο του Muddy Waters και των υπόλοιπων αστεριών, ο λόγος που εισήλθαν οι νεαροί Άγγλοι στο χώρο του μπλουζ ήταν  ο τρόπος κυρίως που ξεδίπλωναν οι Αφροαμερικανοί τα βιώματα τους με τη μπλουζ μελωδία. Άνθρωποι που ζούσαν πάντα στο περιθώριο, ανέχονταν τη φυλετική διάκριση ενάντια στα πρόσωπά τους, κατάφεραν και έγιναν οι πρωτομάστορες, οι πρώτες γνήσιες φωνές της έννοιας της μουσικής. Ίσως αυτό που εντόπιζαν οι Stones στις αφηγήσεις τους ήταν οι μείξη των συναισθημάτων τους, ενισχύοντας το με έντονη εικόνα, χρώμα λες και τις αναβίωναν μπροστά στα μάτια τους στις εκτελέσεις των τραγουδιών τους.

Μία ομάδα φτωχών ατόμων, χωρίς ανέσεις, που δεν πίστευε ο απλός, αδαής και αφελής άνθρωπος της εποχής εκείνης ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι με την λίγη γνώση και χαμηλό -ομολογουμένως- βιοτικό επίπεδο κατόρθωσαν να παράγουν τέχνη μέσα από τις αντίξοες συνθήκες που συνάντησαν σε μία αυταρχική. απόλυτη Αμερική προς τις ίδιες τις ζωές και τα δικαιώματά τους. Μία παραγωγή τέχνης κρυμμένη και αναδυόμενη κάτω από την απληστία των ανθρώπων. Χωρίς να το συνειδητοποιήσουν η αξία τους αντήχησε στη μουσική πλευρά της Αμερικής, τα μουσικά θέατρα πλέον τους καλοδεχόντουσαν για τις πρώτες συναυλίες τους. Αλληλεπιδρούσαν με το νεανικό κοινό και λάμβαναν την αναγνώριση που τους αρμόζει.

Αυτό το πάθος και την αστείρευτη τέχνη λάτρεψαν οι Rolling Stones, που πήγαζε από τη σκληρότητα που βίωσαν οι Αφοραμερικανοί καλλιτέχνες. Γι’ αυτούς υπήρξαν ήρωες. Ινδάλματα με τη κουλτούρα και κληρονομιά τους που επιζητούσαν την άξια συνέχιση από τα νέα μουσικά ταλέντα. Το μπλουζ λοιπόν έγινε το είδος με το οποίο θα ένιωθαν ”ζωντανοί” οι Rolling stones. Το είδος με το οποίο μπορούσαν να εκφράσουν όλα όσα ένιωθαν και πίστευαν στη ζωή…

 

Διαβάστε Περισσότερα