Η επιστήμη θα κερδίσει και τον ιό και τους απανταχού Ψεκασμένους Trelogiatros

Από τις αρχές του χρόνου έχουν δημοσιευθεί στο MedRxiv, (μία σελίδα ιατρικής έρευνας για ερευνητικά αποτελέσματα που δεν έχουν ακόμα δημοσιευτεί τυπικά) πολλά επιστημονικά papers για τον κορωνοϊό, ενώ έχουν ήδη κατατεθεί σε δημόσιες βάσεις δεδομένων εκατοντάδες ακολουθίες γονιδιόματος από τα 29.900 νουκλεοτίδια που απαρτίζουν το γενετικό υλικό του ιού.

Αξιοποιώντας αυτήν την πληροφορία έχουν ήδη καταχωρηθεί δυο εκατοντάδες κλινικές δοκιμές που πρόκειται να ξεκινήσουν για φάρμακα και εμβόλια. Αυτό που έδωσε στον ιό το δικό του ύπουλο πλεονέκτημα, ο ανοικτός μας διασυνδεδεμένος παγκόσμιος πολιτισμός, είναι και αυτό που θα τον νικήσει σε χρόνο ρεκόρ.

Είναι ένας αγώνας δρόμου ταχύτητας για τους επιστήμονες, ένας αγώνας αντοχής για εμάς, για τις κοινωνίες, τις οικονομίες και τα συστήματα υγείας μας. Ο δεύτερος, όσο πέφτουν οι αντοχες μας και αυξάνει ο φόβος θα δώσει χώρο εξάπλωσης σε έναν άλλο ιό.

Αυτόν της μοντέρνας δεισιδαιμονίας που αμφισβητεί την επιστήμη, των θεωριών συνωμοσίας και κυρίως της πολιτικής οπισθοδρόμησης που πάντα επενδύει στον φόβο των ανθρώπων. Αν αυτά εξαπλωθούν, θα μας μείνουν και όταν η περιπέτεια αυτή θα είναι πια Ιστορία.

Αν μια πίστη δεν πρέπει να κλονιστεί στον αγώνα αυτόν είναι η πίστη σε μια από τις θεμελιώδεις αρχές του πολιτισμού μας: στην ελεύθερη γνώση και στην επιστήμη.

#gregorifarmakis

Trelogiatros

Διαβάστε Περισσότερα