Η εποχή της κλειδαρότρυπάς I Sherlock

Η τηλεόραση αποτελεί μια δύναμη η οποία ανέκαθεν είχε την δύναμη να διαπλάθει συνειδήσεις, να  αναδεικνύει ή να καταστρέφει καριέρες και να <<εκπαιδεύει>> τον εκάστοτε τηλεθεατή. Ωστόσο τα τελευταία είκοσι έτη, αυτό το πανίσχυρο μέσο απέκτησε άλλη μια ιδιότητα, αφού πλέον αποτελεί έναν άτυπο <<κατάσκοπο>>.

Αναλυτικότερα, όποιος θελήσει να παρακολουθήσει τα βραδινά προγράμματα, θα διαπιστώσει πως τα μεγαλύτερα σε τηλεθέαση κανάλια, επιλέγουν τα ριάλιτι ως το μέσον  ψυχαγωγίας του τηλεθεατή. Αυτή η <<στροφή>> της τηλεόρασης φυσικά δεν είναι τυχαία, επειδή όπως αναφέρθηκε πιο πριν, η τηλεόραση <<εκπαιδεύει>> τον τηλεθεατή σαν άλλος δάσκαλο/γονέας, με αντικείμενο την εισαγωγή της κάμερας στην προσωπική ζωή του ανθρώπου.

Πιθανολογώ πως όλα αυτά ακούγονται κάπως υπερβολικά και για πολλούς ίσως να  αποτελούν την σκοπιά ενός  τυπικού συνωμοσιολόγου. Ωστόσο προς υπεράσπιση μου, θα ήθελα να κάνω μια αναφορά στο πρόσφατο έγκλημα πάθους που σόκαρε την ελληνική κοινωνία και δεν είναι άλλο από την επίθεση με  βιτριόλι στην νεαρή κοπέλα.

Συγκεκριμένα, ο τρόπος που διαλευκάνθηκε η υπόθεση, <<ομοιάζει>> με την παρακολούθηση ενός ριάλιτι. Δηλαδή οι κάμερες των καταστημάτων, οι οποίες καταγράφουν την καθημερινότητα των ανθρώπων, κατάφεραν και κατέγραψαν την δράστη και συνάμα διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην διαλεύκανση της υπόθεσης. Ύστερα η τηλεόραση ή αλλιώς << η κλειδαρότρυπα>>, μας έδωσε όλο το σκηνικό εκθέτοντας θύμα και θύτη, που αποτελούσαν για αυτό το πανίσχυρο μέσο, δύο << παίκτες>> σε ένα ριάλιτι.

Επιπρόσθετα, οι άνθρωποι καθημερινά καταγράφονται άθελα τους από κάμερες. Όταν ψωνίζουν ή κοιτούν βιτρίνες, όταν περνούν διόδια, στο γήπεδο παρακολουθώντας έναν αγώνα της αγαπημένης τους ομάδας και φυσικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όταν ηθελημένα προβάλλουν στιγμές από την ιδιωτική τους ζωή, στον ωκεανό που ονομάζεται διαδίκτυο.

Αναντίρρητα, είμαστε πλέον εξοικειωμένοι με το κομμάτι της έκθεσης, αφού έχει προηγηθεί  όλον αυτό τον καιρό, η κατάλληλη χειραφέτηση από τον <<Μεγάλο Αδερφό>>. Εν κατακλείδι, με την τεχνολογική εξέλιξη στον τομέα της καταγραφής της εικόνας, εν δυνάμει αποτελούμαστε άθελά μας φυσικά, συμμετέχοντες  σε ριάλιτι.

 

Sherlock

Διαβάστε Περισσότερα