Η EUROLEAGUE ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ…DRAZEN
Τέλος πρώτου γύρου στον φετινό μαραθώνιο της διοργάνωσης. Έχουμε δει αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα εντός παρκέ και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια ανάλυση των 7 καλύτερων ομάδων του πρώτου μισού της σεζόν αλλά και τα στατιστικά που κάνουν την διαφορά.
Στην κορυφή της βαθμολογίας η ΤΣΚΚΑ όπου έχει αγωνιστεί και στα 17 ματς του πρώτου γύρου και το ρεκόρ της είναι 14-3 , με τις 12 νίκες να είναι συνεχόμενες .Έχει επιβεβαιώσει την δυναμική της μέχρι στιγμής και με τον δαιμονισμένο James ως πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης με 20,6 πόντους φαντάζει από τώρα φαβορί για την τελική τετράδα.
Πολύ σημαντική η παρουσία του Hillard-10,9 πόντους- όπου αποτελεί το κρυφό όπλο μέχρι στιγμής -ενώ σταθερός και ο Hackett-9,7 πόντους- παίζει το πιο ώριμο μπάσκετ της καριέρας του. Ο Miloutinov άργησε να μπει στο πνεύμα της ομάδας αλλά τον τελευταίο μήνα αποτελεί παράγοντα για το παιχνίδι των Ρώσων-9,3 πόντους & 8,8 ριμπάουντ-.Μάλιστα ηγείται των περισσοτέρων double-doluble στην διοργάνωση με 8 στο σύνολο. Ο πάντα χρήσιμος Clyburn-14,1 πόντους- τραυματίστηκε πάλι και ο χρόνος επιστροφής παραμένει αβέβαιος.
Δεύτερη θέση από την εφτάψυχη Ρεάλ. Με ρεκόρ 12-5 και με την φυγή του Campazzo να μην φαίνεται προς το παρόν δείχνει να έχει πλασαριστεί πολύ ψηλά, για την ακρίβεια ψηλότερα από ότι θα περίμενε. Πολυτιμότερος παίχτης ο Tavares που διανύει εξαιρετική σεζόν και καταγράφει 11,4 πόντους-7,8 ριμπάουντ και είναι ο πρώτος στα κοψίματα με 1,9 σε όλη την διοργάνωση.
Μένει να βγει μπροστά ο Laprovitola για να βοηθήσει ενώ σημαντική μεταβλητή θα αποδειχθεί ο τραυματισμός του Randoplh όπου πρόσφερε 9,3 πόντους. Καλή σεζόν και από τον Thompkins με 10,9 πόντους.
Τρίτη στην κατάταξη η Μπαρτσελόνα με 11-6 ρεκόρ. Ενώ ξεκίνησαν φουριόζοι οι Καταλανοί , έχουν υποστεί καθίζηση και επανωτές ήττες εντός και εκτός έδρας. Το σίριαλ με τον Heurtel επηρέασε την ομάδα εντός και εκτός παρκέ και το ρεκόρ θα μπορούσε να ήταν καλύτερο εάν δεν ξεφούσκωνε τον τελευταίο μήνα. Στο σκοράρισμα ο Mirotic έχει 16,8 πόντους αλλά δίνει και 6,6 ριμπάουντ στην ομάδα του και 1,3 κλεψίματα.
Ο Καλάθης έχει εξαιρετική συνεργασία του με τον Mirotic και είναι το δίδυμο που έχει συνεργαστεί με επιτυχία τις περισσότερες φορές , 33 στο σύνολο , σε όλη την διοργάνωση. Δεν έχει βρει πλήρως τα πατήματα του παρόλα αυτά προσφέρει αρκετά με τους 7,9 πόντους , 7,2 ασίστ- δεύτερος σε όλη την διοργάνωση- και τα 3,4 ριμπάουντ. Τα ποσοστά ευστοχίας του σε βολές και τρίποντο είναι χαμηλά , 65% και 29,5% αντίστοιχα.
Τέταρτη θέση για την εκπληκτική Μπάγερν με ρεκόρ 11-6 και ίσως το πιο ισορροπημένο μπάσκετ στην φετινή διοργάνωση. Εκρηκτικό ξεκίνημα στη σεζόν για τους Γερμανούς συνέχισαν στο ίδιο μοτίβο σε όλο τον πρώτο γύρο.
Τρεις είναι οι παίχτες κλειδιά για την ομάδα του coach Τρινκέρι όπου πλέον μας παρουσιάζει ένα σύνολο που αποδίδει όμορφο αλλά και αποτελεσματικό μπάσκετ. Ο Baldwin με 14,2 πόντους , 3,8 ασίστ και 1,4 κλεψίματα δίνει απαντήσεις στους επικριτές του και είναι ο πολυτιμότερος παίχτης για την φιλόδοξη Μπάγερν.
Έπεται ο Lucic όπου στα πρώτα 10 παιχνίδια ήταν ο πρωταγωνιστής της διοργάνωσης και μετρά προς το παρόν 14,4 πόντους , 4,9 ριμπάουντ με 49% στα σουτ τριών πόντων αλλά και 90,3% στις βολές. Σημαντική παρουσία μέσα στην ρακέτα από τον δυναμικό Reynolds με 13,4 πόντους και 6,9 ριμπάουντ.
Στην πέμπτη θέση η Ζενίτ του coach Πασκουάλ όπου με ένα γεμάτο roster έχει φτάσει το ρεκόρ στο 10-5. Άργησε να ρολάρει λόγω των πολλών κρουσμάτων αλλά πλέον αποτελεί την πιο φορμαρισμένη ομάδα της διοργάνωσης. Ο Pangos είναι ο εγκέφαλος της ομάδας και μετρά 11,2 πόντους , 6,2 ασίστ αλλά 2,1 ριμπάουντ.
Από κοντά ο Thomas με 8,9 πόντους και 5,4 ριμπάουντ αλλά και ο Poythress με 9,3 και 4,9 ριμπάουντ. Δεύτερη νεότητα για τον εκτελεστή Rivers -40,3% στο τρίποντο-και αρκετούς παίχτες όπως ο Hollins με 8,7 πόντους και o Baron με 8,8 πόντους , έτοιμους να κρίνουν ένα παιχνίδι.
Η Zalgiris βρίσκεται στην έκτη θέση και συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε πέρυσι .Με ρεκόρ 10-7 έκανε πολύ δυνατό ξεκίνημα , είχε κάμψη αλλά έδειξε ότι το υλικό όπου είναι φτιαγμένη είναι ανθεκτικό. Ο Grigonis είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής με 14,9 πόντους και ποσοστά εξωπραγματικά. Βολές 98,1% , δίποντα 54,1% και 50,7% στα τρίποντα.
Ο Lauvergne δίνει 10,3 πόντους και 5,4 ριμπάουντ ενώ έχει κάνει το step up και το διαμαντάκι Jokubaitis με 7,9 πόντους και 2,9 ασίστ. Σπουδαία δουλειά από τον coach Schiller όπου δείχνει να έχει βγει από την σκιά του Saras. Εκπληκτικό και το συνολικό στατιστικό στα τρίποντα για την ομάδα με 43,7% , το κορυφαίο σε όλη την διοργάνωση , ενώ είναι πρώτη και στις βολές με 86,6%.
Με το ίδιο ρεκόρ 10-7 , η αδυναμία μου τη φετινή σεζόν , η ομάδα της Βαλένθια. Άρτια επιθετικό σύνολο παίζει σύγχρονο μπάσκετ με την τετράδα των ψηλών της να δείχνει αρετές που αποδεικνύονται χρήσιμες στο σύγχρονο μπάσκετ.
Ο Dubljevic προσφέρει 10,8 πόντους , 5,4 ριμπάουντ και 2,4 ασίστ, ενώ ο Prepelic εκτελεί τους αντιπάλους του και έχει 11,4 πόντους με 3,2 ασίστ . Williams με 9,6 πόντους, Kalinic με 9,5 και Tobey με 8,8 συμπληρώνουν την πεντάδα των Ισπανών που μέχρι στιγμής επιθετικά παρουσιάζει το καλύτερο σύνολο της διοργάνωσης. Στο 59,9% το συνολικό ποσοστό για τα δίποντα για τους Ισπανούς , που είναι πρώτοι στην σχετική κατάταξη.
Στο κομμάτι της στατιστικής πάντα βρίσκονται ενδιαφέροντα στοιχεία για τον τρόπο συμπεριφοράς των ομάδων. Ξεκινάμε με την ΤΣΚΚΑ όπου βρίσκεται στην πρώτη θέση της κατηγορίας για τις κατοχές ανά αγώνα με 85,1 και δεύτερη έρχεται η Άλμπα , του θιασώτη του παιχνιδιού των πολλών κατόχων , coach Ρενέσες με 84,5.
Στην αναλογία ασίστ/λαθών βρίσκουμε στην πρώτη θέση την Βαλένθια με 1,7 και ακολουθεί η Ρεάλ με 1,6 μονάδες. Την αντίστοιχη πρωτιά στους παίχτες κατέχει ο DiBartolomeo της Μακάμπι με 7 μονάδες. Η Μπάγερν κατέχει μια σημαντική πρωτιά που την βρίσκει τα περισσότερα λεπτά , 55,6 , έχοντας το bonus στις ελεύθερες βολές έναντι των αντιπάλων της.
Στα ατομικά στατιστικά πρώτος σε ασίστ ο Shved με 8,4 αλλά και σε λεπτά συμμετοχής με 32,7 ενώ ο Henry της Μπασκόνια κατέχει την πρώτη θέση στα κλεψίματα με 2,1. Η συνέχεια όπως πάντα στα παρκέ.