Η Formula 1 έλυσε το συμβόλαιο της με το ρωσικό Grand Prix

Η Φόρμουλα 1 αποφάσισε ότι οι αγώνες στη χώρα είναι αδύνατοι μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Ο αγώνας στο Σότσι που ήταν προγραμματισμένος για τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους έχει ήδη ακυρωθεί. Δεν θα υπάρχει πλέον αγώνας στην Αγία Πετρούπολη, όπου επρόκειτο να μεταφερθεί το 2023.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν το κλειδί για την καθιέρωση της διοργάνωσης το 2014. Ο Πούτιν, ο οποίος παραμένει στενά συνδεδεμένος με τον αγώνα, έχει ένα παλάτι στο Σότσι και η Αγία Πετρούπολη είναι η γενέτειρά του.

Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι η F1 δεν θα διεξάγει αγώνες στη Ρωσία για το ορατό μέλλον – ουσιαστικά, τουλάχιστον για όσο καιρό ο Πούτιν παραμένει στην εξουσία.

“Η Φόρμουλα 1 μπορεί να επιβεβαιώσει ότι έχει καταγγείλει το συμβόλαιό της με τον διοργανωτή του ρωσικού γκραν πρι, πράγμα που σημαίνει ότι η Ρωσία δεν θα έχει αγώνα στο μέλλον”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Ο Verstappen υπέγραψε νέο συμβόλαιο με τη Red Bull

Η F1 συζήτησε τι μέτρα θα λάβει στη συνέχεια τις ημέρες που πέρασαν από τότε που αποφάσισε να ακυρώσει τον φετινό αγώνα την περασμένη εβδομάδα, μία ημέρα μετά την εισβολή. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διεξαγωγή ενός αγώνα στη Ρωσία δεν ήταν βιώσιμη μετά από όσα συνέβησαν.

Ο αγώνας είναι ένας από τους πιο προσοδοφόρους στο ημερολόγιο και είχε μακροχρόνιο συμβόλαιο. Η της F1 έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση του διοικητικού οργάνου της FIA αυτή την εβδομάδα να επιτρέψει στους Ρώσους αγωνιζόμενους να λάβουν μέρος σε παγκόσμιους αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Πρόκειται για μια σπάνια δημόσια διαφωνία μεταξύ της F1 και της FIA και μια ένδειξη της απογοήτευσης της F1 για τη στάση της FIA απέναντι στη Ρωσία.

Η FIA έχει ήδη αντιμετωπίσει αντιδράσεις από την απόφαση του παγκόσμιου συμβουλίου μηχανοκίνητου αθλητισμού την Τρίτη. Την επόμενη ημέρα το διοικητικό όργανο του βρετανικού μηχανοκίνητου αθλητισμού απαγόρευσε σε όλους τους κατόχους ρωσικών αδειών να αγωνίζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η FIA δικαιολόγησε την απόφασή της λέγοντας ότι ήταν σύμφωνη με την πολιτική της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ).

Αλλά η ΔΟΕ, στην οποία ανήκει η FIA, συνέστησε την Τρίτη “στους διοργανωτές εκδηλώσεων να μην προσκαλούν ή να μην επιτρέπουν τη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών και αξιωματούχων σε διεθνείς αγώνες… προκειμένου να προστατευθεί η ακεραιότητα των παγκόσμιων αθλητικών διοργανώσεων και για την ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων”.

Πρόσθεσε μια δεύτερη ρήτρα που επιτρέπει στους αθλητές και τους αξιωματούχους να συμμετέχουν με ουδέτερους όρους “όπου αυτό δεν είναι δυνατό σε σύντομο χρονικό διάστημα για οργανωτικούς ή νομικούς λόγους”.

Η FIA δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε ότι αυτό ισχύει για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, στον οποίο τα περισσότερα πρωταθλήματα δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει το 2022.

Την Πέμπτη η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC) ανέτρεψε προηγούμενη απόφασή της και απαγόρευσε στους αθλητές από τη Ρωσία και τη σύμμαχό της Λευκορωσία να συμμετάσχουν στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2022 στο Πεκίνο, λέγοντας ότι η “κατάσταση στα χωριά των αθλητών” είχε γίνει “αφόρητη”.

Διαβάστε Περισσότερα