Η ΦΟΥΣΚΑ ΔΕΝ ΕΣΚΑΣΕ……….DRAZEN

Για περίπου 2,5 μήνες το NBA σχεδίασε και έθεσε σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο πλάνο. Έφτιαξε μια ολόκληρη εγκατάσταση στο Orlando και με τους δικούς του όρους , πραγματοποιήθηκαν 172 αγώνες , με μηδέν κρούσματα παρακαλώ.

Αυτό είναι σαφώς η μεγάλη εικόνα .Συνέβησαν πολλά εντός και ακόμα περισσότερα εκτός παρκέ. Άλλα τα διαχειρίστηκε με επιτυχία άλλα όμως ξέφυγαν από τον οργανισμό του NBA και ίσως να μην ήταν και αποκλειστικά ευθύνη των διοικούντων του πρωταθλήματος.

Εντός παρκέ οι Lakers επιβεβαίωσαν το ρόλο του φαβορί. Μπήκαν στην φούσκα μουδιασμένοι αλλά στα playoffs σοβαρεύτηκαν και κατέκτησαν το δαχτυλίδι. Οι Heat μπήκαν στο μίνι πρωτάθλημα του Orlando ως μια συμπαθητική ομάδα και βγήκαν άλλη ομάδα παραλίγο πρωταθλήτρια. Εκπληκτική αλλαγή , δούλεψαν όσο δεν πάει και αναδιοργάνωσαν την ομάδα στο μέγιστο βαθμό.

Επόμενη ομάδα που εντυπωσίασε ήταν οι Nuggets , έφτασαν μέχρι τους τελικούς της Δύσης και πλέον θεωρούνται φαβορί για το επόμενο πρωτάθλημα αφού έχουν το πιο ελπιδοφόρο project.

Απογοήτευσαν οι Bucks που δεν κατάφεραν να πάνε μακριά  για μια ακόμη σεζόν και φυσικά οι πολλά υποσχόμενοι και αρκετά μπερδεμένοι Clippers.

Σε επίπεδο παιχτών ο Lebron μεγάλωσε τον μύθο του και ο Davis απέδειξε πως είναι ο καλύτερος συμπαίχτης που είχε ποτέ ο Lebron. O Butler πραγματοποίησε εμφανίσεις MVP και οι τριάδα των πιτσιρικάδων των Heat -Herro, Robinson , Nunn- απέδειξαν ότι αποτελούν το μέλλον του πρωταθλήματος.

Ο Doncic έθεσε υποψηφιότητα ήδη για MVP της επόμενης σεζόν. Νομίζω ότι η ηλικία του δεν είναι η πραγματική-λέτε να είναι σαν τους Νιγηριανούς στο ποδόσφαιρο την δεκαετία του ’90- αφού παίζει ως 30άρης.

Στα στατιστικά των αγώνων οι ομάδες έβαλαν οριακά περισσοτέρους πόντους αλλά και ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι διαιτητές σφύριζαν ελαφρώς περισσότερο ίσως λόγω της έλλειψης του κόσμου και της πίεσης που ενδεχομένως θα είχαν εάν τα γήπεδα ήταν γεμάτα.

Εκτός παρκέ ίσως συνέβησαν γεγονότα που επηρέασαν όλη την διοργάνωση και παραλίγο να την τινάξουν στον αέρα. Προσωπική μου άποψη είναι ότι οι παίχτες δεν εκμεταλλεύτηκαν έξυπνα το marketing του NBA και πως στήθηκε το όλο εγχείρημα ώστε να δώσει ένα μήνυμα ενάντια στον ρατσισμό.

Στην διάρκεια της διοργάνωσης χάθηκαν στην μετάφραση , ήθελαν να αποχωρήσουν , ακυρώθηκαν κάποια παιχνίδια ως ένδειξης διαμαρτυρίας ,δεν είχαν όμως μια κοινή γραμμή και τα ίδια τα γεγονότα ίσως τους ξεπέρασαν.

Εν κατακλείδι το NBA πέτυχε στην εφαρμογή του πλάνου , απέτυχε όμως στο να προσελκύσει τα απαιτούμενα νούμερα τηλεθέασης. Έφτασε σε αυτό το σημείο κυρίως λόγω δυο παραγόντων.

Ο ένας είναι αυτός που αναφέρθηκε ήδη , ότι κάπου οι παίχτες και οι διοικούντες του οργανισμού μπέρδεψαν το μήνυμα , δεν είχαν -παράδοξο για το NBA- plan Β σε περίπτωση που προκύψουν γεγονότα εκτός φούσκας . Είπαμε οι καταστάσεις και ο αναβρασμός της κοινωνίας των Η.Π.Α. τους προσπέρασαν όλους και τους βρήκαν απροετοίμαστους.

Ο δεύτερος είναι ότι η διοργάνωση έπεσε πάνω στην έναρξη του Αμερικανικού ποδοσφαίρου αλλά και την έναρξη των playoffs του baseball. Ουσιαστικά δυο αθλημάτων που είναι δημοφιλέστερα από το μπάσκετ στις Η.Π.Α. Ο κομισάριος Silver το αντιλήφθηκε εκ των υστέρων και θέλει να ξεκινήσει την σεζόν φέτος τα Χριστούγεννα , για να τελειώσει νωρίτερα και να αποφύγει την σύγκριση .

Πρόσημο θετικό , ενδιαφέρον project , μείωσε την απώλεια εσόδων , έκανε επανασύνδεση με την τεράστια αγορά της Κίνας και μακάρι να καταφέρει να αποτελέσει τροφή για σκέψη για την διοίκηση της Euroleague που δεν μπήκε ούτε στον κόπο να σκεφτεί κάτι παρόμοιο.

Διαβάστε Περισσότερα