Η ιστορία της PUMA στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Al Jazeera

Το 1924, ένα ζευγάρι νεαρών Γερμανών οι Rudolf και Adolf Dassler άνοιξαν το εργοστάσιο παπουτσιών Dassler Brothers. Η εταιρεία ξεκίνησε τη λειτουργία της λίγο έξω από το σπίτι των γονιών τους. Κανένας από αυτούς δεν θα είχε φανταστεί, λοιπόν, ότι σχεδόν 100 χρόνια μετά, η κληρονομιά τους θα συνέχιζε. Και όχι μόνο συνεχίζει, τα αδέλφια έγιναν δύο από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αθλητικών ειδών στον πλανήτη. Ο Adolf, ή ο Adi, ξεκίνησε την Αdidas – συντομογραφία του Adi Dassler. Ο Rudolf, εν τω μεταξύ, βρήκε τον Ruda το 1948. Εμπνευσμένος από τη δύναμη, την ευκινησία και την αντοχή της γάτας puma, ο Ruda έγινε σύντομα PUMA – το οποίο απασχολεί πλέον περισσότερους από 13.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και έχει καθαρή αξία 5 δισ. $. .

 

Το ποδόσφαιρο δεν έχει κανένα ρόλο να παίξει στην άνοδο της εταιρείας από ένα τοπικό εργοστάσιο υποδημάτων σε έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αθλητικών ειδών στον πλανήτη. Και καθώς η PUMA αναμένεται να εκπροσωπηθεί σε μεγάλο βαθμό σε ένα ακόμη Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, με δέκα από τις 40 εμφανίζεις, έχουν τη δική τους ιστορία να πουν στην καθιέρωση του PUMA ως πολυεθνικού αθλητικού τύπου βαρέων βαρών. Η μπότα ποδοσφαίρου Atom σύντομα τέθηκε σε παραγωγή και την φορούσε η Δυτική Γερμανία στον πρώτο μεταπολεμικό αγώνα τους με την Ελβετία. Αυτό ξεκίνησε μια μακρά σχέση μεταξύ της PUMA και του ποδοσφαιρικού συλλόγου στην Ευρώπη.

 

Ήταν λίγο καιρό πριν τα προϊόντα της PUMA φορεθούν σε όλο το Euro, με τον ο Pele και τον Eusebio να αγκαλιαάζουν το King boot αμέσως μετά ο Johan Cruyff πήρε τη θέση του από το εμπορικό σήμα της PUMA και την εταιρέια να εξαπλώνεται σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική Ευρώπη. Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974 ήταν μια τεράστια νίκη για την PUMA. Επειδή ενώ η adidas ανέλαβε τη θέση του κυρίαρχου κατασκευαστή εμφανίσεων, ο Cruyff, ο οποίος είχε αποκλειστική συμφωνία με την PUMA και γνώριζε τον ανταγωνισμό μεταξύ των δύο εταιρειών, αρνήθηκε να φορέσει την εμφάνιση της Αdidas με τις 3 ρίγες!!. Αντ ‘αυτού, είχε ένα ειδικό κιτ δύο λωρίδων, το οποίο φορούσε μέχρι τον τελικό !!!!! Έπαιξε με την ίδια ενδυμασία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1976. Η ενέργεια του αυτή έδωσε στην PUMA μια τεράστια φήμη και δύναμη στο brand της Puma έναντι των γιγάντων της βιομηχανίας αθλητικών παπαουτσιών για τα επόμενα χρόνια.

 

Ένα παρόμοιο ζήτημα προέκυψε με τον Lothar Matthaus της Γερμανίας, ο οποίος ήταν πιστός στα παπούτσια της PUMA παρά την έντονη πίεση από τη γερμανική FA να φορέσει adidas. Ο Matthaus φορούσε PUMA καθώς σκόραρε εναντίον της Ολλανδίας στους ημιτελικούς του Euro 1988, και κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο και το Ballon d’Or ως αθλητής της PUMA. Η πρώτη εμφάνιση PUMA που εμφανίστηκε σε Euro ήρθε το 1996. Η Βουλγαρία και η Τσεχική Δημοκρατία φορούσαν PUMA με την Τσεχία να φτάνει μέχρι τον τελικό , όπου έχασε από τη Γερμανία. Βασικοί Τσέχοι παίκτες εκείνη την εποχή – όπως ο Pavel Nedved – έγιναν οι πρώτοι παίκτες που έφεραν την PUMA μπροστά στο ευρωπαϊκό κοινό. Μέχρι τις αρχές του αιώνα, μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα ποδοσφαίρου στον κόσμο έκαναν ουρά για να το δοκιμάσουν. Η απόκτηση των παγκόσμιων πρωταθλητών της Ιταλίας – του οποίου ο τερματοφύλακας Gianluigi Buffon έχει φορέσει γάντια PUMA καθ ‘όλη τη διάρκεια της καριέρας του – πήρε τα πράγματα σε ένα νέο επίπεδο.

Οι εμφανίσεις  της Ιταλίας πούλησαν γρηγορότερα από οποιοδήποτε άλλη φανέλα της PUMA που είχε πουλήσει ποτέ στην Ευρώπη πριν από το Euro 2004 … ακόμα κι αν το τουρνουά δεν πήγε ακριβώς στο πλάνο για τον Giovanni Trappatoni και την ομάδα του. Αλλά οι Ιταλοί έχουν κολλήσει με την PUMA έκτοτε, φορώντας την σε επτά μεγάλα τουρνουά – συμπεριλαμβανομένου του Euro 2012 χάνοντας στον τελικό απο την Ισπανία. Τα καινοτόμα προϊόντα της PUMA εξακολουθούν να είναι εκθαμβωτικά μέχρι και σήμερα. Ενώ η Γαλλία έχασε τη θέση της στον τελικό του Euro 2016, ο Antoine Griezmann έπαιζε με αθλητικά παπούτσια της PUMA, καθώς κέρδισε το βραβείο Golden Boot and the Player of the Tournament.

 

Στο Euro 2020, πέντε από τις 20 ομάδες φορούν  PUMA, ενώ οι παίκτες σχεδόν σε κάθε ομάδα θα φορούν μπότες των οποίων η καταγωγή βρίσκεται σε ένα γερμανικό εργοστάσιο πριν από σχεδόν 100 χρόνια. Όχι πολύ κακό, αν το καλοσκεφτείτε …… 

 

 

Al Jazeera

Διαβάστε Περισσότερα