Η Ιστορία της ΣΕΚΑΠ και η Λάσπη κατά του Ιβάν Σαββίδη

Τις τελευταίες ώρες παρατηρείται κρεσέντο επιθέσεων και λάσπης κατά του Ιβάν Σαββίδη από συστημικά μέσα συγκεκριμένης προέλευσης. Κάτι συνηθισμένο εξάλλου για μας τους ”Ιθαγενείς” και αδαείς. Αυτό γίνεται μετά τις δεκάδες ”Ντροπολογίες” που πέρασε η απερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μία από αυτές τις ”Ντροπολογίες” λοιπόν αφορά και ένα πρόστιμο που επιβλήθηκε στην ΣΕΚΑΠ κατά την περίοδο που η επιχείρηση ανήκε στο Δημόσιο. Αυτή η τροπολογία αναφέρει ότι: «η μη κήρυξη ως αστικώς συνυπεύθυνου του νομικού προσώπου που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 152 του τελωνειακού Κώδικα καταλαμβάνει και εκείνες τις περιπτώσεις στις οποίες η καταλογιστική πράξη δεν είχε μεν εκδοθεί έως την ημερομηνία μεταβίβασης των μετοχών ή περιουσιακών στοιχείων, εκδόθηκε, όμως, πριν την έναρξη ισχύος του ν. 4469/2017. Δεν οφείλονται εφεξής τυχόν επιβαρύνσεις για τις οποίες το νομικό πρόσωπο έχει κηρυχθεί αστικώς συνυπεύθυνο». Υπογραμμίζεται παράλληλα πως από τις διατάξεις προκαλείται σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού απώλεια εσόδων από τη διαγραφή οφειλών από πρόστιμα, πολλαπλά τέλη, δασμούς και λοιπές επιβαρύνσεις που προέρχονται αποκλειστικά από καταλογιστικές πράξεις. Η ανωτέρω απώλεια θα αντιμετωπίζεται από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού».

Είναι όμως έτσι τα πράγματα ή παραπληροφορούν για μια ακόμα φορά τον κόσμο για μικροπολιτικά συμφέροντα; Εμπλέκεται πράγματι ο Ιβάν Σαββίδης ή τον φοβούνται τόσο που πρέπει να τον πολεμήσουν με ανοίκεια μέσα;

Ας τα πάρουμε λοιπόν από την αρχή τα πράγματα…

H τότε συνεταιριστική καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, ήταν εταιρία δημοσίου συμφέροντος, ελεγχόμενη σχεδόν απόλυτα από την Αγροτική Τράπεζα & την ΣΕΚΕ ενώ από το 2013 πωλήθηκε στον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη ούσα χρεοκοπημένη, κατόπιν πιέσεων της κυβέρνησης Σαμαρά για να μην πέσει στα χέρια Τουρκικού ομίλου.

Ο Σαββίδης, λοιπόν, όχι μόνον εξαγόρασε τη ΣΕΚΑΠ αλλά επένδυσε στα τρία χρόνια που ακολούθησαν, μαζί με τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, περίπου 35 εκατ. ευρώ, όσο η εταιρεία επέστρεψε σε καθαρή κερδοφορία μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια, ενώ έφθασε να έχει λειτουργικά κέρδη άνω των 4 εκατ. ευρώ & 170 εργαζόμενους.

Το 2015 επιβάλλεται ποινή της φυλάκισης 4 ετών από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Ξάνθης στον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της συνεταιριστικής ΣΕΚΑΠ Ιωάννη Ζήνα για υπόθεση λαθρεμπορίου τσιγάρων που τελέστηκε το 2008-9.

2017 (4 Απριλίου) – H υπόθεση εκδικάζεται στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής και αφορά την επιβολή προστίμου, πρόσθετων φόρων και τελών, ύψους 38 εκατ. ευρώ στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ.

Με απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κομοτηνής που επικυρώθηκε αργότερα από το αντίστοιχο Εφετείο, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 38 εκατ. ευρώ στη διορισμένη από την πολιτεία διοίκηση για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές (την εποχή που μέτοχος της ΣΕΚΑΠ ήταν η Αγροτική Τράπεζα και η ΣΕΚΕ) και καλεί τη νέα ιδιοκτησία της εταιρείας, που βρίσκεται στον έλεγχο του Ιβάν Σαββίδη από το 2013 να το πληρώσει.

Όπως ήταν φυσικό, ο νέος ιδιοκτήτης αρνείται κάθε πιθανότητα αποπληρωμής, που ακόμη και να υποθέσουμε ότι γνώριζε τα μπλεξίματα της τέως διοίκησης, δεν ήταν καθόλου υπεύθυνος γι’ αυτά. Το Δημόσιο δηλαδή επέβαλε πρόστιμο στον εαυτό του & στους διορισμένους του, αλλά ζητά να το πληρώσει ο νέος ιδιοκτήτης.

Έτσι και παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε πολύ εύκολα να κηρύξει πτώχευση στην επιχείρηση (οπότε το δημόσιο να μην εισπράξει μία) και δεκάδες οικογένειες να μείνουν άνεργοι εν μέσω οικονομικής κρίσης ο Ιβάν Σαββίδης τον Μάρτιο του 2018 διασφάλισε την λειτουργία της ΣΕΚΑΠ και τις θέσεις εργασίας, μεταβίβασε την επιχείρηση στη δεύτερη μεγαλύτερη πολυεθνική καπνοβιομηχανία του κόσμου, την Japan Tobacco μετά τη συμφωνία πώλησης έναντι 1,6 δισ. δολαρίων (90 δισ. ρούβλια) της ρωσικής εταιρείας Donskoy Tabak, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη, που είχε εξαγοράσει και την ελληνική επιχείρηση το 2013.

Εν ολίγοις ο Ιβάν Σαββίδης δεν έχει καμία σχέση με το συγκεκριμένο πρόστιμο, πρώτον διότι η τέλεση του αδικήματος συνέβη σε περίοδο που αυτός δεν είχε καμία σχέση με την εταιρία, και δεύτερον το πρόστιμο αφορά τον νέο ιδιοκτήτη που δεν έχει καμία σχέση με τον Ιβάν Σαββίδη. Εξάλλου από το ποσό της εξαγοράς της Εταιρίας του Σαββίδη καταλαβαίνει και ο πιο ανόητος ότι το πρόστιμο ήταν φραγκοδίφραγκα μπροστά στο συνολικό Deal.

Αυτά τα ολίγα πραγματικά γεγονότα και ελπίζω να επικρατήσει η λογική ….σε αυτή την χώρα

Τrelogiatros – PAOK

Διαβάστε Περισσότερα