Η Μάντσεστερ Σίτι αγοράζει ακριβά, αλλά επιλέγει σωστά | Sons Of Football

Ένα εκ των πολυτάραχων deals στην περίοδο αυτή που κυριαρχεί η Μάντσεστερ Σίτι στην Αγγλία, ήταν εκείνο του Ντε Μπρόινε και τα 80 εκατ. ευρώ που φάνταζαν τότε υπερβολικά, ενώ έφεραν και σχόλια χλευασμού από ορισμένους του αθλήματος. Ομολογουμένως οι πανάκριβες μεταγραφές έχουν αποδειχθεί σε βάθος χρόνου χάσιμο χρόνου και ουσία για κάθε σύλλογο, αλλά δεν ισχύει πάντα για όλες. Στην περίπτωση της Σίτι, οι προσθήκες που πραγματοποιούνται έχουν επί το πλείστον θετικό αντίκτυπο στο αγωνιστικό κομμάτι, σβήνοντας από τη μνήμη των φιλάθλων τα αρχικά ποσά που δαπανούνται.

Μεγαλύτερο παράδειγμα αποτελεί ο χαφ – πρότυπο των τελευταίων ετών, ο Ντε Μπρόινε. Εάν βγάλουμε εκτός συζήτησης ορισμένους κορυφαίους άλλης δεκαετίας (Μόντριτς, Ινιέστα, Μπούσκετ, Κρος κλπ.), τότε ο Βέλγος είναι ό,τι πιο σύγχρονο αντικρίζουμε στον άξονα. Τότε βέβαια που η Σίτι αποζητούσε απεγνωσμένα την επιτυχία μέσα από ηχηρές κινήσεις, ουδείς συνειδητοποιούσε ότι μαζί με αυτές ερχόταν και η σωστή εκτίμηση. Διότι ο «καροτομάλλης» Ντε Μπρόινε μεν κόστισε αρκετά, αλλά το αποτύπωμά του στον αγωνιστικό χώρο έχει πάει στην άκρη όσους ήταν αρχικά καχύποπτοι.

Αυτή η υπεροπτική στάση ορισμένων απέναντι στην εύρεση επιτυχία από την Σίτι, τους φέρνει πλέον απέναντι σε μία αναπάντεχη αλήθεια: 1 δις μπορεί να ξόδεψαν οι Σίτιζενς, αλλά στο γενικό απολογισμό τις έφεραν διακρίσεις και ένα λατρεμένο ποδόσφαιρο με διάρκεια. Ασφαλώς και όλες οι μεταγραφικές υποθέσεις δεν είχαν θετικό πρόσημο μετέπειτα στο χορτάρι (π.χ. Μεντί), αλλά κοιτάζοντας τη δεδομένη στιγμή τον Χάλαντ, αυτό που λέει κανείς είναι ότι η Σίτι γνωρίζει να δημιουργεί ένα σύνολο μονάδων υψηλών ικανοτήτων.

Ωστόσο, για να επιτευχθεί η τελική εικόνα που εμείς αποκομίζουμε πλέον από την οθόνη ή το γήπεδο, χρειαζόταν αρχικά τον κατάλληλο πρωτομάστορα, όπως και το απαραίτητο team για την προεργασία της επιλογής κάθε ποδοσφαιριστή. Ο Γκουαρδιόλα είναι σίγουρα εγγυητής αυτών των εύστοχων επιλογών, και το ότι όλοι οι αρμόδιοι του κλαμπ ρίχνει ιδιαίτερο βάρος σε λεπτομερή πλέον αναλυτικά στοιχεία στο ποδόσφαιρο, που προσφέρουν ένα σενάριο της μετέπειτα πορείας του καθενός. Σίγουρα σε αρκετές περιπτώσεις, το πλάνο δεν λειτουργεί (ακόμη) στο έπακρο, όπως λόγου χάρη στον Γκρίλις.

Το ευτυχές γεγονός για την Σίτι είναι ότι πληρώνει ακριβά, πετυχαίνει όμως και ανάλογη ποιότητα στο χορτάρι. Διότι στο χώρο του αθλήματος έχουν υπάρξει προ πολλού «θύματα» και θα συνεχίζουν να υπάρχουν. Έχουμε κατά καιρούς αναλύσει μεταγραφές που άγγιξαν έως και τα 150 εκατ. (!), δίχως ποτέ να ανταποκρίνονται στις αόριστες φαντασιώσεις όσων ολοκλήρωσαν αυτές. Παράλληλα, στη λίστα μεταγραφών του ενός δις την τελευταία δεκαετία, προκύπτουν κλαμπ που αγνόησαν την επιτυχία και κατέληξαν σε επικίνδυνα μονοπάτια. Η έτερος αντίπαλος Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει βαλθεί στην αγορά πανάκριβων παικτών, αλλά η μία αστοχία έρχεται μετά την άλλη. Η Μπάρτσα εκ Ισπανίας μεριάς έφτασε σε σημείο χρεοκοπίας, αφήνοντας στην άκρη εδώ και λίγα χρόνια τους παραλογισμούς στις μεταγραφικές υποθέσεις.

Η Σίτι το έχει κερδίσει πλέον αυτό: το ότι δαπανά, αλλά προξενεί πλέον στο φίλαθλο κάτι ακόμη πιο ωραίο, με προσδοκίες. Παρότι υπήρχε αμφιβολία για έναν άσημο Βέλγο χαφ της Μπουντεσλίγκα, αμέσως κάμφθηκαν οι όποιες αμφιβολίες. Όσες αμφισβητήσεις ήλθαν εξίσου στην επιφάνεια με τον «ψηλό» και «εκτός γούστου» για τον Πεπ, Χάλαντ, εντέλει ο Νορβηγός ολοκληρώνει με τον ιδανικότερο τρόπο (10 γκολ/6 συμμ.) έως τώρα το υπέροχο build up των συμπαικτών του, τον «στραγγαλισμό» που κάνει σύσσωμο το σύνολο στον αντίπαλο.

Sons Of Football

Διαβάστε Περισσότερα