Η Μπάγερν αποτελεί την εξαίρεση της εποχής μας Sons Of Football

Η νεότερη έκδοση της Μπάγερν αλλά και η πάγια τακτική της στην αναμόρφωση ενός συνόλου αποτελούν το πρότυπο που ίσως αποθαρρύνουν τους Μεγάλους για πολυδάπανες μεταγραφικές κινήσεις και θα τους οδηγήσουν στο μοναδικό αληθινό σκοπό: στη δημιουργία ομάδων με γνώμονα την ουσία του ποδοσφαίρου, μακριά από προφίλ μίας ακριβής βιτρίνας και από επιτυχίες ανάλογα με τα μηδενικά σε κάθε σπατάλη.

Λίγο πολύ, οι περισσότεροι σύλλογοι στα πιο ποιοτικά πρωταθλήματα σκέφτονται και κινούνται με το ίδιο σκεπτικό. Παρότι οι Παρί και Σίτι επικρίνονται για τις αμαρτωλές μεθόδους τους από τη πλειονότητα των φιλάθλων, παραβλέπεται από τους ίδιους ότι τα υπόλοιπα κλαμπ εξίσου γοητεύονται από την τακτική των δυσθεώρητων ποσών. Η Μπάγερν και οι επενδύσεις της στην αναμόρφωση του ρόστερ δεν προσέλκυσαν ποτέ σε μεγάλο βαθμό τα φώτα της δημοσιότητας. Ούτε τις πένες των δημοσιογράφων, ούτε κυρίως το ενδιαφέρον των ανταγωνιζόμενων κλαμπ. Με τη σειρά τους, οι τελευταίοι τουλάχιστον χρειάζεται να αναρωτηθούν εάν πρόκειται για πιο safe πολιτική αυτή των Γερμανών, με μακροπρόθεσμα οφέλη.

Αντί αυτού, η Αγγλία έχει κλονιστεί από ανταλλαγή τεράστιων ποσών για χάρη νέων προσθηκών, των οποίων τα οικονομικά έξοδα δεν αντικατοπτρίζουν την αξία τους. Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και στην Ισπανία, με την Ρεάλ να συστήνει κάποτε την μέθοδο των ακριβών αγορών και τη Μπαρτσελόνα να εξελίσσει μετέπειτα το έγκλημα, δαπανώντας σχεδόν 1 δις την τελευταία εφταετία. Επιπλέον, η Ιταλία βαδίζει στον ίδιο ανορθόδοξο δρόμο, αποσκοπώντας στις άμεσες επιτυχίες μέσω των τεραστίων επενδύσεων (βλ. Γιούβε) Από την άλλη, η Bundesliga κινείται σε πιο λογικά πλαίσια, με την Μπάγερν να αποτελεί υπόδειγμα και παράδειγμα προς μίμηση για τους μικρότερους της λίγκας. Όσον αφορά την Γαλλία, εκεί δεσπόζει η απλησίαστη πολιτική της φιναλίστ φέτος, της Παρί Σεν Ζερμαίν, η οποία όλο και ενισχύει το χάσμα με τις υπόλοιπες Γαλλικές ομάδες.

Η Μπάγερν λοιπόν και οι… επενδύσεις της έλαβαν τα εύσημα, καθώς εργάστηκαν σε βάσεις με στέρεο παρόν και πιο επιτυχές μέλλον. Μολονότι το κλαμπ αποχωρίστηκε τις δύο «σημαίες» της (Ρόμπεν και Ριμπερί) έδωσε την ευκαιρία σε δύο ταλαντούχα παιδιά, Κομάν και Γκνάμπρι. Τους πρόσφερε συμμετοχές, ολόκληρες σεζόν να εξελίξουν τις προοπτικές του και πλέον βαφτίζονται ως πολύτιμα γρανάζια της πολυπρόσωπης επίθεσης των Βαυαρών.

Σχετικά με τις μεταγραφικές της υποθέσεις, η Μπάγερν βολιδοσκοπεί επί το πλείστον παίκτες πολύτιμους, δίχως την υποχρέωση έξτρα οικονομικού ανταλλάγματος για τις υπηρεσίες τους σε δεύτερους. Λεβαντόφσκι, Τιάγκο είναι μερικές από τις κολώνες της ομάδας, που εδώ και χρόνια πρωταγωνιστούν διαρκώς και ανήκουν σε αυτές τις περιπτώσεις. Από εκεί και πέρα, Νόιερ ή Μπόατενγκ εξίσου έχουν αποκτηθεί με ικανοποιητικά ποσά.

Τέλος, οι Βαυαροί δεν ξεχνούν και το τομέα των ακαδημιών τους. Η ομάδα που δέχθηκε την οχτάρα και φημίζεται για τα τσικό της, την Μασία, έχει πλέον αποστραφεί από την ευκαιρία νέων, ταλαντούχων παιδιών. Άγνωστο αν της γίνει μάθημα η πανωλεθρία που υπέστη από τους Γερμανούς, οι οποίοι επιμένουν σε δικά τους παιδιά.

Διαβάστε Περισσότερα