Η νίκη ήρθε αλλά τα προβλήματα δε θα μείνουν κάτω από το χαλάκι | ΠΟΛΙΤΗΣ

Η Μάντσεστερ Σίτι έκαμψε την αντίσταση της Παρί Σεν Ζερμέν νικώντας με 2-1 στο Έτιχαντ, ένα 2-1 όμως που δεν ήταν καθόλου εύκολο ή σίγουρο και που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βάλει τα όποια προβλήματα εμφανίστηκαν κάτω από το χαλάκι.

Το πλάνο του Γκουαρντιόλα στην επίθεση και η αμυντική προσέγγιση για τον Μέσσι και την Παρί

Για ακόμα μία φορά είδαμε από την Σίτι βασικά γνωρίσματα ομάδας Γκουαρντιόλα. Κατοχή κατοχή και ξανά κατοχή. Οι Πολίτες προσπαθούσαν να κυκλοφορούν τη μπάλα και να ελέγχουν τον ρυθμό του αγώνα, δίνοντας έμφαση στην διαρκή πολιορκία των Παριζιάνων. Ο Γκουαρντιόλα είχε να αντιμετωπίσει πολλές απουσίες σε παίκτες κλειδιά όπως ο Ντε Μπρούινε και ο Γκρίλις, οπότε η προσαρμογή ήταν απαραίτητη. Η κατοχή υπήρχε, όμως κάπου εδώ ερχόταν το σημείο που η Σίτι έρπεπε να μπει στο ρεζουμέ της υποθέσεως, στο πως θα βάλει το τόπι στο μπακλαβωτό και εκεί είναι που το πλάνο του Πεπ φαινόταν να καταρρέει και το Πλάνο του Ποτσετίνο να πετυχαίνει, όπως θα δούμε παρακάτω.

Όπως ειπώθηκε, η Σίτι επεδίωκε να κρατάει συνεχώς την μπάλα στα πόδια της. Ο Πεπ επιστράτευσε τακτικές Γιούργκεν Κλοπ και συγκεκριμένα το gegenpress, δηλαδή την πίεση σε όλο το γήπεδο με έντονους ρυθμούς, ώστε να εξασφαλίσει αυτή τη κατοχή αλλά και να αντιμετωπίσει αμυντικά τα επιθετικά όπλα της Παρί.

ΕικόναΗ μεγάλη απειλή για την Σίτι άκουγε στο όνομα Λιονέλ Μέσσι. Ο Αργεντίνος ακούμπησε 3 φορές μπάλα σε επίθεση με αξιώσεις και έβγαλε 3 μπαλιές που άνοιξαν διάπλατα την άμυνα και έδωσαν χώρους στην Παρί, ενώ πιστώνεται και την “ψευτοασσίστ” στον Εμπαπέ. Για να το αντιμετωπίσει λοιπόν αυτό, ο Γκουαρντιόλα έπρεπε να αναγκάσει την Παρί να πάει σε παιχνίδι από αέρος, όπου τα δύο F16, Ρούμπεν Ντίας και Τζον Στόουνς θα καθάριζαν με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ και ο Μέσσι δεν διαθέτει τα φυσικά χαρακτηριστικά να συναγωνιστεί τους δύο στον αέρα. Επόμενος στόχος με την τακτική της αφόρητης πίεσης ήταν να εξαλειφθεί η δυνατότητα ορθολογικης ανάπτυξης μέσω του κέντρου. Ωστόσο, εδώ να αναφέρουμε ότι ο εξαιρετικός Ιντρίσα Γκεγιέ ήταν παίχτης κλειδί για την Παρί, ήταν αυτός που έβρισκε τρύπες στο κέντρο και μπορούσε αμυδρά να κυκλοφορήσει την μπάλα με πάσες χαμηλά και όχι γιόμες.

Κι εδώ είναι που πάλι θα πρέπει να τονίσουμε τις όποιες αδυναμίες έβγαλαν οι Πολίτες στο χορτάρι

Τα προβλήματα για τον Πεπ στην επίθεση ξεκινούσαν όταν η ομάδα έφτανε στο επιθετικό τρίτο. Είχαμε τονίσει εξ αρχής ότι εν τη απουσία του Γκρίλις και του Ντε Μπρούινε, το θέμα ανάπτυξη από τον άξονα θα ήταν πιο δύσκολο και από εκμάθηση πυρνικής φυσικής. Ο Ποτσετίνο είχε καταφέρει αυτό που ήθελε, να ωθήσει την Μάντσεστερ Σίτι σε παιχνίδι από τα πλάγια, απενεργοποιώντας τον άξονα και βραχυκυκλώνοντας την κυκλοφορία στο επιθετικό τρίτο. Χαρακτηριστικό ότι η Σίτι έβγαζε συνεχώς μπαλιές από την μία πλευρά προς την άλλη και κυρίως από τον Κανσέλο στον Μάχρεζ. Ο λόγος που αυτό είναι προβληματικό είναι ότι η Σίτι δεν διαθέτει παίχτη στο κουτί που δεν θα συγχωρέσει και με ένα πλασέ θα τελειώσει τη φάση και θα στείλει τον Νάβας να μαζεύει τη μπάλα από τα δίχτυα του. Εχουμε δει ότι η ανάπτυξη από τα πλάγια με αυτόν τον τρόπο είναι ο κρυπτονίτης της φετινής σούπερ-Σίτι, κάτι που εκμεταλλεύτηκε ο Ποτσετίνο.

Εδώ να πούμε για τον Αργεντίνο κόουτς ότι μέχρι και τον τραυματισμό του Ερέρα, το πλάνο του δούλευε ρολόι. Είχε πάει το μάτς όπως ήθελε, δίνοντας την κατοχή στη Σίτι, μία ανούσια κατοχή, απορροφώντας την πίεση και βγαίνοντας σε αντεπιθέσεις, κυρίως εκμεταλλευόμενος την ατομική ποιότητα στα ενας με έναν.

Το σημείο καμπής μετά τα λάθη του Πεπ και του Ποτσετίνο

Το σημείο καμπής, το σημείο όπου η Σίτι “πήρε” το ματς ήταν ο τραυματισμός του Ερέρα. Ο μέσος της Παρί ήταν ίσως ο κορυφαίος εκ των τριών του κέντρου για τους Παριζιάνους, κυρίως για τις αμυντικές του επεμβάσεις και τοποθετήσεις, Ο τραυματισμός του έφερε τα πάνω κάτω. Ωστόσο, πρέπει εδώ να πούμε ότι πέρα από αυτή την αναγκαστική αλλαγή, οι υπόλοιπες κινήσεις του Ποτσετίνο ήταν άκυρες. Ο Ιντρίσα Γκεγιέ ήταν από τους κορυφαίους για τους Γάλλους και η απόσυρσή του από τον αγωνιστικό χώρο δικαιολογείτο μόνο εάν είχε τραυματιστεί. Τραγικό λάθος του Ποτσετίνο να τον αποσύρει για να περάσει στον αγώνα τον Ντι Μαρία.

Εδώ να πούμε για τις σωστές, εν αντιθέσει, κινήσεις του Γκουαρντιόλα. Ο Καταλανός κόουτς είδε ότι έλλειπε από την ομάδα ένα σεντερ φορ και πέρασε στο παιχνίδι τον Ζεσούς. Παρόλο που ο Βραζιλιάνος έχει δεχτεί (δικαίως) κριτική από τον γράφοντα, ο αγώνας έδειξε ότι η Σίτι χρειαζόταν άμεσα επιθετικό στο κουτί. Οι λόγοι πολλοί, αλλά ξεχωρίζουμε δύο. Αρχικά έπρεπε να γυρίσει στα χαφ ο Σίλβα. Ο Πορτογάλος, όπως και άλλοι πριν από αυτόν, φάνηκε να….μην φαίνεται…στο ‘9’. Εχουμε τονίσει στο παρελθόν πως πολλοί παίχτες έχουν πέσει θύμα της εμμονής του Πεπ να με το ψευτοεννιάρι. Φόντεν, Ντε Μπρούινε, Μάχρεζ έρχονται να υποδεχτούν στο κλάμπ αυτών που αποκόπηκαν από το παιχνίδι της Σίτι επειδή έπαιξαν στο ‘9’, τον Μπερνάρντο Σίλβα. Η αλλαγή έγινε, και σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση του κέντρου της Παρί, ο Πεπ έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των πρωταθλητών Αγγλίας, πήρε το κέντρο και ανέτρεψε το εις βάρος του σκορ.

Παρόλα αυτά, τα λάθη του Καταλανού μαέστρου δεν θα μείνουν ασχολίαστα. Το ανέκδοτο με τον Ζιντσένκο πρέπει να σταμτήσει. Μία ώρα στα χαφ και η Σίτι είχε καταφέρει απλά να χαραμίσει μία θέση στα χαφ. Λάθος τοποθετήσεις, μηδαμινή ουσιαστική συμμετοχή στην ανάπτυξη και λάθος μεταβιβάσεις. Δεύτερο λάθος του Πεπ έγινε το καλοκαίρι και το είδαμε ξανά τώρα. Δεν έχεις πάρει σοβαρό σεντερ φορ κύριε Πεπ και η ομάδα πονάει. Ο Στέρλινγκ ήθελε 3 κοντρόλ στο πρώτο 20λεπτο και μέχρι να σουτάρει ο αμυντικός τον είχε σκουπίσει. Οι φάσεις αυτές πρέπει να τελειώνουν με συνοπτικές διαδικασίες. Είναι τελειώματα, όχι διαπραγματεύσεις για να κάθεται ο κάθε Στέρλινγκ με το πάσο του μέχρι να κάνει κοντρόλ και να τελειώσει. Απόρροια της φτωχής μεταγραφικής επιδρομής είναι και το γεγονός πως η Σίτι παίζει συνολικά με 13-14 παίχτες. Σήμερα  στον πάγκο της είχε σαν σοβαρές πιθανές μεταγραφές τον Φερναντίνιο, τον Ζεσούς και τον νεαρό Πάλμερ. Με αυτό το υλικό, τον Απρίλιο κύριε Πεπ θα βλέπεις τον ένα στόχο μετά τον άλλον να απομακρύνεται επειδή η εντεκάδα θα είναι στο αναρρωτήριο και όχι στο χορτάρι.

Μετά Χριστόν προφήτες δεν είμαστε, γι αυτό και πρέπει να λέμε τα πράγματα όπως είναι. Συγχαρητήρια στον κόουτς για τα αντανακλαστικά που έδειξε, αλλά κύριε Καταλανέ οφείλετε να δουλέψετε πάνω στην ομάδα, διότι βγάζει περισσότερη φανφάρα και θέαμα ώστε να είναι αρεστή στον απλό φίλαθλο, παρά διάθεση για ουσία, αποτελεσματικότητα και τακτική αρτιότητα. Φτιάξε τα κακώς κείμενα!

Η νίκη ήρθε, αλλά τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι ο Πολίτης δεν θα τα βάλει ΠΟΤΕ

ΠΟΛΙΤΗΣ

Διαβάστε Περισσότερα