Η παρακαταθήκη του Georgiou Club I El Comandante

Έγραψα τις προάλλες ένα καυστικό σχόλιο, σχετικά με μία μερίδα οπαδών της Α.Ε.Κ. που πήγε να προϋπαντήσει την αποστολή της Μαρσέιγ. Σύμφωνοι, δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο: ξεφτιλάκια από άλλες ομάδες, είχαν κάνει παρόμοια σκηνικά στο παρελθόν στο πλαίσιο της… «αδελφοποίησης». Γελοίες εκδηλώσεις, που ακυρώνουν το όποιο φιλότιμο μπορεί να έχουν μέσα τους, όλα αυτοί οι… άμισθοι υπάλληλοι, που σαν το σαράκι κατατρώνε ό,τι έχει απομείνει από τις ομάδες τους.

Εδώ μέσα προσπαθούμε να εκφράσουμε κάτι το διαφορετικό, να αντισταθούμε στη μίζερη αυτή πραγματικότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και όχι μόνο αυτό, αλλά να το πάμε και λίγο παρακάτω: να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα. Διαβάζετε και ξαναδιαβάζετε τα όσο δημοσιεύονται εδώ μέσα και δεν έχετε αντιληφθεί ότι πουθενά μέσα σ’ αυτόν τον ιστότοπο, δεν θα βρείτε χλεύη από κάποιον αρθρογράφο πρός το αντίπαλο δέος, μίσος να υποδαυλίζεται, φανατισμό που να μετατρέπει τον αναγνώστη, σε χειραγωγούμενο υποχείριο των ορέξεων μιάς χούφτας ανεγκέφαλων.

Όταν μου έκαναν την πρόταση από το Georgiou Club να συμμετέχω σ’ αυτήν την προσπάθεια, δέχτηκα για έναν λόγο μόνο: γιατί ήξερα ότι ο Γιώργος, ανέκαθεν προσπαθούσε να περάσει μιά άλλη γραμμή στον κόσμο. Προσπαθούσε να δώσει στον τυφλωμένο από φανατισμό οπαδό που ακολουθεί σαν πρόβατο μιά αγέλη που την καθοδηγεί ένας λύκος (πρόεδρος ομάδας) την ευκαιρία να ξεστραβωθεί. Ήταν «μάνα καημένη» στο να απευθύνεται, σε έναν όχλο, που αντί να εστιάσει στην πείνα του πώς να κάνει καλύτερη την ομάδα του, κόχλαζε όλος οργή να πάρει το κεφάλι του διπλανού του, μόνο και μόνο επειδή αυτός υποστήριζε διαφορετική ομάδα…

Και ξέρετε κάτι… ο Γεωργίου, έπιασε αρκετούς από εσάς… Κώτσους, χωρίς να το σακουλευτείτε!  Όλοι εσείς, που αποτελείτε τα αρρωστάκια που ακολουθούσαν το «όραμα» της ομάδας σας (που ανάθεμα κι αν υπήρξε ποτέ ένας έστω πρόεδρος, που να υπηρέτησε έμπρακτα κάτι τέτοιο), εσάς ο Γεωργίου, σας πέρασε χωρίς να το καταλάβετε την πιό ύπουλη «πρέζα» που υπήρχε: αυτήν ενός εναλλακτικού τρόπου σκέψης. Του να γίνετε -όχι πολύ- λιγάκι πιό συνειδητοποιημένοι φίλαθλοι και λιγότερο μέλη της αγέλης των οπαδών. Σας πέρασε το νόημα, του να αφήνετε -πού και πού- πίσω σας την ζωώδη οπαδική σας ταυτότητα και να ενστερνίζεστε (έστω και φευγαλέα), τον όρο του φίλαθλου κι ας επιστρέφατε μετά στην μαστούρα του τυφλωμένου οπαδίσκου.

Κοινώς, ο Γιώργος σας έβαλε σε μιά «πρέζα» με δόσεις: αυτήν του να σκέφτεστε μία στις τόσες σαν αυθεντικοί λάτρεις του αθλήματος και να αναγνωρίζετε -αραιά και που έστω- τη μαλακία που σας δέρνει (ορισμένους). Σας άνοιξε τα γκαβά σας και σας έκανε κάπου-κάπου να βγάζετε το κεφάλι έξω από την σκατίλα, αυτής της μίζερης κατάστασης του φανατισμένου Γραικύλου οπαδού, και να αναπνέετε λίγο καθαρό αέρα.
Πρίν από 25 χρόνια, το πέναλτυ που δινόταν στον μασκαρά που βούταγε από την σέντρα (και κραύγαζε με τόση τέχνη, που θα τον ζήλευε και υψίφωνος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής), θα το πανηγυρίζες εσύ -ναί, εσύ ο πυροβολημένος ανεγκέφαλος-, σαν γάτος που τον υιοθέτησε αλιευτικό και βρέθηκε ξαφνικά από την πείνα του άδειου σκουπιδοτενεκέ, μέσα στα γεμάτα ψάρια, αμπάρια…

Σήμερα, δεν είναι όλοι έτσι. Κάποιοι ελάχιστοι από εσάς, θα παραδεχτούν ότι δεν ήταν πέναλτυ… Κάποιοι άλλοι θα δαγκώσουν τη γλώσσα και δεν θα πουν το παραμικρό και κάποιοι θα ντραπούν που η ομάδα τους, πήρε το πέτσινο και έφυγε με ένα τρίποντο πιό βρώμικο κι από τα βρώμικα στις καντίνες που υπάρχουν έξω από το γήπεδο… Πάρτε ρε μάγκες αυτήν τη σπίθα που σας άναψαν κάποιοι και κάντε την φωτιά, να ανάψει να ξεστραβωθούν και οι υπόλοιποι και να μπορείτε να δείτε αύριο τα παιδιά σας, να πηγαίνουν στο γήπεδο και να είναι έτη καλύτεροί σας κι εσείς να μονολογείτε «Ρε, τί μαλακίες κάναμε στην ηλικία τους… Τόσο πίθηκοι και δεν το βλέπαμε…». Το χρωστάτε ρε ’σεις, σε όλους αυτούς τους προέδρους που σαν τον Σάρουμαν, σας έχουν μεταβάλει σε στρατιές των Ορκ τους…

Όσο για σένα ρε Γεωργίου «πρεζέμπορα» του πιό παρεξηγημένου αφροδισιακού… αυτού της ξεστραβομάρας κάποιων, τούτο μόνο θα σου πω: αν οι πρόεδροι των ομάδων, ήταν Κυβέρνηση, θα είχαν επαναφέρει την θανατική ποινή για πάρτη σου γιατί τους κόβεις το… αυγολέμονο.

El Comandante

Διαβάστε Περισσότερα