Η Τσέλσι του Τούχελ που απειλεί τους “θεαματικούς” της Αγγλίας |ΠΟΛΙΤΗΣ

Η φετινή Τσέλσι έχει παρουσιάσει πλειάδα θετικών στοιχείων, ενώ εξ αρχής ο Τούχελ δήλωσε βροντερό παρόν στη μάχη για τον φετινό τίτλο. Ωστόσο, αξίζει μία εις βάθος ματιά στα στοιχεία αυτά που καθιστούν τους “Μπλε” το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ.

Εικόνα

Περί άμυνας το ανάγνωσμα

To μεγάλο όπλο της Τσέλσι είναι η άμυνά της, και κυρίως η τακτική προσέγγιση που ακολουθεί όσον αφορά τα μετ’ όπισθέν της. Βασικός στόχος των μπλε είναι να περιοριστούν οι χώροι στον άξονα και οι δυεισδύσεις προς την περιοχή.

Αυτό ο Τούχελ το έχει πετύχει ζητώντας από τους αμυντικούς του συμπαγή σχηματισμό, με τους μέσους σε κοντινή απόσταση, έτοιμους να πιέσουν είτε στα πλάγια βοηθώντας τους Τζέιμς και Τσίλγουελ, είτε να περιορίσουν τις επιλογές του αντιπάλου στον άξονα. Απόρροια αυτού είναι η εξώθηση της αντίπαλης ομάδας στα πλάγια. Έτσι βραχυκυκλώνει η κυκλοφορία και η ορθολογική ανάπτυξη, ενώ με τις βοήθειες από τους Καντέ, Ζορζίνιο, Μάουντ, Κόβασιτς οι μπλε καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν και πιθανές υπεραριθμείες, ενώ σε ενδεχόμενες σέντρες η αεροπορία Τιάγκο Σίλβα και Ρούντιγκερ πιάνουν υπηρεσία.

Σημαντικοί για την αμυντική αυτή προσέγγιση είναι και οι μέσοι, όπως προαναφέρθηκε, και ειδικά ο Καντέ. Ο Γάλλος, κατά πολλούς ο κορυφαίος στην θέση του, διαθέτει μαζί με τον Μπερνάρντο Σίλβα της Μάντσεστερ Σίτι τα καλύτερα πνευμόνια στο Νησί. Τρέχει σε κάθε τετραγωνικό του γηπέδου και η απόδοσή του είναι υποδειγματική ως “εξαροχτάρι”. Μοιράζει γρήγορα τη μπάλα, σκέφτεται αστραπιαία, και υπακούει πλήρως στις τακτικές εντολές του προπονητή, τικάροντας πάντα όλα τα “κουτάκια” που πρέπει να τικάρει.

Μαζί με τον Καντέ (και τον εξαιρετικό Ζορζίνιο στο ‘6’), εξίσου σημαντικό ρόλο έχει και ο Μάουντ. Το παιδί θαύμα των Λονδρέζων ανήκει στην χρυσή γενιά αυτή που αποτελεί το λαμπρό μέλλον του Αγγλικού ποδοσφαίρου, γενιά για την οποία έχουμε γράψει πολλάκις.  O νεαρός Άγγλος διαθέτει το πείσμα και τα πνευμόνια να κυνηγάει τον αντίπαλο και να βοηθάει τον μπακ στο μαρκάρισμα, ενώ είναι εξαιρετικά ταχύς και με εξαιρετικό έλεγχο της μπάλας, ώστε να μπορεί να βγάζει γρήγορα την ομάδα του στην επίθεση.

Εικόνα

Τα επιθετικά πλάνα και ο Μάουντ

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση περί άναρχου επιθετικού ποδόσφαιρου, ο Τούχελ έχει συγκεκριμένο πλάνο και στην επίθεση. Βασίζει μεγάλο μέρος του παιχνιδιού του στην ανάπτυξη από τα πλάγια και τους πλάγιους μπακ. Ο εξαιρετικός αριστερά Μπεν Τσίλγουελ και ο Ρις Τζέιμς που δείχνει έτοιμος πλέον να πάρει τα ηνία δεξιά από τον ηγέτη-σημαία “Άθπι” αποτελούν παίχτες κλειδιά στην ανάπτυξη. Με τις γρήγορες μεταβιβάσεις και τις κινήσεις των μέσων προς τα πλάγια, και ειδικά με την ποιότητα των Καντέ και Μάουντ, ακόμα και του αδικημένου από τις κριτικές Τίμο Βέρνερ, η Τσέλσι αναπτύσσεται εύκολα από τον ασβέστη κάνοντας “τριγωνάκια” και γρήγορες πάσες με εναλλαγές στις θέσεις.

Βαρόμετρο, ωστόσο αποτελεί ο Ρομελού Λουκάκου. Ο Βέλγος διαθέτει το ύψος να μαζεύει κάθε σκοτωμένο διώξιμο της άμυνας των μπλε όταν η πίεση γίνεται αφόρητη και να κρατήσει μπάλα για να ανέβει η ομάδα του, ενώ μέχρι και τον τραυματισμό του είχε παραβιάσει ουκ ολίγες αντίπαλες εστίες. Με λίγα λόγια, ο Λουκάκου έχει τα πολύ καλά στοιχεία του Ζιρού (το ψιλό παιχνίδι) και την έφεση στο σκοράρισμα, πράγμα το οποίο στερείται και ο Βέρνερ (ο του οποίου η προσφορά είναι στο οργανωτικό κομμάτι) και που έλλειπε από την επιθετική γραμμή των Λονδρέζων.

 

Εικόνα

Όταν η πραγματικότητα απειλεί τους θεαματικούς και τις φανφάρες

Δεν είναι λίγοι αυτοί που έτρεχαν να χρίσουν φαβορί την Μάντσεστερ Σίτι για την κατάκτηση της φετινής Πρέμιερ Λιγκ. Αμέσως επόμενη επιλογή ήταν η Λίβερπουλ. Ο Τούχελ ωστόσο έχει καταφέρει κάτι εξαιρετικό. Ενώ όλες οι ομάδες πρέπει να αναπροσαρμόσουν άρδην τα πλάνα τους για να αντιμετωπίσουν την μηχανή παραγωγής κατοχής του Γκουαρντιόλα ή την Λίβερπουλ του Κλοπ που για 90 λεπτά σε σφίγγει σαν θηλιά στο λαιμό από τη πίεση, ο Τούχελ έχει καταφέρει η συμβατική τακτική που εφαρμόζει να είναι η ιδανική για την αντιμετώπιση των δύο “θεαματικών.”

Αυτή είναι η Τσέλσι! Μία ομάδα με πλάνο, ορθολογισμό και ουσία. Μία ομάδα 100% δημιούργημα του Τόμας Τούχελ που απειλεί να εκθέσει ανεπανόρθωτα τους δύο μεγάλους τους θεάματος και της φανφάρας.

ΠΟΛΙΤΗΣ

 

 

Διαβάστε Περισσότερα