Η τύχη δεν χαμογέλασε στην Εθνική! |Jago 1914!

Σε ένα από τα καλύτερα πρώτα ημίχρονα της εθνικής επί εποχής Φαν Σχιπ, η εθνική δυστυχώς δεν κατάφερε να πετύχει έστω ένα τέρμα που το δικαιούταν σίγουρα και να αλλάξει τις ισσοροπιες του παιχνιδιού.

Η εθνική ξεκίνησε το παιχνιδι με τον Γιαννούλη στην εντεκάδα λογω απουσίας του τιμωρημένου Τζαβέλλα. Η Ελλάδα έδειξε από τα πρώτα λεπτά ότι ήξερε τι ζητούσε μέσα στο παιχνίδι κλείνοντας πολύ καλά τους χώρους, ενώ προσπαθούσε με πρεσινγκ ψηλά να κλέψει μπάλες και να βγει στην κόντρα. Με αιχμή του δόρατος τον Μασουρα, ο οποίος δείχνει αναγεννημένος την φετινή χρονιά, έφτασε πολύ κοντά στο γκολ, αλλά η μπάλα σταμάτησε στο δοκάρι του Ολσεν μετα το ιδανικό πλασέ που επιχείρησε από δύσκολη θέση. Στο πεντάλεπτο ανάμεσα στο 36ο και 41ο λεπτο, η εθνική έγινε ιδιαίτερα πιεστικη, κάνοντας τους Σουηδούς να βρίσκονται σε μόνιμο πανικό στην άμυνα. Με πρωταγωνιστή και πάλι τον Μασουρα αυτήν την φορά ως δημιουργό, βγαζοντας εκπληκτική γλυκια σέντρα, η μπάλα σταμάτησε στο δοκάρι στην κεφάλια του Παυλίδη. Το ημίχρονο έκλεισε με τις ομαδες να πηγαινουν στα αποδυτήρια χωρίς τέρμα.

Στο 2ο ημίχρονο αν και η πίεση από πλευράς εθνικής μειώθηκε σε ένταση, η εικόνα δεν άλλαξε μέχρι την φάση όπου ο Μαυροπανος ανέτρεψε τον Ισακ, κάτι που σίγουρα θα μπορούσε να είχε αποφύγει. Ο Φορσμπεργκ εύστοχησε από την άσπρη βούλα και εκεί καπου το παιχνίδι έδειξε να τελειώνει. Η ελληνική ομάδα έδειξε να χάνει την συγκέντρωση της σε όλες τις γραμμές και μοιραία λίγο αργότερα ήρθε και ένα δεύτερο τέρμα για τους Σουηδούς, μετά από όλεθριο σφάλμα τόσο των κεντρικών αμυντικων αλλά και του Βλαχοδημου. Οι οποίες αλλαγές προσπάθησε να κάνει ο Ολλανδός τεχνικός, έστω και καθυστερημένα  δεν πρόσφεραν κάτι στην ομάδα μετά το 2ο τέρμα που δέχτηκε. Η Ελλάδα τελείωσε το παιχνίδι με 10 παίχτες μετά την αποβολή του Χατζηδιακου.

Παρολη την ήττα της η εθνική, κυρίως στο πρώτο ημίχρονο ειχε αρκετά καλή απόδοση με κορυφαίο τον Μασουρα και άξιους συμπαραστατες τον Σιωπή που για άλλο ένα παιχνίδι έδωσε ενέργεια που έλειπε στα χαφ της εθνικής με ασφυκτικό πρεσινγκ, δείχνοντας ότι έχει θέση στην εντεκάδα. Μοναδικοί παίχτες που υστερησαν ο Παυλίδης και ο Χατζηδιακος. Ο πρώτος έγινε αποδέκτης πολλων πρώτων πασων προσπαθώντας να βγει η Ελλάδα στην κόντρα, έχανε όμως πολλές φορές την μπάλα χωρίς να δέχεται ιδιαίτερη πίεση κανοντας αβίαστα λάθη. Ο δεύτερος αμυντικά δεν ενέπνεε εμπιστοσύνη σε πολλές φάσεις, αλλά και επιθετικά δεν βοηθούσε τον Ανδρούτσο στην ανάπτυξη του παιχνιδιού, εν αντίθεση με τον Τζιμικα που έδινε την βοήθεια του στον Γιαννούλη. Ο Μαυροπανος μέχρι να υποπέσει στο πεναλντι, ίσως να έκανε το πιο μεστό και ουσιαστικό παιχνίδι του με την εθνική ομάδα δείχνοντας απροσπελαστος.

Τελικός απολογισμός πέρα για πέρα άδικο το χθεσινό αποτέλεσμα για την εθνική ομάδα, όπου πιθανόν να σημαίνει ότι για άλλη μια φορά θα μείνει εκτός τελικής φάσης κάποιας μεγάλης διοργάνωσης τα τελευταία χρόνια. Αν δει όμως κανείς πιο βαθειά θα δει ότι η ίδια η ομάδα εφερε τον εαυτό της σε αυτήν την δυσάρεστη θέση, δλδ να παίζει κάτω από συνθήκες πίεσης και στην ουσία να κυνηγάει ένα μόνο αποτέλεσμα για να είναι στο κόλπο της πρόκρισης. Τα λάθη που έχει κάνει ο Ολλανδός τεχνικός  καθολη την πορεία της ομάδας, μέχρι να καταλήξει στα σίγουρα βήματα που χάραξε ο Ρεχαγκελ αλλά και ο Σαντος πάνω στον σχηματισμό που πρέπει να ακολουθήσει η ομάδα, καθώς αυτός της ταιριάζει να παίζει βάση του ροστερ που έχει.

Επίσης κάτι ακόμα που ήθελα να επισημάνω είναι η κλήση παιχτων στην ομάδα με διαφορετικά χαρακτηριστικά στο παιχνίδι τους. Παράδειγμα παίχτες οπως ο Φετφατζιδης, σε παιχνίδια με κλειστές άμυνες όπως του Κοσσοβου και της Γεωργίας σίγουρα θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις στην ομάδα, γιατί η πραγματικότητα είναι οτι η πρόκριση δεν χάθηκε στην Στοκχόλμη αλλά στα στραβοπάτηματα με τους θεωρητικά πιο αδύναμους. Επιπλέον ο λίγος χρόνος που χρησιμοποιείται ίσως ο πιο ικανος σε εκτέλεση παίχτης της ομάδας ο Τζιολης.

Μένουν άλλα δύο παιχνίδια για να ολοκληρωθούν οι υποχρεώσεις της εθνικής για τα  προκριματικά. Σίγουρα θα πρέπει να παλέψει για το 2 στα 2 ώστε να εξαντλήσει τις πιθανότητες της για την  2η θέση. Μετά το τέλος αυτών ίσως θα πρέπει να γίνει ο απολογισμός του έργου του Ολλανδου τεχνικού και να παρθούν αποφάσεις αν και κατά πόσο είναι ικανός να οδηγήσει την Ελλάδα στον δρόμο των μεγαλων διοργανώσεων, αν και έχει πάρει την μεγαλύτερη πιστωση χρόνου από κάθε άλλον σε αυτήν την θέση, χωρίς κάποιο αποτέλεσμα.

Jago 1914!

 

Διαβάστε Περισσότερα