Ιδιαίτερη προσοχή στην ασταθή άμυνα | Sons Of Football

Ο Μαρτίνς γνωρίζει πως το μέσο για την επιτυχία στη συγκεκριμένη φάση του Europa League αποτελεί η ομαλή λειτουργία της άμυνας. Παρά το συγκεκριμένο προσανατολισμό του Πορτογάλου κόουτς, είναι φυσιολογικά αδύνατο η άμυνα του Ολυμπιακού – με τη παρουσία νέων προσώπων και την πτώση του Σα – να αποδίδει αποτελεσματικά.

Ο χθεσινός αγώνας ήταν απέναντι στον ανταγωνιστικό Άρη. Παρότι αρκετοί επικρίνουν τις οποιεσδήποτε σχέσεις των δύο συλλόγων, δεν σημαίνει πως ο φετινός θετικός Άρης δεν μπορεί να αποσπάσει αποτέλεσμα από τον αντίστοιχο φετινό Ολυμπιακό. Άλλωστε, υπήρξε αγώνας με αρκετά νεύρα, μαρκαρίσματα εκατέρωθεν, αλλά και διάθεση από τις δύο πλευρές να υλοποιήσουν το στόχο τους για το δικό τους συμφέρον. Μάλιστα, η άνοδος των φιλοξενούμενων στο β’ μέρος επέδειξε και τα ζητήματα που αφορούν την άμυνα του Ολυμπιακού. Μια πρώτης τάξεως προειδοποίηση για τη τωρινή της κατάσταση ενόψει κιόλας της εξόρμησης στην Ολλανδία.

Για καλή τους τύχη, οι Ερυθρόλευκοι θα έχουν στη διάθεσή τους τον Σεμέδο τη Πέμπτη, και μαζί ως παρτενέρ τον Μπα. Οι δύο δηλαδή πιο εμπιστεύσιμοι αυτή την περίοδο, όμως χωρίς πιθανότατα την λύση του τραυματία Παπασταθόπουλου. Επομένως, ο Ολυμπιακός θα βασιστεί μεν στους πιο σταθερούς της φετινής σεζόν, χωρίς όμως τις απαραίτητες εναλλακτικές για τις θέσεις των σέντερ μπακ.

Ένα μείζον θέμα αποτελούν και τα ακραία μπακ, τα οποία χθες αντιμετώπισαν δυσκολίες στη κάλυψη των «φτερών». Ο Μπρούνο τους έβαλε δύσκολα με τις ατομικές του ενέργειες και την ευκινησία, και αν δεν ήταν ημιτελής στη κάθε του προσπάθεια θα σκόραρε κιόλας. Ειδικά στη πλευρά του Ανδρούτσου, οι παίκτες του Άρη συνδυάζονταν ευκολότερα, καθώς ο Έλληνας ακραίος μπακ γινόταν στήριγμα στο Βαλμπουενά. Ωστόσο, δεν μπορεί να περάσει ασχολίαστο η εύκολη παραβίαση των εξτρέμ και από τη πλευρά του Ρέαμπτσιουκ. Και ο Μολδαβός ενοχλήθηκε αρκετά από τον κινητικό Μαντσίνι. Βέβαια, και οι δύο ακραίοι του Ολυμπιακού συνέβαλαν και στην οργάνωση επίθεσης, πράγμα που τους καθιστούσε πιο ευάλωτους. Από τη μία, ο Ανδρούτσος είναι πιο ικανός στην ανάπτυξη και πιο επιρρεπής στην μονομαχία με το αντίπαλο εξτρέμ. Ευθύνεται και η μόλις σύντομη τοποθέτησή του ως ακραίο μπακ. Από την άλλη, ο Ρέαμπτσιουκ επεμβαίνει πιο πολύ στη κούρσα του αντιπάλου. Βγάζει αντίδραση και ανακόπτει αρκετές επιθέσεις, όμως ο Μολδαβός όσο γρήγορος παίκτης είναι γενικά, άλλο τόσο αργός είναι ειδικά με τη μπάλα στα πόδια.

Από εκεί και πέρα, ανησυχητική η εικόνα του Σα. Δεν είναι μονάχα η αστάθεια της άμυνας, αλλά και η δική του προσωπική απόδοση που έχει φανερά χαμηλώσει. Ο τρόπος που αποκρούει τελευταία είναι δίχως σιγουριά. Αδυνατεί να διώξει τη μπάλα σε ορισμένες φάσεις ή ακόμη και να την μπλοκάρει στα χέρια του. Ειδικά η φάση του πέναλτι ήταν η χειρότερη έξοδος σε όλες τις μέχρι πρότινος εμφανίσεις του Πορτογάλου τερματοφύλακα. Η αδράνεια του Σα αποτελεί ένα γεγονός σε διαδοχικά ματς τελευταία, την ώρα που η ομάδα θα χρειαστεί τις υπηρεσίες του απέναντι στην Αϊντχόβεν.

Σίγουρα δεν είναι εύκολο μια άμυνα αλλαγμένη κατά 3/4 να εμφανίζεται ανεπηρέαστη και με άμεση χημεία μεταξύ των μονάδων της διάταξης. Σχετικά με την όλη αυτή ανανέωση, ευθύνονται οι εξίσου άστοχες επιλογές του καλοκαιριού, που θέτουν τον Ολυμπιακό σε αλλαγές στο χειμώνα και πλέον στήριγμα στις νέες προσθήκες. Ωστόσο, η πρόκληση για τον Ολυμπιακό δεν μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον, διότι τη Πέμπτη καλείται να φανερώσει μια από τις πιο σίγουρες αμυντικές συμπεριφορές για να κάμψει την αντίσταση των Ολλανδών. Και τα ψεγάδια στα μετόπισθεν είναι εμφανή. Πόσο μάλλον για μια ομάδα όπως ο Ολυμπιακός, που εστιάζει την αντιμετώπιση του αντιπάλου στην εύρυθμη λειτουργία του τόσο από πλευράς κέντρου, όσο και από την τετράδα αμυντικών.

ΥΓ. Κάποια στιγμή αναφερόμασταν για την ποιότητα του Καμαρά. Χθες και ο Σάσα απέδειξε την αξία του, όντας δυσεύρετο χαφ με κλεψίματα, πίεση και συμμετοχή στην επίθεση…

Sons Of Football

Διαβάστε Περισσότερα