Ημέρα της Ευρώπης και 9η Συμφωνία του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν “Ωδή στην Χαρά”

Με αφορμή την πανδαισία του ποδοσφαίρου που παρακαλουθήσαμε την περασμένη βδομάδα, θυμόμαστε ότι η 9η Μαίου αποτελεί την ημέρα της Ευρώπης όπου 450.000.000 άνθρωποι γιορτάζουμε, όμως ελάχιστοι το γνωρίζουμε.

Ακόμα λιγότεροι όμως γνωρίζουν ότι η «Ωδή στη Χαρά», ένα τμήμα της 9ης συμφωνίας του Μπετόβεν, στην οργανική διασκευή του Χέρμπερτ Φον Κάραγιαν είναι ο επίσημος ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ludwig van Beethoven γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου του 1770 στη γερμανική πόλη της Βόννης. Ο γιος του φλαμανδικής καταγωγής Johann Beethoven και της Magdalena Keverich έδειξε από μικρός αξιοθαύμαστη κλίση στη μουσική. Μετέτρεψε την κλασική μουσική σε κάτι μεγαλύτερο, τολμηρότερο και πιο μεγαλεπήβολο από ποτέ. Και το εκπληκτικό σ’ αυτό το επίτευγμα είναι ότι το κατάφερε όντας θεόκουφος.

Στις 7 Μαίου του 1824 είχε πρεμιέρα η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν στην οποία συμμετείχε η Μουσική Κοινότητα της Βιέννης, μαζί με ικανότατους μουσικούς. Βέβαια, ο Μπετόβεν επιθυμούσε η πρεμιέρα της «Ενάτης» να δοθεί στο Βερολίνο και όχι στη Βιέννη, όπως τον προέτρεπαν φίλοι και χρηματοδότες. Τελικά, πείσθηκε και η πρεμιέρα της «Ενάτης» δόθηκε τη στο κατάμεστο Theater am Kärntnertor της Βιέννης μαζί με το Die Weihe des Hauses και τρία μέρη του Μίσα Σολέμνις . Η ορχήστρα καθοδηγήθηκε πρακτικά από τον Κάπελμαϊστερ, Μίχαελ Ούμλαουφ, με τον οποίον ο Μπετόβεν μοιράστηκε τη σκηνή. Η συναυλία κύλησε ομαλά και το νέο έργο φαίνεται ότι ενθουσίασε το ακροατήριο, που ξέσπασε σε επευφημίες και χειροκροτήματα στο φινάλε.

Η παρουσίαση της «Ενάτης» αποδείχτηκε θρίαμβος για τον Μπετόβεν. Δέχθηκε πέντε μπιζαρίσματα, γεγονός που θεωρήθηκε απαράδεκτο έως και απρεπές για ένα κοινό θνητό, καθώς οι ανάλογες τιμές προς τον βασιλιά δεν ξεπερνούσαν τα τρία μπιζαρίσματα. Ο κουφός Μπετόβεν, με γυρισμένη την πλάτη στο κοινό και προσηλωμένος στο έργο, φυσικό ήταν να μην καταλάβει τίποτα. Όταν η κοντράλτο Καρολίν Ούνγκερ τον βοήθησε να στραφεί προς το ακροατήριο και να αντιληφθεί τις αντιδράσεις του, συγκινήθηκε βαθύτατα.

Πλέον θεωρείται και όχι άδικα το κορυφαίο ανθρώπινο δημιούργημα στον τομέα της μουσικής και ασφαλώς το σπουδαιότερο έργο του Γερμανού συνθέτη Λούντβιχ φαν Μπετόβεν.

Απολάυστε ….!!!

Symphony No. 9 ~ Beethoven

Trelogiatros

Διαβάστε Περισσότερα