Ίμια 1996. Μια προκατασκευασμένη «Κρίση». I ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ

Ο Γάλλος πρόεδρος Σαρλ Ντε Γκωλ έλεγε: «Στην πολιτική είσαι αναγκασμένος να προδίδεις είτε την χώρα σου, είτε τους ψηφοφόρους σου. Εγώ προτιμώ να προδίδω τους ψηφοφόρους». Και ο Δήμος Σταρένιος συμπληρώνει: «Μας αγαπάνε οι Γερμανοί, σαν φίλοι ήρθαν».

Οι πετρελαϊκές εταιρείες το 1996 είχαν τον έλεγχο της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ήταν η εποχή που η Aramco έλεγχε την Ελληνική κυβέρνηση και η ΒΡ, η Shell, τα Τεξανικά καρτέλ και η Ρωσική Rosneft έλεγχε την Τουρκική κυβέρνηση. Εκείνη την εποχή το Αιγαίο ήταν μια αμφισβητούμενη περιοχή για τις πολυεθνικές του πετρελαίου. Ήταν μια «γκρίζα ζώνη». Το Ανατολικό Αιγαίο βρίσκεται στην μέση ενός ποταμού πετρελαίου που ξεκινάει από την Ρουμανία και καταλήγει στην Αραβική Χερσόνησο. Έτσι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έπρεπε να γκριζάρει την περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου ώστε οι πετρελαϊκές να έχουν χρόνο να μοιράσουν τα κοιτάσματα. Εκτός αυτού, στην περιοχή υπήρχαν σημαντικά κοιτάσματα οσμίου κ.λπ. σπανίων γαιών.

Προκατασκευάστηκε λοιπόν ένα επεισόδιο για να νομιμοποιηθούν οι γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Την τεχνητή κρίση επέβλεπε το ΝΑΤΟ με το αεροπλανοφόρο «Θεόδωρος Ρούσβελτ». Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ήταν το εκτελεστικό όργανο.

Όλα ξεκίνησαν όταν 2 πράκτορες της Τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ εμφανίσθηκαν στην Δυτική Ίμια σαν ανταποκριτές της εφημερίδας «Χουριέτ» και έβγαλαν την Ελληνική σημαία και τοποθέτησαν την Τούρκικη. Τα γεγονότα που ξεκίνησαν στις 26 Δεκεμβρίου 1995, μέχρι το βράδυ της κορύφωσης της κρίσης στις 30 προς 31 Ιανουαρίου 1996 περιγράφονται σε προηγούμενο άρθρο. Την κρίση έλεγχαν οι ΗΠΑ μέσω της βάσης της Σούδας και της βάσης του Άκτιου στην Πρέβεζα.

Μαζί με το αεροπλανοφόρο «Ρούσβελτ» είχαν δημιουργήσει ένα τρίγωνο ελέγχου, έτσι ώστε κανένα κράτος να μην ξεφύγει από τον σχεδιασμό. Γύρω στις 03:55 της 31ης Ιανουαρίου, 12 Τούρκοι κομάντος αποβιβάσθηκαν με δύο φουσκωτά στην Δυτική Ίμια. Η φρεγάτα «Ναβαρίνο» έδωσε εντολή στο Ελληνικό ελικόπτερο να κάνει έρευνα για τι ακριβώς συμβαίνει. Την ίδια ώρα μια ομάδα 7 κομάντος των Ελληνικών ΟΥΚ είχε αποβιβασθεί στην Ανατολική Ίμια. Στις 03:57 η Αμερικάνικη βάση στο Άκτιο «έπιασε» κάποιες φράσεις του διοικητή της Ελληνικής Φρεγάτας «Ναβαρίνο» που βρισκόταν ανοιχτά των Ιμίων, ότι προτίθεται να στείλει ένα ελικόπτερο να εξετάσει την κατάσταση στην βραχονησίδα.

Στις 04:00 η βάση από το Άκτιο έστειλε κατεπείγον σήμα στην βάση της Σούδας ότι οι Τούρκοι κομάντος αποβιβάσθηκαν στην βραχονησίδα Ίμια και η φρεγάτα «Ναβαρίνο» θα έστελνε ένα ελικόπτερο για να ελέγξει την κατάσταση. Ο Αμερικάνος διοικητής της Σούδας έδωσε αμέσως στο αεροπλανοφόρο «Ρούσβελτ» να απογειωθούν δύο αεροσκάφη, να παραμείνουν σε μεγάλο ύψος και αν κάποιο ελληνικό αεροσκάφος επενέβαινε, να αναχαιτιζόταν οπωσδήποτε.

Δεκαεννιά λεπτά αργότερα, δύο καταδιωκτικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από το αεροπλανοφόρο «Ρούσβελτ». Το ένα από τα δύο έφερε ηλεκτρονικά όργανα υψίστης τεχνολογίας και «βόμβες» λέιζερ GR-7. Οι «βόμβες» λέιζερ GR-7 σημαδεύουν με την βοήθεια των ηλεκτρονικών οργάνων, τα όργανα του κεντρικού πίνακα του εχθρικού αεροσκάφους με απόλυτη ακρίβεια. Πυροβολούν τον κεντρικό πίνακα στον οποίο σημειώνονται μικροεκρήξεις με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να μην υπακούει στις εντολές του πιλότου που βαθμιαία χάνει τον έλεγχο.

Στην συνέχεια εκτοξεύουν την δεύτερη «βόμβα» λέιζερ στα ενωτικά συστήματα του εχθρικού αεροσκάφους. Λόγω της υπερθέρμανσης που υφίστανται οι ατσάλινοι κρίκοι, τα πριτσίνια και οι βίδες που συνδέουν την άτρακτο, την ουρά, τους έλικες και τις αρμόσεις, αποσυνδέονται πυρακτωμένοι και έτσι χάνεται η απώλεια ελέγχου του αεροσκάφους που έχει πληγεί.

Στις 04:46 η βάση στο Άκτιο δίνει εντολή στα αμερικάνικα αεροσκάφη να απομακρύνουν το ελικόπτερο. Ο κυβερνήτης Καραθανάσης Χριστόδουλος, του ελικοπτέρου, μετά την ξαφνική επέμβαση των Αμερικάνων απαντάει ότι «δέχεται εντολές μόνο από Έλληνα ανώτερο του». Λέει ότι ακριβώς είπε ο Λεωνίδας στις Θερμοπύλες: «Μολών λαβέ».

Στις 04:48 το ελικόπτερο δέχθηκε την πρώτη επίθεση με «βόμβα» λέιζερ. Στην τελευταία επικοινωνία του κυβερνήτη με την φρεγάτα «Ναβαρίνο» αναφέρει ότι: «υπάρχει πρόβλημα στον πίνακα ελέγχου» (σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1). Ένα λεπτό αργότερα το ελικόπτερο δέχεται την δεύτερη επίθεση με την δεύτερη «βόμβα» λέιζερ.

Στις 04:50 το ελικόπτερο βυθίζεται στα γαλάζια νερά του Αιγαίου. Οι τρεις Έλληνες αξιωματικοί, υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός «κοιμήθηκαν» για πάντα μέσα στα γαλάζια νερά του Αιγαίου. Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, Γεράσιμος Αρσένης, κατά την ενημέρωση στους δημοσιογράφους δικαιολόγησε τις τρύπες στο αεροσκάφος ότι ήταν από τα πριτσίνια και τις βίδες που αποκολλήθηκαν. Ο τότε ΓΕΕΘΑ, Χρήστος Λυμπέρης το 2013, δίνει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Θράκης στην οποία δηλώνει: «Η κρίση στα Ίμια ήταν προκατασκευασμένη». 2 χρόνια αργότερα δίνει συνέντευξη στον δημοσιογράφο Σπύρο Καρατζαφέρη (όποιος μπει στο YouTube θα την βρει). Ο Καρατζαφέρης τον ρωτάει: «Ποιος έριξε το ελικόπτερο στα Ίμια;» και ο Λυμπέρης απαντά: «Οι Αμερικάνοι είχαν την τεχνολογία να το ρίξουν». Προσέξτε, μιλάει για τεχνολογία, όχι για κατάρριψη με πυρά. Το μισό ελικόπτερο ανασύρθηκε λίγο μετά το «επεισόδιο». Το άλλο μισό ανασύρθηκε μετά από μήνες από το πλοίο του πλοιάρχου Κονιδάρη. Ο Κονιδάρης που αποστρατεύθηκε με τον βαθμό του Υποναυάρχου, αναφέρει σε συνέντευξη στην τηλεόραση: «Πήρα εντολή να ανασύρω και να μεταφέρω το άλλο μισό του ελικοπτέρου. Δεν υπήρχαν τρύπες από σφαίρες. Τα καλώδια στο πιλοτήριο κρέμονταν κομμένα».

Η μαρτυρία του συμφωνεί με την μαρτυρία του Λυμπέρη και το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1. Το «βατράχι» μέλος της ομάδας των ΟΥΚ που ανέβηκε στην Ανατολική Ίμια με την ομάδα των βατραχανθρώπων, Τάσος Χατζαντώνης, έχει δώσει μια συνέντευξη στην τηλεόραση, σχεδόν 40 λεπτών. Έχει αναφέρει: «Δεν αντιληφθήκαμε να πέφτουν πυροβολισμοί προς το ελικόπτερο από τους Τούρκους. Ο καιρός ήταν πολύ άσχημος και δεν θα μπορούσαμε να ακούσουμε πυροβολισμούς. Ούτε αστραπές από μεγαλύτερο πυροβόλο όπλο αντιληφθήκαμε».

Ο γιος του Χριστόδουλου Καραθανάση δήλωσε σε μια ρεπόρτερ τηλεοπτικά, δείχνοντας τα ρούχα (που του είχε παραδώσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας) του πατέρα του: «Αυτά τα ρούχα παραλάβαμε. Υπάρχουν τρύπες και σκισίματα και αίματα, πιθανόν από την πτώση του ελικοπτέρου. Μας είπαν ότι ο πατέρας μου έπαθε καρδιακό επεισόδιο. Ο πατέρας μου ήταν απολύτως υγιής. Είναι ψέματα αυτά που αναφέρονται». Η επίσημη εξήγηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ήταν ότι το ελικόπτερο έπεσε λόγω της κακοκαιρίας και ότι ο πιλότος έπαθε vertigo. Ντροπή στη μνήμη των Ελλήνων που έπεσαν την ώρα του καθήκοντος. Δεν υπάρχει καμία σαφής μαρτυρία ότι το έριξαν οι Τούρκοι κομάντος που ήταν πάνω στη Δυτική Ίμια. Όλες οι μαρτυρίες συγκλίνουν ότι το έριξαν οι Αμερικάνοι.

Οι 12 Τούρκοι κομάντος που ανέβηκαν στα Ίμια, σκοτώθηκαν όλοι με πολύ «περίεργο τρόπο». Οι 9 μαζί σε μια άσκηση πάλι με ελικόπτερο που έπεσε στα νερά της Μαρμαρίδας. Οι δύο υπαρχηγοί σε διάστημα 3 μηνών σε «εξαιρετικά περίεργα» αυτοκινητιστικά δυστυχήματα και ο αρχηγός της αποστολής Zeki Şen κατακρεουργήθηκε στην Κων/πολη στις 6 Μαΐου 2003, την ημέρα που γιόρταζε τα γενέθλιά του.

Η υπόθεση αυτή πρέπει να ανασυρθεί από το αρχείο και να ερευνηθεί από την αρχή, έτσι ώστε ο Ελληνικός λαός να μάθει ποιοι δολοφόνησαν 15 ανθρώπους και όλη την αλήθεια για τα γεγονότα και τι σκοπούς εξυπηρετούσαν. Ποιοι κέρδισαν; Σήμερα τα Ίμια είναι απαγορευμένη περιοχή, τόσο για τους Έλληνες, όσο και για τους Τούρκους. Όχι όμως και για τις πετρελαϊκές πολυεθνικές εταιρείες στις οποίες με χαρά οι κυβερνήσεις θα παραχωρήσουν την εκμετάλλευση των τεράστιων πόρων που κρύβει το Αιγαίο.

Ποιος πολιτικός όμως έχει τα κότσια να την ανασύρει και να πει στους συγγενείς των τριών πιλότων πώς δολοφονήθηκαν οι δικοί τους άνθρωποι; Φυσικά κανένας. Οι λαοί πάντα θύματα στα πεδία των μαχών και οι αρχιτέκτονες και εντολοδόχοι πάντα αποκομίζοντας τεράστια κέρδη και απέραντη εξουσία.

Όλες οι πληροφορίες του άρθρου εμφανίζονται στο YouTube και στο βιβλίο «Παγκόσμιοι εντολοδότες» του Θανάση Στριγά.

 

Τραπεζικός

Διαβάστε Περισσότερα