ΙΟΥΝΙΟΣ.. ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ MUNDIAL

Αρχές Ιουνίου.. Ο Εκτός μήνας του Γρηγοριανου(Νέου)Ημερολογίου που λένε και οι μορφωμένοι.. Πάμε λίγο πίσω να θυμηθούμε τα παλιά μας, τα παιδικά μας χρόνια.. Τα σχολεία συνήθως έβαζαν λουκέτα γύρω στις 10 του συγκεκριμένου μήνα για θερινές διακοπές… Και τι απασχολούσε όλους τους μάγκες; Ποτέ ξεκινάει το mundial η ακόμα και το Euro… Πάω στο 1990..Στο Ιταλία ’90!Μόλις είχαμε τελειώσει το σχολείο.. Όλοι με μια μπάλα στο πόδι,γήπεδα τσιμέντα και κάποιοι προνομιούχοι φόραγαν και φανέλες ομάδων.. Τότε ήταν δυσεύρετο να βρεις εμφάνιση στην Ελλάδα..Ο Ηλίας φιλαράκι, είχε κολλήσει πάνω του την φανέλα του Diego.. To 10 στη πλάτη χωρίς όνομα..Αυτή μάγκες μου ήταν η γνήσια φανέλα! Παίζαμε μπάλα και του είχε κολλήσει η ίδια ατάκα.. Περνάει έναν, περνάει δύο, περνάει τρεις..

Όλοι μας νομίζαμε ότι ήμασταν κάποιος παιχταράς.. Όλοι με γρατζουνιές και μελανιές σε γόνατα και αγκώνες και μετά νερό από το λάστιχο της παιδικής χαράς… ΔΕΝ ΠΑΘΑΜΕ ΠΟΤΕ ΤΙΠΟΤΑ!Τα χαρτάκια της πανινι έδιναν και έπαιρναν.. Ακόμα δεν μπορώ να βρω τον Ροζέ Μιλα….Όλοι μας που μεγαλώσαμε μέσα στην δεκαετία του ’80 σαν παιδιά συνήθως 2 ομάδες ήμασταν ή το πολύ 3..Αργεντινή, Ολλανδία λόγο του’ 88 και κάποιοι Γερμανία! Σπάνια έβρισκες Βραζιλιάνο κοντά στην ηλικία μου..

Στην δεκαετία του ’90 έγιναν πολύ όμως και σωστά έπραξαν με τις ομαδαρες που είχε!Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον γείτονά που έβλεπε την Αργεντινή με την Βραζιλία στους 16 εκείνου του mundial..Ο Μαραντονα τους πέρναγε σαν να μην υπήρχαν οι αμυντικοί της Σελεσαο αλλά πιο πολύ φώναζε στην ντρίμπλα πάρα στο γκολ του Κανιγια.. Τότε φώναξε γκολ επειδή το γούσταρε, επειδή το ήθελε να νικήσει η ομάδα του, επειδή τρελάθηκε από την κίνηση του Diego… Όχι επειδή το είχε παίξει στο ΣΤΟΙΧΗΜΑ.. Η Ελληνίδα μάνα δεν γκρίνιαζε ποτέ όταν είχε mundial.. Και ας υπήρχε τότε στο σπίτι μονάχα μια τηλεόραση…

Οι ουρές στα σουβλατζιδικα ήταν μεγάλες πριν τα ματς.. Δεν υπήρχαν οι ντιλεβεραδες τότε.. Όπως τώρα που τραβούν τα πάντα εκείνες τις ημέρες!Έβλεπες μπάλα σαν πιτσιρικάς και γούσταρες.. Ωραία χρόνια, αγνά, αθώα… Ο Ιούνιος ήταν πάντα ο μήνας του Mundial.. Ρε μάγκες να σας ρωτήσω κάτι; Πώς θα δούμε mundial μέσα στα Χριστούγεννα το 2022;Από τώρα το σκέφτομαι και ξενερώνω.. Εξάλλου άλλαξαν οι καιροί… Η μπάλα στην αλάνα έγινε μπάλα στο PlayStation,η καραμπόλα το γνωστό παγωτό που τότε σαν πιτσιρίκια τρώγαμε έγινε παγωτό τσουρέκι… Ε έτσι αλλάξαν και το μήνα του Mundial!

ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΖΕΛΟΣ

Διαβάστε Περισσότερα