Ισως το τέλος εποχής για Πέπε Ι Jago1914

Πολλοί διαβάζοντας το παρακάτω άρθρο μου θα μου πει: ”βιάζεσαι να κρίνεις έναν άνθρωπο που έβαλε την σφραγίδα του σε έναν τρόπο παιχνιδιού, που κυριάρχησε σχεδόν μία δεκαετία, ενώ πολλές ομάδες προσπάθησαν να πάρουν κομμάτια από αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού του. Η αλήθεια είναι πως τα αποτελέσματα από πέρσι δειλά δειλά αλλά και το ξεκίνημα της Σίτι φέτος, μας δείχνουν ότι μάλλον δεν ήταν παροδικό λογω του ιού και της αρρυθμίας που προκάλεσε σε πολλούς συλλόγους.

Το πιο βασικό ίσως, δεν είναι τα αποτελέσματα μόνο, αλλά ότι το ποδόσφαιρο εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, τουλάχιστον γρηγορότερους απο άλλες δεκαετίες όπου κυριαρχούσε ένα στυλ παιχνιδιού για πάρα πολλά χρόνια. Τα σημάδια δείχνουν ότι έχουμε περάσει στην εποχή του Κλοπ, με το ασφυκτικό πρεσιγνκ, με τα φουλ μπακ που καλύπτουν όλη την πλευρά και βοηθάνε πάρα πολύ στην δημιουργία φάσεων και γενικά του γρήγορου τρανζίσιον.

Το ποδόσφαιρο που κυριάρχησε στην εποχή Πέπε κυρίως στην Μπάρτσα, έφτασε σε εξωπραγματικα επίπεδα. Το ίδιο στυλ συνέχισε σε Μπάγερν και Σίτι σε χαμηλότερες πτήσεις βέβαια, με καθολική κυριαρχία σε κατοχή και τελικές επί οποιουδήποτε αντιπάλου, πλέον δείχνει αδύναμο να κάνει οποιαδήποτε ομάδα πρωταγωνίστρια. Άλλωστε το έχουμε ζήσει και με άλλους προπονητές που χάραξαν περιόδους με το δικό τους στυλ όπως παλαιότερα ο Λίπι, μετέπειτα ο Μουρίνιο, πήρε τα ηνία ο Πέπε και τώρα δείχνει ο Κλοπ να βάζει την σφραγίδα του.

Καθένας είχες τις ιδιαιτερότητες του, σε άλλους άρεσε το στυλ του Μουρίνιο, το κυνικό που κυνηγούσε μόνο το αποτέλεσμα αδιαφορώντας για όλα τα άλλα. Σε άλλους του Πέπε με τις πολλές τελικές και τις πολλές πάσες και γενικά της απόλυτης κυριαρχίας του παιχνιδιού. Το θέμα είναι με τον έναν ή το άλλο τρόπο καθένας έβαλε την σφραγίδα του σε μια περίοδο του σύγχρονου ποδοσφαίρου.

Κάποιος βέβαια θα αναρωτηθεί, ”άραγε ήταν καθαρά δικός του σαν σκέψη ο τρόπος παιχνιδιού;” Ίσως και αυτός να εξέλιξε τον τρόπο παιχνιδιού του Βενγκέρ γιατί από εκείνον στην Άρσεναλ είδαμε κατά διαστήματα θεαματικό ποδόσφαιρο με κυριαρχία και πολλές τελικές, αλλα σίγουρα ο Βενγκέρ δεν είχε και την ουσία σε πολλά ματς, οπότε δεν είχε και τις ανάλογες επιτυχίες. Λέω μια σκέψη που ίσως να είναι και άστοχη αλλά κάτι παρόμοιο μόνο αυτό μπορώ να θυμηθώ σαν τρόπο παιχνιδιού.
Πάντως ανεξάρτητα αν επηρεάστηκε ή όχι έβαλε σίγουρα την σφραγίδα  του.  Σαν φίλαθλος που βλέπω ματς από όλα τα πρωταθλήματα ανεξάρτητα αν στην Ελλάδα στηρίζω τον ΆΡΗ από μικρός, θα έχω να θυμάμαι τις εκπληκτικές παραστάσεις που χάρησε στο ποδοσφαιρικό κοινό ο Πέπε με την διαστημική Μπάρτσα του Μέσι, Τσάβι και Ινιέστα. Ισως βιάζομαι να δώσω πρόωρη σύνταξη σε ένα προπονητή που είναι ακόμα στην μέση της προπονητικής του καριέρας, ηλικίακα δεν ξέρω, αλλά εμένα μου δείχνει ότι η εποχή Πέπε τελείωσε και δύσκολα θα πρωταγωνιστήσει ξανά με αυτό το στυλ παιχνιδιού. Το μόνο που έχω να πω είναι ένα ευχαριστώ για το υπερθέαμα που απόλαυσα στην εποχή της κυριαρχία του .

Jago1914

Διαβάστε Περισσότερα