John Henry Bonham – 31/5/1948- 25/9/1980 Κώστας Ιλίσια

O John Henry Bonham ήταν  Άγγλος ντράμερ και συνθέτης του βρετανικού  hard rock γκρουπ Led Zeppelin. Γεννήθηκε στις 31 Μαΐου 1948 στην πόλη Redditch του Worchestetshire περίπου 25 χλμ.  νότια του Μπερμιγχαμ. Από παιδική ηλικία έδειξε ενδιαφέρον στη μουσική και ιδιαίτερα στα τύμπανα,  με κυρίες επιρροές τους μεγάλους ντράμερ της τζαζ, Gene Krupa και Buddy  Rich.

Το πρώτο του σετ τυμπανων του το έκανε δώρο ο πατέρας του όταν ήταν 15 ετων. Δεν έκανε μαθήματα αλλά έμαθε να παίζει εξασκουμενος μόνος του. Εντάχθηκε στους Blue Star Trio και αργότερα στους Terry Webb and the Spiders, ένα γκρουπ στις συναυλίες του οποίου ήταν υποχρεωμένος να φοράει μωβ σακάκι με χρυσό πέτο!!!

Μεταπηδα στους Senators ενώ το 1965 συμμετειχε  στους The Nicky James Movement,  στους Mavericks και στους Danny King and the Mayfair Set. Το 1966 εντάσσεται στους Way of Life,  αρχές του 1967 γίνεται μέλος των Crawling King Snakes όπου γνωρίζει τον μετέπειτα τραγουδιστή των Led Zeppelin Robert Plant, με τον οποίο στα τέλη του 1967 θα βρεθούν στο γκρουπ Band of Joy. Τον Ιούνιο του 1968 όταν διαλύθηκαν οι Yard birds, Ο κιθαρίστας Jimmy Page αποφάσισε να δημιουργήσει ένα νέο συγκρότημα.
Ο John Paul Jones ( μπασίστας)  έγινε μέλος του νέου γκρουπ ενώ το ίδιο διάστημα προτάθηκε στον Page ο Robert Plant για να αναλάβει τα φωνητικά κάτι που δέχτηκε. Άλλωστε   Page και Plant  ταίριαζαν και καλλιτεχνικά και από άποψης χαρακτήρων. Ο Robert Plant προτείνει ως ντράμερ του γκρουπ τον John Bonham αφού είχαν συνεργαστεί στους Crawling King Snakes και στους Band of Joy. Το νέο γκρουπ  παίρνει το όνομα The New Yardbirds για μια περιοδεία στην Σκανδιναβία τον Σεπτέμβρη του 1968. Ένα μήνα αργότερα μετονομαστηκαν σε Led Zeppelin ξεκινώντας τις ηχογραφήσεις του ομώνυμου δίσκου τους που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1969.
Στα τέλη του 1968 οι  Led Zeppelin περιοδευσαν στην Αμερική ανοίγοντας τις συναυλίες των  Vanilla Fudge και ο John Bonham γίνεται φίλος με τον ντράμερ των V.  Fudge,  τον Carmine Appice ο οποίος  δείχνει στον Bonham το σετ τυμπανων του ” Ludwig “. Τα τύμπανα ενθουσίασαν τόσο πολύ τον Bonham ώστε να συνεχίσει με αυτά την υπόλοιπη καριέρα του.
Η μεγάλη εμπορική επιτυχία των Led Zeppelin έδωσε τη δυνατότητα στον Bonham να απολαμβάνει το μεγάλο του χόμπι,  τη συλλογή από 21 αυτοκίνητα αντίκες. Αυτά βρίσκονταν στο σπίτι που διέμενε με την οικογένεια του στο Old Hyde Farm.  Ήταν παντρεμένος με την Πατ Φιλίπς και είχε 2 παιδιά,  την Ζοι μετέπειτα τραγουδίστρια και τον Τζεισον μετέπειτα ντράμερ. Ο Τζεισον μάλιστα έπαιξε τύμπανα στην επανένωση των Zeppelin  το 2007.
Τον Σεπτέμβρη του 1980, οι Led Zeppelin ετοιμάζονταν για περιοδεία σε Καναδά και Αμερική όμως στις 25 του μήνα ο μπασίστας του γκρουπ John Paul Jones και ο μάνατζερ για την περιοδεία βρίσκουν νεκρό τον John Bonham από αναρρόφηση εμετού. Την προηγούμενη μέρα ξεκινώντας από το πρωί και έως τα μεσάνυχτα είχε καταναλωσει άφθονο αλκοολ( λέγεται περίπου 40 μερίδες βότκα)  με αποτέλεσμα τη λιποθυμία του σε κατάσταση μέθης και την αναρρόφηση.
Ήταν μόλις 32 ετών. Θεωρείται από τους κορυφαίους ντράμερ της ροκ μουσικής μάλιστα στις ζωντανές εμφανίσεις των Led Zeppelin,  o Bonzo η The Beast, όπως ήταν τα παρατσούκλια του,  έπαιζε το σόλο τυμπανων κατά τη διάρκεια του κομματιού moby dick με μεση διάρκεια τα 20 λεπτά,  πράγμα που δείχνει τη φυσική αντοχή του. Πάμε να απολαύσουμε τον John Bonham στο “moby dick”.
UNITED STATES – JUNE 01: MADISON SQUARE GARDEN Photo of John BONHAM and LED ZEPPELIN, John Bonham performing live onstage during the 1977 US tour (either New York or Los Angeles) (Photo by Richard E. Aaron/Redferns)

Led zeppelin moby dick full

Κώστας Ιλίσια.

Διαβάστε Περισσότερα