Αρχική Κασεμίρο – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Τα προβληματικά στοιχεία στη προσθήκη του Βραζιλιάνου | Sons Of Football

Κασεμίρο – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Τα προβληματικά στοιχεία στη προσθήκη του Βραζιλιάνου | Sons Of Football

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ολοκλήρωσε μία πολυδάπανη μεταγραφή που ακούει στο όνομα Κασεμίρο, ένας εκ των κομβικών προσωπικοτήτων στα ευρωπαϊκά επιτεύγματα της Ρεάλ Μαδρίτης και όχι μόνο. Λίγες μέρες λοιπόν, πριν εκπνεύσει η μεταγραφική περίοδος, έντρομη η Γιουνάιτεντ προκειμένου να αποφύγει κι άλλες αγωνιστικές αποτυχίες στο μέλλον, κινείται να αγοράσει μονάδες που ευελπιστεί σε κάποια θεαματική αλλαγή του συνόλου της. Το αν θα αποδώσει ο 30άρης Κασεμίρο στους «Κόκκινους Διαβόλους», θα επιβεβαιωθεί με το πέρασμα του χρόνου. Έως ότου έρθει η ώρα, ας ρίξουμε μία ματιά στο deal από πλευράς συμφωνίας στο οικονομικό κομμάτι μεταξύ συλλόγου και παίκτη.

Αρχικά, τούτη τη δεδομένη στιγμή η Γιουνάιτεντ κινείται στην αγορά δίχως να έχει το πάνω χέρι, καθώς αποτελεί την ομάδα που είναι απελπισμένη όσον αφορά την εύρεση ποδοσφαιριστών που θα την ωθήσουν άμεσα σε αγωνιστικό επίπεδο. Πλέον, στη κατάσταση που έχει περιέλθει -με αποδοκιμασίες φιλάθλων κατά της διοίκησης- ψάχνει απεγνωσμένα νέα πρόσωπα, με ευχή των διοικητικών στελεχών για την ανατροπή του δυσχερούς σκηνικού. Γι’ αυτό τον λόγο, προκύπτει ο Κασεμίρο, ο οποίος αφήνει τους Μαδριλένους έπειτα από μία συμφωνία 70 εκατομμυρίων λιρών (!) για την έλευσή του στην Αγγλία.

Πρόκειται για μεταγραφή υψηλού κόστους, στην οποία σίγουρα διακρίνεται η ανάγκη απόκτησης αμυντικού χαφ πάση θυσία, έτσι ώστε να αποχωρήσουν από το προσκήνιο είτε ο Φρεντ είτε ο ΜακΤόμινει. Είναι δεδομένο ότι η μεσαία γραμμή της Γιουνάιτεντ χρειάζεται αδιαμφισβήτητη ποιότητα, αξία που κατευθείαν θα μεταμορφώσει το αδύναμο κέντρο. Είναι λύση η περίπτωση Κασεμίρο; Για αρκετά έτη υπήρξε ένας μετρ ως αμυντικό χαφ, στην οποία Ρεάλ όμως αξιοποιούνταν με λογική και δίχως υπερβολές. Ανέπτυξε το ταλέντο του σταδιακά, και από παίκτης με μοναδικά στοιχεία το πρέσινγκ και την κοντινή μεταβίβαση, έπειτα εξελίχθηκε σε συχνό σκόρερ, αποκτώντας ρόλο και στο μεσοεπιθετικό τομέα.

Ωστόσο, στη Γιουνάιτεντ ο Βραζιλιάνος θα δεχθεί καλωσόρισμα ως σωτήρας, ομολογουμένως σε μία περίοδο που δίπλα του δεν θα έχει μονάδες αντάξιας κλάσης όπως Κρος και Μόντριτς. Το βάρος στις πλάτες του θα μεγεθυνθεί απότομα, ενώ το ποσό μεταγραφής «φωτογραφίζει» παίκτη – αναβάθμιση, αλλά ουσιαστικά ανέκαθεν ήταν ένα πολύτιμο γρανάζι στην ήδη επιτυχημένη Ρεάλ. Επίσης, τα 70 εκατ. ευρώ αποτελούν επένδυση χωρίς μελλοντικό αντίκρισμα, διότι στον Κασεμίρο βασίζεται κανείς στην τωρινή απόδοσή του, στην εμπειρία που φέρει μαζί του.

Σημαντική παράμετρος που χρειάζεται προσοχή, είναι ο ετήσιος μισθός του Κασεμίρο, με τις πληροφορίες να λένε ότι θα αμείβεται με ίδιες παρόμοιες απολαβές όπως ο Ντε Χέα. Ο Ισπανός -δίχως πιθανόν να τα αξίζει- καρπώνεται 350.000 λίρες την εβδομάδα, άρα ετησίως οι απολαβές του είναι γύρω στα 17 εκατ. περίπου λιρών. Το ίδιο συμβόλαιο θα έχει και ο Κασεμίρο. Επομένως συνειδητοποιεί κανείς για τις είδους ποσά μιλάμε για μία προσθήκη που γίνεται στο ρελαντί.

Πέραν της ηλικίας του (30 ετών), αλλά και τα εξωφρενικά δεδομένα από πλευράς κόστους, πρέπει να λάβουμε υπόψιν τη χρονική διάρκεια συμβολαίου που αναμένεται να υπογράψει ο Κασεμίρο. Το συμβόλαιο πιθανόν θα είναι πολυετές, μπορεί και διάρκειας πέντε ετών. Πρόκειται δηλαδή για έξυπνη κίνηση εκ μέρους του Κασεμίρο, καθώς θα αμείβεται με τεράστιο συμβόλαιο, σε μία ηλικία του σπανίως ένας παίκτης ξεπερνά το ήδη υπάρχον ατομικό του επίπεδο. Παράλληλα, ο Βραζιλιάνος θα αγωνιστεί στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, βιώνοντας την ατμόσφαιρα της Πρέμιερ Λιγκ. Ενδεχομένως να μη το νοιάζει επί της παρούσης το Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και ο Βαράν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τα ήδη κατεκτημένα τρόπαια από την εποχή της Ρεάλ. Ο Ρονάλντο ανήκει ασφαλώς σε άλλη κατηγορία.

Το αγωνιστικό κομμάτι στη περίπτωση Κασεμίρο ανήκει σε μία διαφορετική συζήτηση, με την οποία σίγουρα εντός της χρονιάς θα αξιολογήσουμε μετά τον εγκλιματισμό του στα σχέδια του Τεν Χαγκ. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί η Γιουνάιτεντ να μη κινηθεί εξ αρχής εκείνη για έναν πιτσιρικά χαφ -καλή ώρα Τσουαμενί ή Καμαβινγκά– και αρκείται σε μία δοκιμασμένη λύση με ατελείωτες σεζόν στη πλάτη, αρνούμενη να σκεφτεί τη φρέσκα και νεότητα που αναζητούν οι αντίπαλοι, Λίβερπουλ και Σίτι.

Ατυχές παράδειγμα είναι ο τωρινός Βαράν, κάνοντας το ίδιο δρομολόγιο και μάλιστα ακριβά. Και ο Ρονάλντο που διατηρείται μεν με το σκοράρισμα, εντέλει η Ρεάλ δεν έχασε σε βάθος χρόνου, ούτε εξίσου με τον Ράμος. Γιατί όλες αυτές οι λύσεις λοιπόν, αξίζουν για μία νεοσύστατη Γιουνάιτεντ όπως τουλάχιστον θα ήθελαν να τη φαντάζονται οι φίλαθλοί της;

Sons Of Football

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: