Κατάρ 2022: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την κλήρωση της Παρασκευής Ι AL Jazeera

Είκοσι εννέα από τις 32 ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι γνωστές, ενώ δύο διηπειρωτικοί αγώνες πλέι οφ έχουν επίσης οριστεί για τον Ιούνιο.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο θα διεξαχθεί μεταξύ 21 Νοεμβρίου και 18 Δεκεμβρίου στο Κατάρ. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κλήρωση.

Ποιες είναι οι ομάδες που θα λάβουν μέρος;

Pot 1 (ομάδες που έχουν επιλεγεί): Κατάρ, Βραζιλία, Βέλγιο, Γαλλία, Αργεντινή, Αγγλία, Ισπανία, Πορτογαλία.

Pot 2: Μεξικό, Ολλανδία, Δανία, Γερμανία, Ουρουγουάη, Ελβετία, ΗΠΑ, Κροατία.

Pot 3: Σενεγάλη, Ιράν, Ιαπωνία, Μαρόκο, Σερβία, Πολωνία, Νότια Κορέα, Τυνησία.

Pot 4: Καμερούν, Καναδάς, Εκουαδόρ, Σαουδική Αραβία, Γκάνα, Ουαλία/Σκωτία/Ουκρανία, Κόστα Ρίκα/Νέα Ζηλανδία, ΗΑΕ/Αυστραλία/Περού.

Πώς θα διεξαχθεί;

Αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο έχει την ίδια μορφή με τα προηγούμενα τουρνουά, με τις ομάδες να κληρώνονται σε οκτώ ομίλους των τεσσάρων.

Οι ομάδες τοποθετούνται με βάση την παγκόσμια κατάταξη της Fifa που δημοσιεύεται στις 31 Μαρτίου. Το οικοδεσπότη Κατάρ θα λάβει τη θέση Α1 από το Pot 1 και οι επτά πρώτες ομάδες που έχουν προκριθεί είναι οι υπόλοιπες πρώτες θέσεις.

Οι τρεις νικητές των πλέι-οφ που δεν έχουν ακόμη κριθεί (Ουαλία εναντίον Σκωτίας/Ουκρανίας, Κόστα Ρίκα εναντίον Νέας Ζηλανδίας, ΗΑΕ/Αυστραλία εναντίον Περού). Η κλήρωση θα ξεκινήσει με τις ομάδες στο κορυφαίο pot και θα προχωρήσει προς τα κάτω, καταλήγοντας στο κατώτερο pot.

Αφού κληρωθεί μια ομάδα, θα κληρωθεί μια δεύτερη μπάλα για να αποφασιστεί σε ποιον όμιλο βρίσκεται. Οι ομάδες από την ίδια ήπειρο θα κρατηθούν χωριστά – εκτός από τις ευρωπαϊκές χώρες, όπου το πολύ δύο μπορούν να βρίσκονται σε κάθε όμιλο.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα Παγκόσμια Κύπελλα, το πρόγραμμα των αγώνων θα αποφασιστεί εκ των υστέρων και δεν θα γίνει αυτόματα ανάλογα με τον τρόπο που θα κληρωθούν οι ομάδες.

Η Fifa λέει ότι αυτό παρέχει “περιθώρια για να δοθεί μια πιο συμφέρουσα ώρα έναρξης για το κοινό στην πατρίδα”.

Γιατί δεν γνωρίζουμε όλες τις ομάδες;

Συνήθως όλες οι ομάδες θα ήταν γνωστές πριν από την κλήρωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά φέτος τρεις θέσεις δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί για δύο διαφορετικούς λόγους.

Δύο διηπειρωτικοί τελικοί θα διεξαχθούν στο Κατάρ στις 13 και 14 Ιουνίου. Στον έναν συναντώνται η Κόστα Ρίκα και η Νέα Ζηλανδία και στον άλλο το Περού θα παίξει με τον νικητή του ζευγαριού Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – Αυστραλία, που συναντώνται στα ασιατικά πλέι οφ στη Ντόχα στις 7 Ιουνίου.

Τα παιχνίδια αυτά μεταφέρθηκαν από τον Μάρτιο λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του Κόβιντ σε κάθε ήπειρο. Όλα τα προκριματικά της Ωκεανίας διεξήχθησαν από τις 17 έως τις 30 Μαρτίου σε ένα μίνι τουρνουά στο Κατάρ.

Μία από τις τρεις ευρωπαϊκές διαδρομές των πλέι οφ αναβλήθηκε λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο ημιτελικός της Σκωτίας με την Ουκρανία στο Hampden Park αναβλήθηκε από τον Μάρτιο μέχρι μια απροσδιόριστη ημερομηνία τον Ιούνιο, όταν ελπίζεται ότι η Ουκρανία θα είναι σε θέση να παίξει.

Ο νικητής αυτού του αγώνα θα αντιμετωπίσει την Ουαλία, η οποία νίκησε την Αυστρία στον ημιτελικό της, στο Κάρντιφ λίγες ημέρες αργότερα για μια θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ποιον θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η Αγγλία;

Η Αγγλία θα μπορούσε να καταλήξει σε έναν όμιλο με την Ουαλία ή τη Σκωτία, αν προκριθεί μία από αυτές, καθώς βρίσκονται στο πρώτο και στο τελευταίο γκρουπ αντίστοιχα και δύο ευρωπαϊκά έθνη μπορούν να βρίσκονται σε έναν όμιλο.

Τα “Λιοντάρια” θα μπορούσαν να καταλήξουν σε έναν όμιλο με τη Γερμανία, την πρωταθλήτρια του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής Σενεγάλη και τον Ισημερινό – ή μια θεωρητικά πιο ευγενική κλήρωση θα μπορούσε να τα φέρει αντιμέτωπα με τις ΗΠΑ, το Ιράν και τη Γκάνα.

Ο ημιτελικός της Σκωτίας με την Ουκρανία στο Hampden Park αναβλήθηκε από τον Μάρτιο μέχρι μια απροσδιόριστη ημερομηνία τον Ιούνιο, όταν ελπίζεται ότι η Ουκρανία θα είναι σε θέση να παίξει.

Ο νικητής αυτού του αγώνα θα αντιμετωπίσει την Ουαλία, η οποία νίκησε την Αυστρία στον ημιτελικό της, στο Κάρντιφ λίγες ημέρες αργότερα για μια θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η Σκωτία ή η Ουαλία θα μπορούσαν να καταλήξουν με τη Βραζιλία, τη Γερμανία και τη Σενεγάλη – ή με μια πιο ευνοϊκή κλήρωση θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το Κατάρ, τις ΗΠΑ και την Τυνησία.

Ποιος κάνει την κλήρωση;

Οκτώ πρώην παίκτες και προπονητές θα διεξάγουν την κλήρωση, μεταξύ των οποίων οι νικητές του Παγκοσμίου Κυπέλλου Cafu, της Βραζιλίας, και Lothar Matthaus, της Γερμανίας.

Οι υπόλοιποι θα είναι οι Jay-Jay Okocha, Tim Cahill, Adel Ahmed MalAllah, Ali Daei, Bora Milutinovic και Rabah Madjer.

Ο πρώην μέσος της Έβερτον Cahill πέτυχε το πρώτο γκολ της Αυστραλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο και έπαιξε σε τέσσερις διοργανώσεις, ενώ ο πρώην πλέι μέικερ της Μπόλτον Okocha βοήθησε τη Νιγηρία να προκριθεί στο πρώτο της Παγκόσμιο Κύπελλο το 1994.

Ο Σέρβος Μιλουτίνοβιτς είναι ο μόνος άνθρωπος που έχει καταφέρει να διαχειριστεί πέντε συνεχόμενα Παγκόσμια Κύπελλα με διαφορετικές ομάδες (Μεξικό 1986, Κόστα Ρίκα 1990, ΗΠΑ 1994, Νιγηρία 1998 και Κίνα 2002).

Ο MalAllah κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων της Fifa με το Κατάρ το 1981 και έπαιξε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984.

Ο Madjer σκόραρε για την Αλγερία στη νίκη της επί της Δυτικής Γερμανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982, ενώ ο Daei ήταν ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στους άνδρες σε διεθνείς αγώνες με 112 γκολ, μέχρι που ο Πορτογάλος Cristiano Ronaldo τον ξεπέρασε πέρυσι.

Ο πρώην μέσος της Αγγλίας Τζένα, η πρώην διεθνής παίκτρια των ΗΠΑ στις γυναίκες Κάρλι Λόιντ και η Βρετανίδα τηλεπαρουσιάστρια Σαμάνθα Τζόνσον θα παρουσιάσουν την εκπομπή.

Ποιοι δεν θα είναι εκεί;

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιταλία είναι η πιο αξιοσημείωτη απουσία μετά την ήττα της στα πλέι οφ από τη Βόρεια Μακεδονία, αν και είχε μείνει εκτός και από το προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η Ρωσία απουσιάζει επίσης, αφού αποκλείστηκε από τα πλέι οφ μετά την εισβολή της χώρας της στην Ουκρανία.

Η Νορβηγία δεν κατάφερε να προκριθεί, πράγμα που σημαίνει ότι ο τερματοφύλακας της Μπορούσια Ντόρτμουντ, Erling Braut Haaland, θα πρέπει να περιμένει για το ντεμπούτο του σε μεγάλο τουρνουά.

Ο Μοχάμεντ Σαλάχ και η Αίγυπτος δεν θα είναι επίσης εκεί μετά την ήττα από τη Σενεγάλη στα πέναλτι.

Η Νιγηρία, η Αλγερία και η Ακτή Ελεφαντοστού λείπουν επίσης από την Αφρική, ενώ οι ομάδες της Νότιας Αμερικής Κολομβία και Χιλή επίσης δεν κατάφεραν να προκριθούν.

 

AL Jazeera

Διαβάστε Περισσότερα