Κατάρ: Οάσεις με Ταλιμπάν και… τζίνι στους Ομίλους | El Comandante

Η φετινή κλήρωση, έκρυβε 8 μικρές οάσεις, στην έρημο (κυριολεκτικά και μεταφορικά) του φετινού Μουντιάλ. Σε κάποιες απ’ αυτές όμως, ο κίνδυνος παραμονεύει. Είτε σε μορφή κινούμενης άμμου, είτε με κάποιους από τους κλέφτες του Αλί Μπαμπά, να έχουν ήδη στήσει καρτέρι, η αντίστροφη μέτρηση ένα εξάμηνο πρίν το Κατάρ να… σφυρίξει την έναρξη του πλέον αμφισβητούμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου, στην ιστορία της Διοργάνωσης, ξεκίνησε με την ανακοίνωση των Ομίλων.

Η κλήρωση δεν έκρυβε ούτε όμιλους-φωτιά, ούτε εκπλήξεις. Ομοιόμορφα κατανεμημένες οι μεγάλες δυνάμεις με τους χαμηλότερης δυναμικότητας μνηστήρες, σε μιά Διοργάνωση που οι περισσότεροι αντίπαλοι, γνωρίζονται μεταξύ τους, από το Παγκόσμιο της Ρωσσίας. Ωστόσο, δεν λείπουν οι… “ομάδες Ταλιμπάν” που ελπίζουν με ένα κτύπημα, να εκτροχιάσουν την πρόκριση των μεγάλων. Δεν λείπουν ούτε και οι επίδοξοι… Αλή-Μπαμπά, που ευελπιστούν στο κέλευσμα του… “Άνοιξε Σουσάμι”, να διαβούν πρώτοι την είσοδο των 16. Κάποιοι ίσως βρούν το μαγικό λυχνάρι που διακαώς αναζητούν, στις αδυναμίες ανέτοιμων αντιπάλων τους. Άν θα ξέρουν να διαχειριστούν όταν το τζίνι βγει απελευθερωθεί, αυτό θα το δείξει η πορεία…Qatar inicia proceso de reservaciones de alojamiento para el Mundial 2022 - Los Angeles Times

Με μιά γρήγορη ματιά στους ομίλους, μπορεί να διακρίνει κανείς τις τάσεις (όσο ανασφαλές κι άν είναι σε έναν τέτοιο θεσμό, να κάνει κανείς προβλέψεις…). Έτσι, στον 5ο αλλά και στον 6ο Όμιλο, η εικόνα της πρόκρισης για τα «μεγάλα» ονόματα, είναι μάλλον ξεκάθαρη. Το ίδιο ισχύει μέσες-άκρες και για τον 1ο Όμιλο, εκτός άν το Εκουαδόρ που είναι απρόβλεπτο, κόψει βαθμούς και… φόρα και ανακατευτεί εκ νέου η τράπουλα.

Στον 7ο Όμιλο, δεν υπάρχουν φαβορί. Μπορεί το Καμερούν να φαντάζει ως το μόνο outsider, αλλά οι ζημιές που μπορεί να επιφέρει στους αντιπάλους του, το κάνουν ιδιαίτερα υπολογίσιμο. Μπορεί η Βραζιλία να μείνει έξω, ήδη από την φάση των Ομίλων; Στην παρατεταμένη περίοδο εσωστρέφειας και μηδαμινής παραγωγής νέων ταλέντων, στην οποία βρίσκεται δύο δεκαετίες τώρα, ναί… Διόλου απίθανο δεν φαντάζει ένα τέτοιο σενάριο. Έχουν παρέλθει οι εποχές, που το βάρος της φανέλας, έκανε την (όποια) διαφορά. Είκοσι πέτρινα χρόνια, στα οποία η «Σελεσάο» δεν έχει να παρουσιάσει κάτι το αξιόλογο, δεν είναι λίγα. Κυρίως δε, όταν μιλάμε για την υπερδύναμη του αθλήματος…

                                                                        Πάγκου το… ανάγνωσμα
Στον 4ο και στον 8ο όμιλο, οι… πάγκοι είναι αυτοί που θα κάνουν τη διαφορά. Η παρουσία Τεχνικών που έχουν πλασαριστεί ψηλά τα τελευταία χρόνια με τη δουλειά τους (βλ. Deschamps, Gareca) αλλά και η απουσία προπονητών εγνωσμένη αξίας και παγκοσμίου αποδοχής (βλ. Oscar Tavarez), αναμένεται να αφήσουν ανεξίτηλο το στίγμα τους, στις πορείες των ομάδων τους, αντίστοιχα.
Δανία και Γαλλία, αναμφίβολα φιγουράρουν ως φαβορί στον 4ο Όμιλο. Ωστόσο, το Περού, έχει ανεβάσει στροφές σε σημαντικό βαθμό την τελευταία πενταετία. Ο Gareca, έχει κυριολεκτικά αναστήσει από τις στάχτες της, μία ομάδα κατατρεγμένη (κατά καιρούς από τη Διαιτησία) και που μετά το μουντιάλ της Ισπανίας (1982) δεν κατάφερε ποτέ να παρουσιάσει ένα σύνολο, αντάξιο της ιστορίας της, σε επίπεδο Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τα τελευταία χρόνια όμως, πνέει ένας άνεμος ανανέωσης, που με την μαεστρική καθοδήγηση του Αργεντίνου στον πάγκο της ομάδας, έχει κάνει τους «Ίνκας» να παρουσιάζουν ένα διαφορετικό πρόσωπο. Η πορεία τους, στα δύο τελευταία Copa America, μόνο… απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει.

Στην περίπτωση του 8ου Ομίλου, εύκολα θα “διάβαζε» κανείς την Ουρουγουάη, να περνάει στους 16 της Διοργάνωσης. Ωστόσο, οι «Charruas», θα κατέβουν για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, χωρίς τον εμβληματικό Oscar Tavarez, στον πάγκο τους. Αυτό από μόνο του, λέει πολλά… Όντας δε σε φάση ανασυγκρότησης, με νέο τεχνικό, με μιά απόδοση που στα προκριματικά δεν έπεισε και με πενιχρά αποτελέσματα στο πουγκί τους, όλα είναι πιθανά. Κομβικό ματς: ο αγώνας με την Γκάνα, η οποία σε όσα Μουντιάλ έχει συμμετάσχει, έχει επιδείξει αξιοπρεπείς πορείες και έχει κάνει… ζημιές, σε αντιπάλους με όνομα.

                                                                Το φάντασμα της… Eurovision
Ο 2ος και ο 3ος Όμιλος, είναι ίσως οι πλέον αινιγματικοί. Το Ιράν έχει στο ενεργητικό του, παρουσίες που διακατέχονται από την φιλοσοφία του «πολύ σκληρός για να πεθάνει». Απέναντι δε στις Η.Π.Α. αναμένεται να τα δώσουν όλα. Οι Πέρσες θα μεταμορφωθούν σε… καμικάζι, στον συγκεκριμένο αγώνα. Σημειώστε το αυτό. Άν δε την τετράδα την συμπληρώσει η Ουκρανία, τότε το πολιτικό μίσος, θα βρει -δυστυχώς- συνέχεια και στα γήπεδα.
Football game against Iran fuels Lebanese pride | Arab NewsΕίναι ξεκάθαρα, θέμα κουλτούρας. Κάποιοι λαοί δεν έχουν μάθει να διαχωρίζουν την πολιτική από τον αθλητισμό. Ελπίδα όλων μας, είναι να μην υπάρξει κανενός τύπου… παρασκήνιο, πρός όφελος των Ουκρανών, ένεκα της πολεμικής σύρραξης και να δούμε (και) το Μουντιάλ, να μετατρέπεται σε… Eurovision. Οι Αμερικάνοι, βρίσκονται σε φάση ανανέωσης. Δεν είναι η ομάδα που εκείνη που και μπορούσε και διεκδικούσε και έπαιρνε τα αποτελέσματα. Οι δε Άγγλοι, αναζητούν την εκδίκησή τους για το Euro, μέσω Κατάρ…

Αντίστοιχα, για την 2η θέση του 3ου ομίλου, Μεξικό και Πολωνία, θα λύσουν τις διαφορές τους, μέσω… Αργεντινής (και ο νοών, νοείτω…). Το τοπίο στον συγκεκριμένο όμιλο, μπορεί να ξεκαθαρίσει από πολύ νωρίς. Όποια από τις δύο χώρες, πάρει το μεταξύ τους ματς την 1η αγωνιστική, θα πάρει και ένα ξεκάθαρο προβάδισμα, που δύσκολα θα μπορεί να ανατραπεί στη συνέχεια.
Σε περίπτωση ισοπαλίας ωστόσο, το πράγμα θα μπλεχτεί. Καίριο πλεονέκτημα των Μεξικάνων, είναι το εκρηκτικό ταμπεραμέντο τους. Των Πολωνών, η πειθαρχία και η μεθοδικότητα που τους χαρακτηρίζει. Η έλλειψη του αυθορμητισμού και καινοτόμων ενεργειών: το μειονέκτημα των δεύτερων. Η αλαζονία και το τουπέ από το οποίο αδυνατούν να απαλλαγούν οι πρώτοι: η αχίλλειος πτέρνα τους.

Αναμφίβολα, ο τελικός είναι αυτός που δίνει τον πρωταθλητή κόσμου. Οι Όμιλοι όμως, είναι αυτοί που αναδεικνύουν σε κάθε Μουντιάλ, το ποδόσφαιρο σε νικητή. Γιατί κατά τη διάρκειά τους, είναι που παίζεται το καλύτερο ποδόσφαιρο, μπαίνουν ίσως τα πιο θεαματικά γκολ, παίζεται το πιο ελεύθερο ποδόσφαιρο του θεσμού. Ας ελπίσουμε, ότι ο κανόνας δεν θα βρεί την εξαίρεσή του, σε αυτήν την Διοργάνωση, που μέχρι στιγμής, με τα όσα εμπόδια έχει να επιδείξει, έχει αποδειχτεί η επιβεβαίωση των εξαιρέσεων…

El Comandante

Διαβάστε Περισσότερα