Κάθετο ποδόσφαιρο, η ύψιστη αρετή | Sons Of Football

Όσο η Λίβερπουλ επέλεγε την σέντρα από κάθε σημείο του γηπέδου, όλο και ψηλότεροι έμοιαζαν οι αμυντικοί της Ρεάλ σε κάθε φάση στον αέρα. Με το που οι Reds μετέτρεψαν τη κατοχή σε κάθετο ποδόσφαιρο, ήλθαν και οι σοβαρές ευκαιρίες στην εστία του απροσπέλαστου Κουρτουά. Βέβαια, το κάθετο ποδόσφαιρο αποτελεί την υπέρτατη ικανότητα, η οποία αναζητείται εντόνως από κάθε αγωνιστικό σύνολο υψηλού επιπέδου. Παρότι η Λίβερπουλ το κατόρθωσε ορισμένες φορές, η συνήθεια του ψηλού παιχνιδιού μετρίαζε τις προοπτικές της.

Για να ξεχωρίσουμε στο μυαλό μας την ιδέα περί κάθετου ποδοσφαίρου, ας φέρουμε στο νου τον περασμένο αγώνα ανάμεσα σε Παρί και Μπάγερν. Η πλειονότητα των προσπαθειών τους προήλθε από άμεσους συνδυασμούς των ελάχιστων δευτερολέπτων. Ανάμεσα κιόλας από αρκετά πόδια αμυνομένων, σε δύσκολα σημεία με ελάχιστη οπτική των πραγμάτων, αλλά με γνώμονα την διάσπαση της πολυπρόσωπης άμυνας. Ασφαλώς και δεν χαρακτηρίζεται ο πιο εύκολος τρόπος για να παραβιάσει κανείς την αντίπαλη περιοχή. Χρειάζεται υπομονή και τόλμη. Όμως από τις μονάδες της Λίβερπουλ το περιμένεις, το ζητάς δικαίως. Άλλωστε, πως να αξιοποιηθούν οι παρουσίες των Σαλάχ και Μανέ στη σύνθεση, άντε και του Φιρμίνο, όταν και οι τρεις υπομένουν έναν τρόπο δυσπρόσιτο για τους ίδιους: την αλόγιστη δηλαδή σέντρα.

worldsoccertalk.com

Οι ακραίοι μπακ σίγουρα διαθέτουν κάμποσες κούρσες στο αγωνιστικό τους προφίλ. Οι Άρνολντ και Ρόμπερτσον δεδομένα έχουν καλά χτυπήματα στο ψηλό παιχνίδι, είτε είναι σε open – play, είτε αναλαμβάνουν διάφορα στημένα. Από τη στιγμή που οι ίδιοι προωθούν τη μπάλα εύκολα, εκεί υπάρχουν οι κατάλληλοι εξίσου παίκτες για να την υποδεχθούν και έπειτα να διεισδύσουν. Όμως, και οι εξτρέμ των Reds είναι εμφανώς μακριά από τις υψηλές αποδόσεις τους, αλλά και από τα αθλητικά στοιχεία που τους συνοδεύουν. Ήδη ο Σαλάχ τείνει να ξεχάσει τις άλλοτε solo του ενέργειες από το κέντρο του γηπέδου, ενώ και ο Μανέ έχει αποβάλλει ως στοιχείο την έκρηξη που ανέκαθεν τον διέκρινε. Πέρα δηλαδή της ανάγκης κάθετου ποδοσφαίρου, εκλείπει και η πίεση που τους ξεχώριζε όλους μαζί ως ομάδα στις πρόσφατες επιτυχίες.

goodwordnews.com

Η Λίβερπουλ έπρεπε να αντιδράσει απέναντι σε μία προετοιμασμένη ομάδα από κάθε άποψη. Η εικόνα μίας άνετης Ρεάλ στο πρώτο μισάωρο μέσα στο Άνφιλντ δεν συνάδει με την μαχητικότητα της Λίβερπουλ, η οποία και σήμερα υστερούσε στα πρώτα λεπτά να απλώσει τη κατοχή της. Και κάθε φορά που το κατάφερνε στις πτέρυγες, από εκείνο το σημείο η μπάλα έπαιρνε τη κατεύθυνση της σέντρας. Μία εύκολη λεία για τους ικανότατους αμυντικούς της Ρεάλ, που χαρακτηρίζονται και ως ρεζέρβες. Ο λόγος για τους Μιλιτάο και Νάτσο που ανέκοψαν τη τροχιά της μπάλας σε αρκετές επικίνδυνες καταστάσεις προς το Κουρτουά, στα καλά ολιγόλεπτα διαστήματα της Λίβερπουλ.

Αυτά τα θετικά λεπτά υπεροχής των Άγγλων ήταν αποτέλεσμα αλλαγής στην ανάπτυξη. Παραμελώντας την ανούσια σέντρα, και εστιάζοντας σε κάθετες πάσες με κύριο στήριγμα τον Σαλάχ, σε λίγα μέτρα έξω από τη περιοχή. Έτσι λοιπόν, η Λίβερπουλ δημιούργησε πριν τη λήξη του ημιχρόνου τρεις κλασικές ευκαιρίες. Προβλημάτισε τη Ρεάλ, την ανησύχησε και την ανάγκασε σε μαζική άμυνα. Ωστόσο, στην επανάληψη εμφανίσθηκε πάλι η εμμονή της σέντρας, από τη στιγμή που ο Σαλάχ είχε συνεχώς αντίπαλο σε τακτική επίβλεψη. Πάντως, όσες ευκαιρίες έγιναν από τους γηπεδούχους, ήταν απόρροια συρτής πάσας, ενώ η μοναδική πετυχημένη ψηλή ήταν με το εξωτερικό του ποδιού από τον Άρνολντ. Σέντρα του νεαρού μπακ, που είχε μπόλικη σκέψη και ήταν έμπνευση της στιγμής με αποδέκτη το Φιρμίνο. Εκτός του ότι η μέθοδος της σέντρας κρίνεται ξεπερασμένη και φυσικά αναποτελεσματική από πλευράς ευστοχίας, δεν ταιριάζει και ως τρόπος παιχνιδιού στο σωματότυπο των τωρινών μονάδων. Ούτε ο πανύψηλος φορ υπάρχει στη κορυφή της επίθεσης, ούτε ιδιαίτερα αλτικοί είναι οι υπόλοιποι της ενδεκάδας. Εδικά όταν πρόκειται για ευέλικτους επιθετικούς στη πλειοψηφία τους.

www.repubblica.it

Επίσης, παρόλο που μπορούμε σε αμέτρητες σειρές γραπτού να αναλωθούμε στα ζητήματα μίας αγνώριστης πλέον Λίβερπουλ, το κυριότερο είναι πως η δυναμική της ομάδας λιγόστευσε επικίνδυνα. Και στις δύο αναμετρήσεις με σοβαρό αντίπαλο της τάξεως της Ρεάλ, οι Reds ήταν απροετοίμαστοι. Ανήμποροι να κρύψουν τις φετινές τρανταχτές αδυναμίες. Παρά την θέληση για απόδειξη του αντίθετου της πραγματικότητας, ήλθε η στιγμή για επαναξιολόγηση των δυνατοτήτων και τον καθορισμό νέου, φρέσκου πλάνου στο κλαμπ, αλλά με σαφείς βλέψεις.

ΥΓ. Κρίνοντας ό,τι είδαμε τελευταία από τον Άρνολντ, είναι προτιμότερο να δοκιμαστεί και ως εξτρέμ…

ΥΓ. Εντύπωση ιδιαίτερα αρνητική ο άδειος  – από ατομικά στοιχεία – Μανέ…

Sons Of Football

Διαβάστε Περισσότερα