Καθοριστική η αρχική απουσία το Εμβιλά | Sons Of Football

Η πρώτη ήττα ήλθε και για τον Ολυμπιακό από τον αιώνιο αντίπαλο, που ουδέποτε δεν περιορίστηκε στην πρόκληση ενός ντέρμπι. Παρότι οι Ερυθρόλευκοι έλεγχαν επί το πλείστον τον αγώνα, η σημαντική έλλειψη του Εμβιλά, αλλά και η αδράνεια στο ψηλό παιχνίδι τους στοίχισε στο τελικό αποτέλεσμα.

Το αιφνίδιο ξεκίνημα από πλευράς Παναθηναϊκού δυσχέραινε την κυκλοφορία του Ολυμπιακού στην αρχική γραμμή της άμυνας. Ευθύνεται ξεκάθαρα η απουσία του τραυματία Εμβιλά, καθώς αφού έλειπε ο Γάλλος της εύκολης μεταβίβασης και της σιγουριάς στα πόδια του, το έργο αναγκαστικά ανέλαβαν οι σέντερ μπακ και κυρίως ο επιπόλαιος Σεμέδο. Ο τελευταίος αναλώθηκε σε περισσότερο κράτημα της μπάλας. Αναζήτησε με αβέβαιες μακρινές μπαλιές τους συμπαίκτες του, αλλά δίχως αντίκρισμα. Η μόνη κατάληξη ήταν η παράδοση της κατοχής στον αντίπαλο στο πρώτο δεκάλεπτο. Ο Παναθηναϊκός του Μπόλονι υπήρξε υποψιασμένος σχετικά με την απουσία του Γάλλου. Ο Ολυμπιακός άλλωστε έχει μάθει να στηρίζεται αποκλειστικά σε έναν ρυθμιστή της μεσαίας του γραμμής και της ανάπτυξης του. Είτε κάποτε το αναλάμβανε ο Γκιγιέρμε κυρίως, είτε πλέον ο Εμβιλά.

Εκεί λοιπόν, πίεσαν οι μέσοι των Πρασίνων και με την μαχητικότητα του Ιωαννίδη βραχυκύκλωσαν τους φιλοξενούμενους. Στα πρώτα λεπτά δεν υπήρξε μόνο το γκολ του εκπληκτικού Μαουρίτσιο, αλλά και μια σύγχυση στην άμυνα των Ερυθρόλευκων όσον αφορά στα στημένα και τις σέντρες. Στοιχείο, που δεν περνά απαρατήρητο από τον φετινό Ολυμπιακό, καθώς σε κάθε φάουλ ή κόρνερ δίνει δικαιώματα με ατομικά λάθη των δικών του μονάδων. Λόγου χάρη και η ασυνεννοησία στο δεύτερο γκολ του Σανκαρέ που ουσιαστικά έκρινε το ντέρμπι. Η υπόθεση των στημένων αποτελεί πράγματι αγωνιστικό ζήτημα προς επίλυση, διότι σχεδόν όλοι οι αμυντικοί διαθέτουν ύψος. Παραδόξως, μόνο ο Σεμέδο επεμβαίνει ουσιαστικά στην εξουδετέρωση κινδύνου με κεφαλιά.

Πάντως, σε ένα μόνο κρίσιμο αγώνα δεν παρευρέθηκε ο βελτιωμένος τελευταία Εμβιλά και η πρώτη πάσα στο build-up δεν υπήρχε στη κατοχή του Ολυμπιακού. Ως αποτέλεσμα, αρκετές λανθασμένες μεταβιβάσεις από Σεμέδο, Ανδρούτσο και Φορτούνη αντίστοιχα. Σε επικίνδυνους χώρους που ο Παναθηναϊκός απέβλεπε σε ένα ακόμη λάθος στο α’ μέρος. Ορισμένες φορές επικρίνουμε την αργοπορία του Γάλλου χαφ, αλλά τα δικά του στοιχεία δεν τα συναντά κανείς εύκολα σε άλλον του ρόστερ. Μη ξεχνάμε πως ο Ολυμπιακός καθαρόαιμο «εξάρι» πέραν του Εμβιλά δεν διαθέτει δύο ρόστερ, παρά μόνο επιτελικά χαφ τεχνικών χαρακτηριστικών. Παράλληλα, αξιοσημείωτα είναι και οι αναχαιτίσεις του Γάλλου, τις οποίες σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορούν να πράξουν οι Τιάγκο Σίλβα ή ο Φορτούνης.

Από εκεί και πέρα, θεωρούμε πως η ήττα στη Λεωφόρο κρίνει και τα αγωνιστικά πεπραγμένα του Ολυμπιακού έως τώρα, για τα οποία έχει πλέον ξεκάθαρη εικόνα για την συνέχεια της Ευρώπης. Σήμερα ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να παρατηρήσει τα λάθη του, που με έντονη επιμονή τα απέκρυβε τόσο καιρό. Πράγματι είναι μια ομάδα – σύνολο με μπόλικες συνεργασίες, ποιοτικούς παίκτες (φάνηκε και με τον ΠΑΟ του β’ ημιχρόνου), αλλά δεν παύει να έχει αισθητές αδυναμίες.

Μια ήττα ενδεχομένως θα τον κάνει να αναθεωρήσει πράγματα ενόψει Αϊντχόβεν, και γιατί όχι να φροντίσει για μια πειστική εμφάνιση – απάντηση. Φέτος μάλιστα του λείπει και το υγιές ευρωπαϊκό του πρόσωπο, που δεν δίσταζε πέρσι να το φανερώνει υπό άλλες συνθήκες και ύπαρξη διαφορετικών μονάδων.

Sons Of Football

ΥΓ. Όμορφα τα ανεβάσματα του Ανδρούτσου, αλλά υπολείπεται σε συγκέντρωση στα αμυντικά του καθήκοντα. Ευθύνεται πως ακόμη δεν γνωρίζει τη θέση σε μεγάλο βαθμό…

ΥΓ. Η εικόνα του Παναθηναϊκού ήταν προβληματική στο β’ μέρος εν αντιθέσει με την αρχή ότι τακτικά υπήρξε άψογος. Αν και σκόραρε πάλι, ήταν εμφανής η απουσία συνεργασιών, δυνάμεων και αξίας γενικότερα…

ΥΓ. Ο Ρέαμπτσιουκ είναι ακριβώς το αντίθετο του Ανδρούτσου. Μονίμως το μυαλό στην άμυνα και τις επιστροφές, αλλά λίγες οι επιθετικές πρωτοβουλίες του…

Διαβάστε Περισσότερα